Hemtjänstens hårda krav på svårt skadade Helene

Under hösten svävade Helene Wallin mellan liv och död.
Foto: Privat

En våldsam bilolycka lämnade Helene Wallin, 51, med krossad bröstkorg, punkterade lungor, en amputerad arm och bruten rygg.

Hon har beviljats hemtjänst – men personalen vill inte gå in i Helenes hus av rädsla för hennes två hundar.

– Hundarna är min trygghet och min familj. Jag kan inte vara utan dem, säger Helene.

Under hösten svävade Helene Wallin mellan liv och död. Skadorna efter bilolyckan var omfattande och läkarna fruktade att hon inte skulle överleva.

– Mamma låg i konstgjord koma i tre veckor. Ryggen var bruten, flera nackkotor hade skadats, lungorna var punkterade och bröstkorgen krossad. Hela hon var mosad, berättar Helenes dotter, Linnéa Wallin.

Mot alla odds klarade Helene sig. Hon vaknade igen, men med bestående skador och en amputerad arm – och med risk för framtida komplikationer.

– Mamma måste sätta på sig en trepunktskorsett så fort hon går ur sängen på morgonen. Utan den kan hon bryta ryggen igen. I värsta fall kan hon bli förlamad eller till och med dö, säger Linnéa.

Helene Wallin skadades allvarligt i en bilolycka.
Foto: Privat / Privat

Biståndshandläggarna i Trollhättans kommun, där Helene bor, har beviljat henne besök av hemtjänsten tre gånger om dagen. Men enligt Helene och Linnéa har hembesöken hittills varit få – på grund av Helenes två hundar.

Hemtjänstgruppens enhetschef hänvisar till arbetsmiljölagen – personalen är hundrädd och vill inte gå in.

Helene berättar:

– Det gäller all personal, även de som inte är hundrädda. Det står tydligen i någon handlingsplan att de ska vara solidariska med sina arbetskamrater i sådana situationer, säger hon.

– Jag känner mig skitledsen och upprörd. Jag har själv jobbat inom vården i hela mitt liv och har aldrig behandlat någon som jag nu blir behandlad. Det är skamligt.

Enhetschefen: ”Tråkigt”

Maria Stensson, jurist vid Socialstyrelsen, skriver i ett mejl till GT att lagen om stöd och service till funktionshindrade, LSS, och arbetsmiljölagen är jämbördiga och att ingen av dem har företräde framför den andra. Men enligt Stenssons bedömning får ”arbetsmiljöskäl inte föranleda att den enskilde ställs helt utan det bistånd han behöver.”

Den franska bulldoggen Paco, en av Helene Wallins två hundar.
Foto: Privat / Privat

Helene och Linnéa har anmält hemtjänsten till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som i slutet av januari beslutade att inleda ett tillsynsärende av hemtjänstens agerande.

Och det tycker Marina Bergius, enhetschef för den aktuella hemtjänstgruppen, är bra.  

– Det är tråkigt när jag hör att någon inte är nöjd med sin vård. Då är det viktigt att Ivo finns, så att vi får en chans att åtgärda eventuella brister eller om det går att konstatera att vi faktiskt har gjort vad man kan förvänta sig.

 Av sekretesskäl kan hon inte uttala sig om Helenes situation, men säger:

– Vi måste utföra vårt jobb, men vi har också ansvar för att personalen inte går in i en riskfylld situation.

Hundarna inte aggressiva

Helenes hundar – rottweilern Sally och den franska bulldoggen Paco – är inte aggressiva, uppger mor och dotter Wallin. Den stora hunden kallar Linnéa för ”dumsnäll”, och den mindre är ”harmlös.” 

Enligt Linnéa har länsstyrelsen också kommit fram till att hundarna inte utgör någon fara för människor, efter att ha genomfört en utredning.

Rottweilern Sally med Linnéas dotter, Melanie.
Foto: Privat

– Efter två månader har personalen gått med på att gå in i mammas hus, om hon först får undan hundarna. Det innebär att hon ska gå upp ur sängen och ner för trappan – utan den korsett som läkarna har sagt att hon måste ha på sig. Det är livsfarligt, säger Linnéa.

– Paco är envis och honom måste jag bära bort utan korsett. Jag orkar inte det, han väger 16 kilo, berättar Helene.

Att göra sig av med hundarna är inget alternativ. Gråten stockar sig i halsen när Helene beskriver vad de betyder för henne.

– Hade jag inte haft dem så hade jag legat i sängen hela dagarna. Hundarna är min trygghet och min familj. Jag kan inte vara utan dem.