Sahlgrenska sjukhuset vill inte bekosta behandlingen och nu har dottern som mest några månader kvar att leva. Foto: Jan Wiriden
Sahlgrenska sjukhuset vill inte bekosta behandlingen och nu har dottern som mest några månader kvar att leva. Foto: Jan Wiriden

"Hemskt att pengar är viktigare än min dotters liv"

Publicerad

Lillemor Krans dotter drabbades av bukhinnecancer, en mycket ovanlig cancerform som behandlas framgångsrikt på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Men Sahlgrenska sjukhuset vill inte bekosta behandlingen och nu har dottern som mest några månader kvar att leva.

- Jag tycker det är hemskt att pengar är viktigare än min dotters liv, säger hon.

I juli 2010 år upptäckte läkare en cysta på Lillemor Krans 48-åriga dotters äggstock. Livmodern opererades bort men i samband med operationen uppdagades det även att dottern drabbats av en den ovanliga cancerformen bukhinnecancer. Hon remitterades till Östra sjukhuset i Göteborg.

- Men efter det besöket tog det stopp, säger Lillemor Krans.

Det dröjde åtta månader från besöket på Östra sjukhuset till dess att dottern opererades på Sahlgrenska sjukhuset.

- Hon opererades i åtta och en halv timme och blödde fyra och en halv liter blod, säger Lillemor Krans.

Chans att få leva minst fem år till

Både Lillemor Krans och dottern hade innan operationen kämpat för få en specialistremiss till Akademiska sjukhuset som har en framgångsrik, och helt annorlunda behandling, mot den ovanliga cancerformen.

- Det är en cytostatikabehandlingen där man värmer upp buken i fem dagar. Det är en jättetuff behandling men den skulle ge henne en chans att få leva i alla fall fem år till, säger Lillemor Krans.

Sahlgrenska sjukhuset vill dock inte bekosta behandlingen.

- De sa bara nej.

"Beslutsfattarna jag är arg på"

Lillemor Krans har dock inget ont att säga om personalen på Sahlgrenska sjukhuset.

- De har varit jätteduktiga och gjort vad de kunnat. Det är beslutsfattarna jag är arg på.

För två veckor sedan opererades dottern en tredje gång. Cancern hade då spridit sig vidare till tjocktarmen och den nedre delen av buken. Tio centimeter av tjocktarmen togs bort men cancern i buken vågade man inte göra något åt med anledning av de risker det skulle innebära.

"Kan vara för sent"

Mats Tullberg, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, uttalar sig inte om enskilda fall.

- Generellt för vi alltid en dialog med patienten och gör en individuell bedömning och behandlingsplan. I samband med dessa bedömningar finns alltid möjlighet att gå vidare med en så kallad, second opinion, vid annan vårdinrättning, säger Mats Tullberg, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett e-mail.

Efter mycket om och men har nu Lillemor Krans dotter lyckats få en remiss till Akademiska sjukhuset för en "second opinion", andra bedömning. Besöket är dock inte förrän den 12 juni.

- Det kan vara för sent, och innebär inte att Västra Götalands landsting kommer att stå för kostnaden om Akademiska sjukhuset erbjuder behandling, säger Lillemor Krans.

Hennes dotter mår just nu mycket psykisk dåligt och Lillemor Krans har gått från att vara ledsen till att vara arg.

- I början grät jag men nu är jag bara förbannad.

"Trodde sjukvården fungerade"

- Jag tycker det är hemskt att pengar är viktigare än hennes liv. Det här ju min dotter. Och de tre operationer hon redan genomgått har kostat lika mycket som behandlingen i Uppsala skulle kosta, säger Lillemor Krans.

Hon fortsätter:

- Jag är själv narkossköterska och har jobbat länge inom vården. Jag trodde att sjukvården fungerade men det gör den inte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER