Foxie, född 2010, mankhöjd 45 centimeter. En blyg och tillgiven tjej som inte är så van vid människor som söker kontakt efter några minuter.Foxie, född 2010, mankhöjd 45 centimeter. En blyg och tillgiven tjej som inte är så van vid människor som söker kontakt efter några minuter.
Foxie, född 2010, mankhöjd 45 centimeter.
En blyg och tillgiven tjej som inte är så van vid människor som söker kontakt efter några minuter.
Perla, född 2009, mankhöjd 55 cm En charmig tjej som gärna visar upp sig. Går bra ihop med både hundar och människor och älskar att åka bil.Perla, född 2009, mankhöjd 55 cm En charmig tjej som gärna visar upp sig. Går bra ihop med både hundar och människor och älskar att åka bil.
Perla, född 2009, mankhöjd 55 cm
En charmig tjej som gärna visar upp sig. Går bra ihop med både hundar och människor och älskar att åka bil.
Alfrida, född 2011. Mycket vacker och mild tjej som kan bo i en barnfamilj. Lite rädd i början.Alfrida, född 2011. Mycket vacker och mild tjej som kan bo i en barnfamilj. Lite rädd i början.
Alfrida, född 2011.
Mycket vacker och mild tjej som kan bo i en barnfamilj. Lite rädd i början.
Biondo, född 2009, mankhöjd 55 cm Kommer från ett hundhem i Italien som fick stängas på grund av misskötsel av hundarna. Biondo har klarat sig bra och är en snäll hund.Biondo, född 2009, mankhöjd 55 cm Kommer från ett hundhem i Italien som fick stängas på grund av misskötsel av hundarna. Biondo har klarat sig bra och är en snäll hund.
Biondo, född 2009, mankhöjd 55 cm
Kommer från ett hundhem i Italien som fick stängas på grund av misskötsel av hundarna. Biondo har klarat sig bra och är en snäll hund.
Chanel, född 2009, mankhöjd 30 cm Är på hundhem i Italien. Chanel är en försiktig liten tjej som trivs bra med andra hundar. Hon är ganska blyg till en början.Chanel, född 2009, mankhöjd 30 cm Är på hundhem i Italien. Chanel är en försiktig liten tjej som trivs bra med andra hundar. Hon är ganska blyg till en början.
Chanel, född 2009, mankhöjd 30 cm
Är på hundhem i Italien. Chanel är en försiktig liten tjej som trivs bra med andra hundar. Hon är ganska blyg till en början.
Mamy, född 2011, mankhöjd 65 centimeter. En genomsnäll hund som gillar både människor, hundar och katter. Behöver koppeltränas.Mamy, född 2011, mankhöjd 65 centimeter. En genomsnäll hund som gillar både människor, hundar och katter. Behöver koppeltränas.
Mamy, född 2011, mankhöjd 65 centimeter.
En genomsnäll hund som gillar både människor, hundar och katter. Behöver koppeltränas.
Lisa, född 2012. Behöver lite tid för att bli trygg. En mindre famiolj eller någon äldre person skulle passa perfekt.Lisa, född 2012. Behöver lite tid för att bli trygg. En mindre famiolj eller någon äldre person skulle passa perfekt.
Lisa, född 2012.
Behöver lite tid för att bli trygg. En mindre famiolj eller någon äldre person skulle passa perfekt.
Love, född 2011. Glad och positiv. Måste lära sig att gå i koppel.Love, född 2011. Glad och positiv. Måste lära sig att gå i koppel.
Love, född 2011.
Glad och positiv. Måste lära sig att gå i koppel.
Happy, född 2010. Som namnet antyder är Happy väldigt glad. Vill bara kramas och vara nära. Är inte det minsta rädd och kan bo i barnfamilj.Happy, född 2010. Som namnet antyder är Happy väldigt glad. Vill bara kramas och vara nära. Är inte det minsta rädd och kan bo i barnfamilj.
Happy, född 2010.
Som namnet antyder är Happy väldigt glad. Vill bara kramas och vara nära. Är inte det minsta rädd och kan bo i barnfamilj.
Jeque, född 2011, mankhöjd 50 centimeter. En lågmäld och intelligent hund. Behöver få jobba för att må bra.Jeque, född 2011, mankhöjd 50 centimeter. En lågmäld och intelligent hund. Behöver få jobba för att må bra.
Jeque, född 2011, mankhöjd 50 centimeter.
En lågmäld och intelligent hund. Behöver få jobba för att må bra.
Newman, född 2012. En typisk belgisk vallhund. Energisk men samtidigt väldigt kontaktsökande.Newman, född 2012. En typisk belgisk vallhund. Energisk men samtidigt väldigt kontaktsökande.
Newman, född 2012.
En typisk belgisk vallhund. Energisk men samtidigt väldigt kontaktsökande.
Bobby. Stor stark som behver en ägare som kan träna honom. Bobby vill ha stimulans och är långt ifrån en soffpotatis.Bobby. Stor stark som behver en ägare som kan träna honom. Bobby vill ha stimulans och är långt ifrån en soffpotatis.
Bobby.
Stor stark som behver en ägare som kan träna honom. Bobby vill ha stimulans och är långt ifrån en soffpotatis.
Sweetie, född 2011. Otroligt söt. Hon är lite försiktig i början men när man väl börjar klappa henne vill hon bara ha mer.Sweetie, född 2011. Otroligt söt. Hon är lite försiktig i början men när man väl börjar klappa henne vill hon bara ha mer.
Sweetie, född 2011.
Otroligt söt. Hon är lite försiktig i början men när man väl börjar klappa henne vill hon bara ha mer.

Hemlösa hundar på jakt efter nya hem

Publicerad

GÖTEBORG. Varje år adopterar hundratals svenskar hundar från utlandet.

Organisationen Hundrondellen letar just nu efter nya västsvenska hem till nästan 50 hundar från Spanien, Portugal och Italien.

- Folk slänger bara ut hundarna på gatan när de inte vill ha dem längre, säger Malin Danielsson på Hundrondellen.

Organisationen Hundrondellen har funnits i fem år och har totalt förmedlat adoption av 700 hundar från Spanien, Portugal och Italien. Förra året adopterade 25 västsvenskar via Hundrondellen, där Malin Danielsson leder den Västsvenska förmedlingen.

- Dels är det hundar som polisen plockat upp, ofta slänger folk i de här länderna bara ut hunden på gatan. Dels är det hundar som folk har lämnat vid hundhemmen, valpar i en kartong utanför dörren till exempel, säger hon.

Väljer ut hundarna själva

Organisationen gör flera resor till hundhemmen varje månad och väljer ut hundar för adoption i Sverige.

- Vi vet vad det är för hundar som funkar, både mentalt och utseendemässigt. De ska inte se ut som jakthundar, för då är det ingen som vill ha dem. Det är viktigt att det är enkla hundar och att de är sociala, positiva, goa och glada.

De som vill adoptera en viss hund lämnar intresseanmälningar, men en del av organisationens uppgift är att para ihop rätt husse eller matte med rätt hund.

- Det kan till exempel vara en hund som vi inte anser ska bo en barnfamilj, som behöver mer lugn och ro. Då kan vi föreslå en annan hund.

En annan lösning

Ibland får hon frågan varför man ska adoptera hundar ifrån utlandet när det finns hundar här i Sverige som behöver ett nytt hem.

- Tyvärr är det så att på hundhemmen i Sverige är det ofta "fel" raser, schäfrar och rottweilers, och det passar inte alla att skaffa en sådan hund. Då är det här en annan lösning. Och man hjälper till där nöden är som störst, det är så man får tänka. Hundarna här i Sverige har det absolut inte lika illa som hundarna nere i Spanien till exempel, säger Malin Danielsson.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER