SKADAD FÖR LIVET. En kabel gick sönder och strömmen gick rakt igenom Cornel Onofreis arm. Sedan fattade han eld. Han minns inte hur det gick till, han har fått höra det efterhand från vittnen. Foto: Lennart RehnmanSKADAD FÖR LIVET. En kabel gick sönder och strömmen gick rakt igenom Cornel Onofreis arm. Sedan fattade han eld. Han minns inte hur det gick till, han har fått höra det efterhand från vittnen. Foto: Lennart Rehnman
SKADAD FÖR LIVET. En kabel gick sönder och strömmen gick rakt igenom Cornel Onofreis arm. Sedan fattade han eld. Han minns inte hur det gick till, han har fått höra det efterhand från vittnen. Foto: Lennart Rehnman
FRUKTAR VINTERN. Blegu Nicolae - till vänster - säger att han inte vet vart han ska ta vägen nu när vintern nalkas. Foto: Lennart RehnmanFRUKTAR VINTERN. Blegu Nicolae - till vänster - säger att han inte vet vart han ska ta vägen nu när vintern nalkas. Foto: Lennart Rehnman
FRUKTAR VINTERN. Blegu Nicolae - till vänster - säger att han inte vet vart han ska ta vägen nu när vintern nalkas. Foto: Lennart Rehnman
KALLT I BILEN. Paret Alexandro Vasilis och Sofia Klug bor i en bil mitt ute i skogen. Foto: Lennart RehnmanKALLT I BILEN. Paret Alexandro Vasilis och Sofia Klug bor i en bil mitt ute i skogen. Foto: Lennart Rehnman
KALLT I BILEN. Paret Alexandro Vasilis och Sofia Klug bor i en bil mitt ute i skogen. Foto: Lennart Rehnman

Hemlösa dör av kylan: "Svårt att överleva"

Publicerad

GÖTEBORG. Höstkylan är här och snart kommer köldchocken. Vart tar alla hemlösa som bor i tält i skogen, i bilar eller på gatan vägen? En del hittar trappuppgångar eller offentliga toaletter. En del fryser ihjäl.

- Under vintern hinner vi bara sova några timmar innan vi är så kalla att det gör ont. Jag har fyra täcken, men det räcker ändå inte, säger Blegu Nicolae från Rumänien.

Vissa lyckas få tag i en husbil. Men de flesta bor i tält, under broar, eller i bilar. Eller sover på gatan. Nu när det blir allt kallare blir situationen svår för Göteborgs hemlösa. Bernedett Pakucs, koordinator på Stadsmissionen, möter oroliga hemlösa varje dag.

- De försöker hitta varmare platser nu under de kalla månaderna, till exempel trappuppgångar eller offentliga toaletter. Vi har ingen statistik på hur många som fryser ihjäl, men vi vet att det händer, säger hon.

Göteborgs kommun samarbetar med Stadsmissionen, Frälsningsarmén och Bräcke diakoni för att ta hand om stadens utsatta. På Bräcke diakoni finns 25 sängar där de kan stanna två nätter i taget. Sedan måste de vidare, men får komma tillbaka några dagar senare.

"Hoppas kunna fixa en lägenhet"

På Frälsningsarméns dagcenter Famnen i Haga kan de hemlösa äta mat, spela schack, tvätta sina kläder, värma sig och umgås med varandra. Hit kommer ofta paret Alexandro Vasilis, 25, och Sofia Klug, 33. Han kom till Sverige från Rumänien för ett halvår sedan. De träffades på Göteborgs centralstation när han bad henne om en cigarett. Nu är de gifta och bor i en bil i Göteborgsområdet.

- Just nu är det inte jättekallt att sova, så länge solen kan värma upp bilen litegrann i alla fall. Men när det blir kallare är det fruktansvärt, säger Sofia Klug.

Hon står i bostadskö på Boplats, men säger att det är hopplöst och att det förmodligen får bli bilen ett tag framöver.

Sofia Klug är sjukskriven och Alexandro Vasilis sitter i Brunnsparken och underhåller folk för pengar. Han brukar få pengar så att det räcker för att klara sig över dagen.

- Vi hoppas bara på att kunna fixa en lägenhet så att vi slipper bo i bilen, säger hon.

Cornel Onofrei, 31, från Rumänien, har bott i Norden sedan några år tillbaka. I dag lever han under en bro i Göteborg. Längs med brofästets ände ligger tre frigolitbitar uppradade, övertäckta med liggunderlag och sovsäckar. "Badrummet" består av ett gammalt bilsolskydd till spegel och en avklippt petflaska som tandborstmugg.

Behöver fler operationer

- Det ni ser är allt jag har. Det här är mitt hem. Jag har en sovsäck, en kudde och mina kläder. Ibland har jag tur och kan sova på Bräcke diakoni, men platserna är oftast slut, säger han.

I Rumänien lämnade han sina tre småbarn som hans syster nu tar hand om. Varje dag är en kamp för att överleva.

- Jag får hjälp med pengar från min farbror och mina vänner, men det är svårt att överleva.

För fem månader sedan råkade han ut för en olycka. En kabel gick sönder och han fick ström genom kroppen och började brinna. Han har genomgått flera operationer och kommer att behöva göra fler. Vänsterarmen fungerar dåligt och han säger att han aldrig kommer att kunna jobba mer med händerna. Smärtan i armen känns mer i kylan.

Slängs ut mitt i natten

- Nu när vintern kommer vet jag inte vart jag ska ta vägen. Jag har bara den här sovsäcken att värma mig i. Med de varmaste kläderna jag har stänger jag in mig i den och hoppas på det bästa. Ibland åker vi till centralstationen för att värma upp oss, men klockan ett på natten brukar de slänga ut oss, säger han.

Vännen Blegu Nicolae, 49, kommer också från Rumänien. Han bor i ett tält i skogen med sju andra hemlösa. Han kom hit för ett år sedan och lämnade sin son hemma i Rumänien. Varje dag sitter han runtom på Göteborgs gator och tigger.

- Det känns förjävligt att behöva göra det. Jag söker aktivt jobb, men får inget. Jag kan tänka mig att göra vad som helst, säger han.

Förra vintern var en kamp mot kylan och han fasar inför minusgraderna som snart är här.

- Det är ett väldigt svårt liv. Under vintern hinner vi bara sova några timmar innan vi är så kalla att det gör ont. Jag har fyra täcken, men det räcker ändå inte. Jag vill inte åka tillbaka till Rumänien. Där kan man inte leva ett värdigt liv, för staten ruinerar dig och allt är misär, säger han.

Anna-Maria Holmgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER