Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemlösa dör av kylan: "Svårt att överleva"

SKADAD FÖR LIVET. En kabel gick sönder och strömmen gick rakt igenom Cornel Onofreis arm. Sedan fattade han eld. Han minns inte hur det gick till, han har fått höra det efterhand från vittnen.
Foto: Lennart Rehnman
FRUKTAR VINTERN. Blegu Nicolae - till vänster - säger att han inte vet vart han ska ta vägen nu när vintern nalkas.
Foto: Lennart Rehnman
KALLT I BILEN. Paret Alexandro Vasilis och Sofia Klug bor i en bil mitt ute i skogen.
Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. Höstkylan är här och snart kommer köldchocken. Vart tar alla hemlösa som bor i tält i skogen, i bilar eller på gatan vägen? En del hittar trappuppgångar eller offentliga toaletter. En del fryser ihjäl.

- Under vintern hinner vi bara sova några timmar innan vi är så kalla att det gör ont. Jag har fyra täcken, men det räcker ändå inte, säger Blegu Nicolae från Rumänien.

Stadsmissionens råd

Bernedett Pakucs, koordniator vid Stadsmissionen förklarar:

Ge pengar:

De flesta vill ha pengar för att skicka hem till sina familjer. De behöver även pengar till mediciner, mat och sjukvård för att klara sig.

Skänk kläder:

I kylan behöver de filtar, sovsäckar, jackor och skor. Du kan lämna det på Stadsmissionen Crossroads, Räddningsmissionen och på Frälsningsarmén.

Anmäl dig som volontär:

Det räcker att hjälpa till några timmar med att dela ut matlådor eller ta hand om de gåvor som folk kommer in med. Det behövs många volontärer vid Stadsmissionen crossroads, Räddningsmissionen och på Frälsningsarmén.

Vissa lyckas få tag i en husbil. Men de flesta bor i tält, under broar, eller i bilar. Eller sover på gatan. Nu när det blir allt kallare blir situationen svår för Göteborgs hemlösa. Bernedett Pakucs, koordinator på Stadsmissionen, möter oroliga hemlösa varje dag.

- De försöker hitta varmare platser nu under de kalla månaderna, till exempel trappuppgångar eller offentliga toaletter. Vi har ingen statistik på hur många som fryser ihjäl, men vi vet att det händer, säger hon.

Göteborgs kommun samarbetar med Stadsmissionen, Frälsningsarmén och Bräcke diakoni för att ta hand om stadens utsatta. På Bräcke diakoni finns 25 sängar där de kan stanna två nätter i taget. Sedan måste de vidare, men får komma tillbaka några dagar senare.

"Hoppas kunna fixa en lägenhet"

På Frälsningsarméns dagcenter Famnen i Haga kan de hemlösa äta mat, spela schack, tvätta sina kläder, värma sig och umgås med varandra. Hit kommer ofta paret Alexandro Vasilis, 25, och Sofia Klug, 33. Han kom till Sverige från Rumänien för ett halvår sedan. De träffades på Göteborgs centralstation när han bad henne om en cigarett. Nu är de gifta och bor i en bil i Göteborgsområdet.

- Just nu är det inte jättekallt att sova, så länge solen kan värma upp bilen litegrann i alla fall. Men när det blir kallare är det fruktansvärt, säger Sofia Klug.

Hon står i bostadskö på Boplats, men säger att det är hopplöst och att det förmodligen får bli bilen ett tag framöver.

Sofia Klug är sjukskriven och Alexandro Vasilis sitter i Brunnsparken och underhåller folk för pengar. Han brukar få pengar så att det räcker för att klara sig över dagen.

- Vi hoppas bara på att kunna fixa en lägenhet så att vi slipper bo i bilen, säger hon.

Cornel Onofrei, 31, från Rumänien, har bott i Norden sedan några år tillbaka. I dag lever han under en bro i Göteborg. Längs med brofästets ände ligger tre frigolitbitar uppradade, övertäckta med liggunderlag och sovsäckar. "Badrummet" består av ett gammalt bilsolskydd till spegel och en avklippt petflaska som tandborstmugg.

Behöver fler operationer

- Det ni ser är allt jag har. Det här är mitt hem. Jag har en sovsäck, en kudde och mina kläder. Ibland har jag tur och kan sova på Bräcke diakoni, men platserna är oftast slut, säger han.

I Rumänien lämnade han sina tre småbarn som hans syster nu tar hand om. Varje dag är en kamp för att överleva.

- Jag får hjälp med pengar från min farbror och mina vänner, men det är svårt att överleva.

För fem månader sedan råkade han ut för en olycka. En kabel gick sönder och han fick ström genom kroppen och började brinna. Han har genomgått flera operationer och kommer att behöva göra fler. Vänsterarmen fungerar dåligt och han säger att han aldrig kommer att kunna jobba mer med händerna. Smärtan i armen känns mer i kylan.

Slängs ut mitt i natten

- Nu när vintern kommer vet jag inte vart jag ska ta vägen. Jag har bara den här sovsäcken att värma mig i. Med de varmaste kläderna jag har stänger jag in mig i den och hoppas på det bästa. Ibland åker vi till centralstationen för att värma upp oss, men klockan ett på natten brukar de slänga ut oss, säger han.

Vännen Blegu Nicolae, 49, kommer också från Rumänien. Han bor i ett tält i skogen med sju andra hemlösa. Han kom hit för ett år sedan och lämnade sin son hemma i Rumänien. Varje dag sitter han runtom på Göteborgs gator och tigger.

- Det känns förjävligt att behöva göra det. Jag söker aktivt jobb, men får inget. Jag kan tänka mig att göra vad som helst, säger han.

Förra vintern var en kamp mot kylan och han fasar inför minusgraderna som snart är här.

- Det är ett väldigt svårt liv. Under vintern hinner vi bara sova några timmar innan vi är så kalla att det gör ont. Jag har fyra täcken, men det räcker ändå inte. Jag vill inte åka tillbaka till Rumänien. Där kan man inte leva ett värdigt liv, för staten ruinerar dig och allt är misär, säger han.