Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga vänskapen bakom kritiserade miljonaffären

SVT:s Uppdrag granskning avslöjar att det fanns ett tydligt vänskapsband.
Stadshuset såldes för hälften av det egentliga värdet, enligt kritiker.Foto: UPPDRAG GRANSKNING/SVT
Enligt ”Uppdrag granskning” finns det en vänskap mellan Business Värmlands Göran Österman och bolagets Mikael Solberg.Foto: SKÄRMDUMP BUSINESS VÄRMLAND
Här framgår att Per-Samuel Nisser sitter i Business Värmlands styrgrupp. Göran Österman är så kallad investment manager.Foto: SKÄRMDUMP BUSINESS VÄRMLAND

När stadshuset i Karlstad såldes för 51 miljoner kronor till ett okänt IT-bolag blev kritiken massiv.

Försäljningen skedde utan budgivning och enligt kritikerna till ett rejält underpris.

Nu berättar ”Uppdrag granskning” att det fanns ett tydligt vänskapsband mellan köparen och en högt uppsatt tjänsteman i region Värmland.

Bland annat ska de varit på skidsemester och på Mallorca ihop.

– Jag hjälpte min vän att träffa Karlstads kommun och att de fick i gång en dialog, säger Göran Österman, projektledare för Business Värmland, i SVT-programmet.

Det var 2015 som den omdebatterade affären ägde rum. Det okända IT-bolaget My life diary fick köpa stadshuset i Karlstad för 51 miljoner kronor. Kritikerna menade att det egentliga värdet var det dubbla.

Bolaget påstod sig kunna bli det nya Facebook med en app som var under utveckling och skulle alltså husera i den 8 000 kvadratmeter stora fastigheten. Man såg en framtid med 100 miljoner kunder, men visionen höll inte.

I stället blev det ett fiasko med uteblivna löner och en begäran om konkurs förra året för företaget som nu går under namnet Zynapp. 

Redan innan köpet klubbades igenom väckte det kritik. Försäljningen var uppe på högsta politiska nivå i Karlstad, men den styrande majoriteten ställde sig bakom förslaget om att låta My life diary köpa fastigheten.

Fastighetsägare bjöd 100 miljoner

Det var Per-Samuel Nisser, M, högst ansvarige politiker i kommunen, tillsammans med dåvarande kommunalrådet Peter Kullgren, KD, som var drivande i att stadshuset såldes till My life diary och entreprenören Mikael Solberg. I bakgrunden fanns den höge tjänstemannen Göran Österman vid Business Värmland vars verksamhet syftar till att hitta nya företagsetableringar i regionen.

Nu framkommer ny fakta om försäljningen i reportaget ”Vännerna och stadshuset” i ”Uppdrag granskning” i SVT. 

Enligt programmet fanns det andra intressenter, bland annat en fastighetsägare som erbjöd 100 miljoner för stadshuset. Men någon budgivning skedde alltså aldrig.

– Jag har inte varit inne i det operativa, talat om vem som ska köpa och vilka priser och hur det går till väga. Här fanns det ett intresse för ett företag att etablera sig i Karlstad och få tag på en fastighet, säger Per-Samuel Nisser, M, i programmet.

På frågan om vad som gjorde att just My life diary fick köpa Stadhuset, svarar Nisser:

– Det gjordes en bedömning i det material vi sen tog beslut om, på näringslivsenheten och ihop med teknik och fastighet. Det var ett intressant företag, det var spännande att vi kunde få hit dem, att det förhoppningsvis skulle kunna utvecklas till gagn för Karlstad och Karlstadsborna.

Per-Samuel Nisser, M, högst ansvarige politiker i kommunen.Foto: UPPDRAG GRANSKNING/SVT
Mikael Solberg, entreprenören bakom bolaget.Foto: UPPDRAG GRANSKNING/SVT

Vänskapsrelation upptäckt

Enligt programmet har Göran Österman vid Business Värmland sedan många år tillbaka en vänskapsrelation med bolagets Mikael Solberg. Solberg bekräftar bland annat hur de varit på skidresor tillsammans och semestrat på Mallorca.

Göran Österman vid Business Värmland.Foto: UPPDRAG GRANSKNING/SVT

När ”Uppdrag granskning” frågar om Österman hjälpte sin vän Solberg att köpa stadshuset, svarar han:

– Nej, det gjorde jag inte. Jag hjälpte min vän att träffa Karlstads kommun och att de fick i gång en dialog. Det är politikerna som gör värderingen om man ska sälja eller ej. Det gör inte Business Värmland. Jag hjälpte Mikael (Solberg) med kontakter och det ska vi göra, säger Göran Österman i programmet.

När GT når Göran Österman säger han först att han inte vill uttala sig alls.

– Jag har inte sett programmet och kan inte uttala mig om det. Jag svarar inte på någonting förrän jag sett programmet.

”Det är helt barockt”

Han säger dock att det inte finns någon sanning i att han hjälpt Solberg att köpa stadshuset.

– Det är helt barockt. Det är inte vårt hus utan Karlstad kommuns. Det har jag svarat gång på gång till ”Uppdrag granskning”. Det är helt otroligt att kunna påstå att jag som projektledare i ett projekt som inte har något med Karlstad kommun kan ta över ett hus och sälja åt Karlstads kommun.

Per-Samuel Nisser, som också sitter i Business Värmlands styrgrupp, säger sig dock inte känna till relationen och kan inte uttala sig om den kan ha inneburit något problem i det här fallet. 

Lunchade tillsammans

I programmet kan ”Uppdrag granskning” också visa upp ett kvitto på en lunch där Mikael Solberg och Göran Österman tillsammans med kommunalråden Per-Samuel Nisser, M, och Peter Kullgren, KD, deltog. Lunchen äger rum samma dag som den aktuella nämnden i kommunen först behandlar försäljningen av stadshuset. Mötet dokumenteras dock aldrig.

– Det kan jag inte komma ihåg på rak arm. I min roll träffar jag företag hela tiden. Jag gör inte anteckningar förrän det blir ett formellt ärende i kommunen, säger Per-Samuel Nisser.

Peter Kullgren har inte velat medverka i en intervju i programmet. I ett mejl skriver han till redaktionen för ”Uppdrag granskning” att han inte minns mötet.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.Foto: UPPDRAG GRANSKNING/SVT

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, reagerar starkt på programmets innehåll.

– Man brukar prata om solen i Karlstad, men här var det uppenbart nattsvart i Karlstad. Det här är en ganska förskräcklig historia som också bryter mot kommunallagen på flera olika sätt. Man får inte sälja fastigheter till underpris, det är ett uppenbart brott mot kommunallagen, säger Lundin till ”Uppdrag granskning”.

”Uppdrag granskning” sänds 20.00 onsdag kväll. Programmet går också att se i SVT Play.