Hemköp fick ungdomar att erkänna brott: ”Jättestolta”

Fredrik Lindqvist, Hemköp-handlare i Lerum, gav ungdomar ”snatteriamnesti”. Han lät dem komma tillbaka och betala vad de stulit mot att han inte gjorde polisanmälan.
Genrebild.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Hemköp-handlaren gick ut med en uppmaning till snattande ungdomar: Erkänn, betala och be om ursäkt.

Och gensvaret blev oväntat stort – omkring 150 ungdomar dök upp i butiken för att betala för stulna varor.

– Vi är jättestolta över att de valde att göra rätt för sig. Det är superkul att det väckt ett sådant engagemang, säger Fredrik Lindqvist.

För några veckor sedan upptäckte personalen på Hemköp i Lerum en ung person som snattade varor i butiken. 

Personen konfronterades och då uppdagades att snatterier hade blivit som en tävling mellan ungdomar i området. Något som Lerums Tidning var först med att uppmärksamma.

– Vi förstod att var och varannan unge var inne och stal, att de utmanade varandra att ta saker i butiken, berättar Fredrik Lindqvist som drivit affären sedan i maj i år.

Han och personalen hade även sett andra ungdomar som varit inne och snattat.

– Vi uppmanade personen att säga till sina kompisar att om de kommer tillbaka, betalar och ber om ursäkt, då kommer vi inte att göra några polisanmälningar.

Ville förklara konsekvenserna av snatterier

Fredrik Lindqvist förklarar att syftet med ”snatteriamnestin” också var att han gärna ville möta ungdomarna och ta tillfället i akt att förklara vad snatterier kan få för konsekvenser.

– Både för dem själva och deras familjer, men också hur det påverkar oss när det försvinner saker. Det kan vara allt från att vi inte har råd att betala ut löner och hyra i förlängningen. Jag vill att de ska förstå att det handlar om något mer än att det bara är varor som försvinner från en hylla, säger han.

Vad som sedan skulle hända hade dock Fredrik Lindqvist aldrig kunnat föreställa sig:

– Det blev ett helt otroligt gensvar. Redan den dagen vi drog i gång kom det ganska många. Vi pratade med ungdomarna och förklarade att vi var stolta över dem, att de vågade komma och göra detta. De spred det vidare till sina kompisar, som i sin tur spred uppmaningen vidare.

150 snattande ungdomar kom och betalade

– Dagen efter var det vissa stunder 50 personer samtidigt inne i butiken som ville göra rätt för sig. På tre veckor har omkring 150 personer kommit tillbaka och betalat vad de snattat för. Totalt handlar det om att vi fått in mellan 6000 och 7000 kronor.

Fredrik Lindqvist är också glad över att många föräldrar hört av sig och kommit in och tackat.

– Alla har tyckt att det var ett jättebra initiativ. Och vi har varit väldigt noga att säga till ungdomarna att när de går härifrån är det inga hard feelings från oss framöver. De är välkomna tillbaka och handla. Nu har snatterierna minskat drastiskt, konstaterar han.

SE MER:

Ur arkivet: Hemköps smarta lapp stoppar snattare