Michael Porali anhölls misstänkt för att ha plågat katter till döds i Högsbo. Nu vill ha träda fram med namn och bild för att kunna rentvå sig – framför allt på internet. Foto: Lennart Rehnman
Michael Porali anhölls misstänkt för att ha plågat katter till döds i Högsbo. Nu vill ha träda fram med namn och bild för att kunna rentvå sig – framför allt på internet. Foto: Lennart Rehnman

Helt oskyldige Michael anhölls för kattmorden

Publicerad

GÖTEBORG. Michael Porali, 34, greps av polis och anhölls anklagad för att ligga bakom kattmorden i Högsbo.

Nu träder han fram för att ingen ska tvivla på att han är totalt oskyldig.

– Det var så overkligt, jag var mest rädd hela tiden, säger han.

Vi möter Michael Porali i hans lägenhet på Pennygången i stadsdelen Högsbo i Göteborg.

Michael arbetar som frilansande musikskribent och på väg till en konsert i Linköping.

Han greps av polis mitt under den värsta hetsen och hysterin efter att flera katter hittats plågade till döds i Högsbo.

Polisen hade fått kritik för att inte agera tillräckligt kraftfullt och en stämning av angiveri och misstänksamhet hade tagit över i det annars så idylliska bostadsområdet.

Misstänktes för mord på flera katter

Michael Porali berättar vad som hände på påskdagen 31 mars:

– Tidigt på morgonen ringde det på dörren. Utanför stod två poliser som visade leg och sa åt mig att hämta en tröja och följa med. Vi åkte till Mölndal och där blev jag fotograferad, fick lämna fingeravtryck och DNA, de antecknade mina ärr och tatueringar.

När förhören började fick Michael reda på att han misstänktes vara den som dödat flera katter i Högsbo.

Men någon förklaring till att just han misstänktes fick han inte.

– Det enda jag fick veta var att det hade kommit fram uppgifter som gjorde att jag var intressant i utredningen. De undrade varför jag hade haft stopp i mitt avlopp nyligen, varför jag ägde en tygkasse med en tvättbjörn på, varför det finns en bild på mig bredvid en tecknad katt på Facebook och sådana saker, berättar Michael.

– De frågade också att om det nu inte var jag som var den skyldige, om jag visste vem det var eller kunde peka i någon viss riktning. Men det kunde jag ju inte.

Hur kändes allt detta?

– Jag var rädd hela tiden men kände mig också avtrubbad på något sätt för det hela kändes så overkligt. Det var ju inte vilka anklagelser som helst som riktades mot mig, de var ju fruktansvärt allvarliga, säger han.

Fick sova i arresten

På natten fick Michael Porali sova i arresten.

Dagen efter blev det nya förhör samt en ny natt i arresten innan han frigavs och kunde ta bussen hem på tisdag eftermiddag den 2 april.

Vad hände när du kom hem?

– Först fick jag fick en chock när jag såg löpsedeln vid närbutiken. Uppe i lägenheten hade det varit husrannsakan så min dator, mina hårddiskar, usb-minnen, min kalender plus en massa andra saker var borta.

Av sina kompisar fick Michael reda på att han hängdes ut som kattmördare med namn på internet.

Han fick ta emot flera hot och valde att lämna lägenheten och flyttade hem till vänner under ett par veckor.

Chocken sitter i

I dag tycker Michael Porali att han kan vandra omkring i sin stadsdel utan att någon tittar snett på honom.

Där vet folk att han är oskyldig. Den skyldige har gripits och erkänt.

Men kontakten med rättsväsendet har Michael inte kommit över. Chocken sitter i.

– Det var första gången jag råkade ut för något sådant. Jag har en advokat som ska hjälpa mig med att försöka få ersättning för de dagar jag satt oskyldigt fängslad. Någon slags ersättning borde man väl få?

Michael berättar att han ännu inte vågar söka på Google efter sitt namn.

– De falska anklagelserna kommer att ligga kvar även om jag blivit friskriven från alla misstankar. Googlar man på mitt namn så kommer det felaktiga uppgifterna fram. Man blir aldrig fri. Ingenting försvinner från internet.

Han fortsätter:

– Folk som bryr sig har ju koll på att jag är oskyldig men om man liksom bara läste något för två månader sedan med mitt namn så kanske man fortfarande tror jag är skyldig. Mitt namn är ju ganska ovanligt så att i stället för att det förknippas med mina musikartiklar får man upp det här med katterna.

Har polisen hört av sig?

– Jag har läst i tidningarna att polisen sagt att jag är helt fri från misstankar, men ingen har sagt det till mig. Jo, en polis ringde och sa att jag kunde hämta sakerna de tog vid husrannsakan.

"Jag gillar katter"

Michael har fortfarande inte fått tillbaka sitt duschdraperi och ett trädgårdsredskap.

Hur var det med bilden på dig och tecknad katt?

– Den togs en natt vid Siestafestivalen i Hässleholm förra sommaren och jag la ut den på Facebook.

– Men jag har den inte kvar. Det vågar jag inte. Fast jag gillar katter, berättar Michael Porali.

Jimmy Fredriksson
Jimmy Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER