Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hells Angels-toppen åtalas för nya brott

Christoffer Kronqvist Foto: POLISEN
Hells Angels. Foto: JOACHIM WALL / KVP

Polisen stoppade den 42-årige mannen efter vägen eftersom de misstänkte att han körde rattfull.

Mannen visade sig vara Christoffer Kronqvist, en Hells Angels-medlem som senast i december förra året ansågs vara en av HA Norrköpings mest inflytelserika ledare.

Han förekommer i minst 34 avsnitt i belastningsregistret – senast förra året dömdes han för grov misshandel efter en hammarattack mot en man.

Nu åtalas han misstänkt för rattfylleri och olovlig körning.

 

Det var den 1 september i år som en polispatrull fick syn på en vinglig färd längs en väg i Bollebygds kommun. Polispatrullen stannade bilen eftersom man misstänkte att föraren var påverkad. 

Något som blodproverna också visade, enligt åklagaren Jenny Lundgren som nu åtalar föraren Christoffer Kronqvist, 42, vid Borås tingsrätt för rattfylleri och olovlig körning.

"Christoffer Kronqvist har kört personbil efter att ha använt alprazolam, diazepam, kokain och hasch- eller cannabispreparat, som är narkotika, i sådan mängd att det under eller efter färden har funnits narkotika kvar i hans blod.", skriver åklagaren i stämningsansökan.

Åtalas för drograttfylla

Den olovliga körningen består utav att Kronqvist körde utan körkort, menar åklagaren.

 

LÄS OCKSÅ: De leder mc-gängen där du bor 

 

Enligt Borås Tidning, som var först med att skriva om händelsen, säger Kronqvist i förhör att han har ett polskt körkort och inte använt droger på flera år. I övrigt ville han inte svara på polisens frågor.

Han förnekar brott.

Christoffer Kronqvist är mångårig medlem i Hells Angels. Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

34 avsnitt i belastningsregistret

Christoffer Kronqvist betraktades senast i december förra året av polisen som HA Norrköpings mest inflytelserika ledare. Kronqvist har sedan 2015 figurerat på bilder med ”Sergeant at arms”-märket på västen. Det innebär att man är klubbens säkerhetsansvarige och har en av klubbens absolut tyngsta positioner. Han har också setts på bild med det så kallade "Filthy few"-märket, vilket betyder att man dödat för klubbens räkning och "Dequiallo"-märket vilket betyder att man varit i bråk med polisen.

Kronqvist har en våldsam historia. Han är upprepade gånger dömd för brottslighet som misshandel, vapenbrott och narkotikabrott.

Förra året dömdes han för en mycket hänsynslös och rå misshandel. Han och en annan person sprang ikapp en man och slog honom upprepade gånger med en hammare. Offret lyckades först fly, men i en trappuppgång kom männen ikapp honom och fortsatte misshandeln. Hovrätten dömde honom till ett år och tre månaders fängelse.

Friad för uppmärksammat mord

2012 dömdes han av tingsrätten till 12 års fängelse för det uppmärksammade mordet på High Chaparral i Småland. En småbarnspappa blev då stoppad av två män när han körde runt i en bil på mc-träffen. Offret blev slagen, utdragen ur bilen och knivhuggen till döds. Ett större sällskap ska ha tittat på när det skedde. 

 

LÄS OCKSÅ: HD tar inte upp mordet på High Chaparral 

 

Men hovrätten rev upp tingsrättens dom – Kronqvist friades eftersom det inte var ställt bortom rimligt tvivel att han var skyldig. Vid tiden för mordet var Kronqvist provmedlem i Hells Angels, enligt Aftonbladet.

Vid den senaste domen framkommer det att han finns i minst 34 avsnitt i belastningsregistret.