Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hells Angels taktik för att skrämma polisen

Hells Angels försöker påverka polisen genom att bland annat fotograferar ingripande poliser, spelar in polissamtal och begära ut dokument från polisen.
Foto: Suvad Mrkonjic
Helena Lans, planeringsledare på Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborgs stad.
Lars Wirén, polisområdeschef i Värmland.

De fotograferar ingripande poliser, spelar in samtal och begär ut dokument - Hells Angels fortsätter sin kamp mot polisen.

– Det är väl ett sätt för dem att visa på sin makt och försöka påverka poliserna, säger Helena Lans på Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborgs stad.

Men polisen låter sig inte skrämmas.

– Jag vet att det inte förhindrar dem att stoppa och kontrollera några människor som är i den här miljön, absolut inte, säger Sven Lindgren, expert på mc-gäng.

Hells Angels kamp mot polisen

BEGÄR UT DOKUMENT FRÅN POLISEN

I samband med att polisen gör någon form av ingripande skrivs protokoll. Det kan exempelvis vara i samband med ett gripande, kroppsvisitering, trafikkontroll eller liknande. Dessa dokument begär medlemmar i Hells Angels ut.

FILMAR INGRIPANDEN

I dag har nästan alla människor tillgång till en mobiltelefon med en kamera och filmkamera. Många är snabba med att plocka upp sin telefon och dokumentera vad som händer - så även Hells Angels-medlemmar.

SPELAR IN SAMTAL MED POLISEN

När Hells Angels-medlemmar kommer i kontakt med polisen plockar de upp sina mobiltelefoner och spelar in samtalet. På så sätt dokumenterar de bemötandet som de får. Om polisen skulle säga eller göra något opassande kan det inspelade materialet användas mot polisen.

I flera år har medlemmar i Hells Angels använt sig av en strategi för att sätta dit polisen. Det handlar bland annat om att begära ut dokument som polisen upprättat i samband med att de gjort insatser mot HA-medlemmarna.

– De vill ha ut protokollen när de blir kontrollerade enligt olika polislagar. Det vill helt enkelt läsa de här protokollen, säger Sven Lindgren, kriminalkommissarie i region Väst och expert på mc-gäng.


LÄS MER: Polisens taktik för att stoppa Hells Angels


Han ser dock inte några problem med det.

– Det har de rätt att göra. Det är inga konstigheter. Vi lever i ett demokratiskt samhälle, säger han och fortsätter.

– Sedan är det polismyndigheten som behandlar det som allt annat, tittar på sekretess och med det ena med det tredje. Så får de förhoppningsvis svar i laglig ordning.

Får hjälp av Payback

Det är till och med så att de får hjälp av nättidningen Payback. På sin hemsida skriver Payback att de har i uppgift att "driva övergripande juridiska ärenden vars utgång har betydelse för flertalet inom bikerkulturen".

– Tidningen Payback är dem behjälpliga att diskutera och har ett formulär som man kan fylla i och skicka in till berörd polismyndighet, säger Sven Lindgren.

Men att begära ut dokument är inte allt Hells Angels-medlemmarna gör i kampen mot polisen. De spelar även in samtal med polisen och fotograferar polisen när de gör ingripanden.

– Det är lite subtila hot, det är vad våra medarbetare möts av när de är ute, säger Lars Wirén, polisområdeschef i Värmland.

Hur påverkas poliserna av detta?

– Jag hoppas att de inte gör det. Det finns en risk naturligtvis, säger Lars Wirén och fortsätter.

– Det är liksom lite syftet med det, det som vi kallar för otillåten påverkan och det är naturligtvis inte acceptabelt.

Helena Lans, planeringsledare på Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborgs stad, är inne på samma linje.

– Man försöker hota och påverka och det är inte specifikt bara för de här kriminella mc-gängen, säger hon.

Påverkar det poliserna då?

– Nej, det tror jag faktiskt inte att det gör. Polisen i dag ser igenom och ser bakom de här västarna, säger Helena Lans.

Får inte störa

Mc-gängsexperten Sven Lindgren tillägger en sak till detta.

– Om man inte stör förrättningen så är det inget vi kan göra något åt. Går de in och stör en förrättning som polisen gör så har vi rätt att använda tvångsmedel för det men i normalfallet så har de rätt att fota, säger han och fortsätter.

– Vi ser det som ett ickeproblem, om de inte stör förrättningen.


LÄS MER: "En professionell polisinsats låter sig inte påverkas"


Sven Lindgren säger att poliserna är vana vid att människor plockar fram sina mobiltelefoner och dokumenterar det som händer.

– Vi lever i ett sådant samhälle där alla människor är utrustade med en mobil som har en kamera och filmkamera så jag tror att dagens poliser är väldigt vana med både det ena och andra. Jag vet att det inte förhindrar dem att stoppa och kontrollera några människor som är i den här miljön, absolut inte.

Sven Lindgren vill dock inte spekulera i vad Hells Angels syfte är med deras metoder mot polisen.

– Jag kan tycka och tänka en hel del, men det håller jag för mig själv.