Hells Angels försöker påverka polisen genom att bland annat fotograferar ingripande poliser, spelar in polissamtal och begära ut dokument från polisen. Foto: Suvad MrkonjicHells Angels försöker påverka polisen genom att bland annat fotograferar ingripande poliser, spelar in polissamtal och begära ut dokument från polisen. Foto: Suvad Mrkonjic
Hells Angels försöker påverka polisen genom att bland annat fotograferar ingripande poliser, spelar in polissamtal och begära ut dokument från polisen. Foto: Suvad Mrkonjic
Helena Lans, planeringsledare på Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborgs stad.Helena Lans, planeringsledare på Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborgs stad.
Helena Lans, planeringsledare på Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborgs stad.
Lars Wirén, polisområdeschef i Värmland.Lars Wirén, polisområdeschef i Värmland.
Lars Wirén, polisområdeschef i Värmland.

Hells Angels taktik för att skrämma polisen

Publicerad

De fotograferar ingripande poliser, spelar in samtal och begär ut dokument - Hells Angels fortsätter sin kamp mot polisen.

– Det är väl ett sätt för dem att visa på sin makt och försöka påverka poliserna, säger Helena Lans på Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborgs stad.

Men polisen låter sig inte skrämmas.

– Jag vet att det inte förhindrar dem att stoppa och kontrollera några människor som är i den här miljön, absolut inte, säger Sven Lindgren, expert på mc-gäng.

I flera år har medlemmar i Hells Angels använt sig av en strategi för att sätta dit polisen. Det handlar bland annat om att begära ut dokument som polisen upprättat i samband med att de gjort insatser mot HA-medlemmarna.

– De vill ha ut protokollen när de blir kontrollerade enligt olika polislagar. Det vill helt enkelt läsa de här protokollen, säger Sven Lindgren, kriminalkommissarie i region Väst och expert på mc-gäng.

 

LÄS MER: Polisens taktik för att stoppa Hells Angels

 

Han ser dock inte några problem med det.

– Det har de rätt att göra. Det är inga konstigheter. Vi lever i ett demokratiskt samhälle, säger han och fortsätter.

– Sedan är det polismyndigheten som behandlar det som allt annat, tittar på sekretess och med det ena med det tredje. Så får de förhoppningsvis svar i laglig ordning.

Får hjälp av Payback

Det är till och med så att de får hjälp av nättidningen Payback. På sin hemsida skriver Payback att de har i uppgift att "driva övergripande juridiska ärenden vars utgång har betydelse för flertalet inom bikerkulturen".

– Tidningen Payback är dem behjälpliga att diskutera och har ett formulär som man kan fylla i och skicka in till berörd polismyndighet, säger Sven Lindgren.

Men att begära ut dokument är inte allt Hells Angels-medlemmarna gör i kampen mot polisen. De spelar även in samtal med polisen och fotograferar polisen när de gör ingripanden.

– Det är lite subtila hot, det är vad våra medarbetare möts av när de är ute, säger Lars Wirén, polisområdeschef i Värmland.

Hur påverkas poliserna av detta?

– Jag hoppas att de inte gör det. Det finns en risk naturligtvis, säger Lars Wirén och fortsätter.

– Det är liksom lite syftet med det, det som vi kallar för otillåten påverkan och det är naturligtvis inte acceptabelt.

Helena Lans, planeringsledare på Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborgs stad, är inne på samma linje.

– Man försöker hota och påverka och det är inte specifikt bara för de här kriminella mc-gängen, säger hon.

Påverkar det poliserna då?

– Nej, det tror jag faktiskt inte att det gör. Polisen i dag ser igenom och ser bakom de här västarna, säger Helena Lans.

Får inte störa

Mc-gängsexperten Sven Lindgren tillägger en sak till detta.

– Om man inte stör förrättningen så är det inget vi kan göra något åt. Går de in och stör en förrättning som polisen gör så har vi rätt att använda tvångsmedel för det men i normalfallet så har de rätt att fota, säger han och fortsätter.

– Vi ser det som ett ickeproblem, om de inte stör förrättningen.

 

LÄS MER: "En professionell polisinsats låter sig inte påverkas"

 

Sven Lindgren säger att poliserna är vana vid att människor plockar fram sina mobiltelefoner och dokumenterar det som händer.

– Vi lever i ett sådant samhälle där alla människor är utrustade med en mobil som har en kamera och filmkamera så jag tror att dagens poliser är väldigt vana med både det ena och andra. Jag vet att det inte förhindrar dem att stoppa och kontrollera några människor som är i den här miljön, absolut inte.

Sven Lindgren vill dock inte spekulera i vad Hells Angels syfte är med deras metoder mot polisen.

– Jag kan tycka och tänka en hel del, men det håller jag för mig själv.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER