Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hells angels skulle ha svartklubb – på båten

För en halv miljon kronor har man från Bohus med anknytning till HA-organisationen Red Devils köpt den nästan hundra år gamla och 38 meter långa oljetankern "John Charlton" som ligger vid Gullbergskajen i Göteborg, på gångavstånd från centrum.Foto: Lisa Irvall

GÖTEBORG. En halv miljon kronor betalades för den gamla oljetankern "John Charlton" som ligger vid Gullbergskajen.

Nu misstänker Göteborgs kommun att HA-organisationen Red Devils planerat bygga om tankern till svartklubb.

– Det är en av de teorier vi har om bakgrunden till köpet, säger Bengt-Olof Berggren, chef för kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborg till GT.

RED DEVILS

Red Devils är en underorganisation till Hells Angels liksom Red&White Crew. Red Devils tog helt plötsligt över Mandroms MC:s klubblokal i Utby i Göteborg för några år sedan. Lokalen var kommunens och hyresavtalet sades upp. Sedan dess har Red Devils förgäves försökt etablera sig i bland annat Kungälv. Köpet av John Charlton innebär att man är tillbaka i Göteborg. Förutom i Göteborg finns klubben i Svenljunga och Frillesås i Göteborgsområdet.

Hells Angels har tre fullvärdiga så kallade chapters i Göteborgsområdet, HA Gothenburg i Gunnilse (Angered), HA Goth Town i Toltorpsdalen (Mölndal) och HA West Rock City i Sisjön (Askim).

Red&White Crew har åtminstone två fungerande klubbar i Göteborgsområdet.

SERVERINGSTIDERNA

I ett brev till kommunstyrelsen i december 2010 krävde polisen att krogarna i Göteborg skulle stänga senast klockan tre. Detta för att minska våldet och bråken utanför. Krögarna rasade och menade att den egentliga orsaken till utspelet handlade om polisens arbetstider.

Alkoholforskaren Fredrik Spak kom fram till att det fanns samband mellan krogarnas öppettider och förekomsten av våld.

Efter en intensiv debatt blev det till slut en kompromiss. Från den 15 augusti i år får krogarna i Göteborg servera alkohol endast fram till 03 på fredagsnätterna och fram till 05 på lördagsnätterna.

I praktiken betyder det att krogarna och nattklubbarna stänger klockan 03.

Serveringstiderna till 05 infördes fredag-lördagsnätterna en gång i tiden på inrådan av polisen för att minska de då talrika svartklubbarna i Göteborg.

– Vi har undersökt om den rödvita-sfären någonsin etablerat sig med klubblokaler på båtar i övriga Europa men inte ens i det vatten- och kanalrika Holland finns det sådana.

Eftersom de flesta medlemmarna är motorcykelburna brukar ju klubblokalerna oftast ha tillgång till garage och tillgång till uppställningsplatser för cyklarna.

Därför har kommunen och polisen funderat på andra motiv till båtköpet. Inte minst eftersom den 15 augusti börjar de nya tiderna för alkoholservering gälla på Göteborgs krogar.

Skärpt beredskap

Det blir stopp för alkoholservering efter 03 på fredagsnätterna.

– Vi har extra skärpt beredskap i anledning av detta, det finns ju en stor risk för att det etableras svartklubbar, fortsätter Bengt-Olof Berggren.

– Man skall veta att normalt sett rör det sig cirka 14 000 personer i Göteborgs nöjesvärld en vanlig fredagsnatt.

– Det är klart att någon kommer säkert att försöka sig på att tillfredställa behovet av alkohol hos dessa även efter 03.

Bengt-Olof Berggren säger att kommunen har väldigt god kontakt med de flesta fastighetsägare/hyresvärdar i centrala Göteborg och får underhandsbesked om anmärkningsvärda eller mystiska etableringar är på gång.

Men när det gäller "John Charlton" togs man på sängen.

– Uppfinningsrikedomen blir ju större allteftersom vi agerar, säger Bengt-Olof Berggren.

M/S "John Charlton" ligger vid Gullbergskajen utmed Göta Älv, strax bortom Götaälvbron, på gångavstånd från centrum.

– En svartklubb ombord på en båt i hamnen vore rena mardrömmen, fortsätter Bengt-Olof Berggren.

– Påverkade människor som kanske hamnar i älvvattnet av en eller annan anledning är ingenting vi någonsin önskar.

Det var i maj för precis ett år sedan ansökan om ägarskifte på MS "John Charlton" kom in till Fartygsregistret hos Transportstyrelsen.

Nio män är misstänkta

Men eftersom den bifogade köpehandlingen inte innehöll varken köpesumma eller säljarens intyg på att likviden var betald godkändes inte ägarskiftet.

I november förra året kom en ny köpehandling som angav köpesumman till en halv miljon kronor och säljarens underskrift om att köpesumman var betald och ny ägare var en man bosatt på en adress i Bohus, utanför Göteborg.

Så 2 januari i år godkändes ägarbytet.

Köparen som har anknytning till Hells Angels-organisationen, Red Devils greps den 21 maj i år misstänkt för grovt narkotikabrott i Bohus. Men är även misstänkt för grovt vapenbrott i slutet av april i år i Kungälv.

I går häktades han av Göteborgs tingsrätt misstänkt för grovt narkotikabrott tillsammans med 24-årig man skriven i Gävle.

På plats i tingsrätten vid häktningsförhandlingen fanns flera västförsedda från Hells Angels-sfären.

Sedan tidigare sitter ytterligare en göteborgare häktad i samma mål.

I härvan har nio män alla med anknytning till Hells Angels-sfären delgivits misstankar om antingen narkotika eller vapenbrott.