Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hells Angels-mannens 50-miljondeal med Göteborg

Linda Nygren skrev på miljonavtalet med Hells Angels-mannen Jan Jonasson.
Foto: Henrik Jansson
Under vintern har bolaget gjort gatstensarbeten på Polhemsplatsen - mitt i centrala Göteborg.
Foto: Henrik Jansson
Enligt Linda Nygren, direktör för Park- och naturförvaltningen, finns ingen möjlighet att göra fler kontroller.
Foto: HENRIK JANSSON
Jan Jonasson, 57, är mångårig medlem i Hells Angels West Rock City.
Linda Nygren skrev under avtalet sommaren 2016 med Hells Angels-mannen Jan Jonasson.
Foto: Henrik Jansson
"This property belongs to a HELLS ANGELS", står det på dörren in till Jan Jonassons privata garage utanför Göteborg.
ABJ Stensättning har anlitats av Göteborgs kommun under sju års tid för uppdrag värda 50 miljoner kronor.
Foto: HENRIK JANSSON
1 / 8

Här är gängmedlemmen som gör mångmiljonaffärer med Göteborgs kommun. 

Jan Jonasson, 57, mångårig medlem i Hells Angels West Rock City, har genom sitt bolag fakturerat staden över 50 miljoner kronor.

Både Göteborgs paradgata Avenyn och nöjesparken Liseberg har stenlagts genom hans bolag.

Och det kan han fortsätta med, enligt parkdirektören Linda Nygren som själv skrev miljonavtalet med HA-mannen: 

– Det här företaget har inte gjort någonting som skulle vara skäl för att häva avtalet. 

I en granskning av samtliga svenska bolag direkt kopplade till medlemmar i Hells Angels och Bandidos har vi hittat flera fall där medlemmar gjort affärer med offentliga verksamheter som myndigheter, kommuner och skolor.

Men ingen gängmedlem har gjort så guldkantade myndighetsaffärer som Jan Jonasson - mångårig medlem i en av Hells Angels tre avdelningar i Göteborg: West Rock City. 

Hans bolag ABJ Stensättning har anlitats av Göteborgs kommun under sju års tid för uppdrag värda 50 miljoner kronor.

Bland annat har han stenlagt Göteborgs paradgata Avenyn och byggt stentrappor åt nöjesparken Liseberg.

Park- och naturförvaltningens direktör Linda Nygren skrev under ABJ-avtalet sommaren 2016 med Hells Angels-mannen Jan Jonasson.
Foto: Henrik Jansson

"Mina kunder mår bra, Skatteverket mår bra"

Under senhösten och vintern har bolaget, tillsammans med anläggningsarbetare klädda i Park- och naturförvaltningens arbetskläder, gjort gatstensarbeten på Polhemsplatsen - mitt i centrala Göteborg.

– Jag bedriver ett företag och alla mår bra i företaget. Mina kunder mår bra, Skatteverket mår bra. Allting vi har att göra med går jättebra, säger Jan Jonasson, vd och ägare.

Och att bolaget gör goda affärer står klart vid en genomgång av årsredovisningarna. Förra året gjorde Jan Jonasson en aktieutdelning i bolaget på 1,8 miljoner kronor och på en bild som GT tagit del av syns en nästan helt ny Mercedes C220 D på uppfarten till hans villa utanför Göteborg.

På en ståldörr in till Jan Jonassons garage sitter ett klistermärke i rött och vitt som markerar hans gängtillhörighet: "This property belongs to a HELLS ANGELS".

Hells Angels-klistermärke på dörren

På samma bild syns ett klistermärke i rött och vitt på garagedörren som markerar hans gängtillhörighet: "This property belongs to a HELLS ANGELS".

Men om det vill han inget säga:

– Hells Angels uttalar jag mig överhuvudtaget inte om, säger Jan Jonasson.

– Vad jag gör på min fritid är min fritid.

I stället berättar han om hur välskött bolaget är, att han betalar sina skatter och avgifter i tid - att hans avtal med kommunen som är bolagets största uppdragsgivare är upphandlat och att hans anställda har kollektivavtal.

– Jag sköter mina papper mycket bättre än något annat företag vill jag påstå, helt korrekt. Varför gör jag det? Jo. För att jag vet att det kan bli så det blir just nu. Att man blir granskad. Och då vill jag ha mina papper till hundra procent ärligt, perfekt skötta, säger Jan Jonasson.

Göteborgs kommun ville försvåra för kriminella gäng

I år är det tio år sedan Göteborgs stad drog i gång sitt kunskapscentrum mot organiserad brottslighet. 

Tillsammans med en lång rad myndigheter, däribland polisen, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten, ville Göteborgs kommun försvåra för stadens många kriminella gäng att göra affärer och få inflytande i stadens verksamheter.

Kommunalrådet Dario Espiga.
Foto: LEIF GUSTAFSSON

– Vi ska inte göra ekonomiska transaktioner med kriminella gäng. De ska inte få våra skattepengar, sa kommunalrådet Dario Espiga (S) kort efter att kunskapscentrum sjösattes.

"Kände till det som vi hade kontrollerat"

Men Expressens granskning visar att ABJ Stensättning lyckats gå under radarn. Och att kontrollerna stannade vid en mer formell koll om bolaget skött sina skatter och avgifter. 

Då den ekonomiska biten såg korrekt ut ställdes inga fler frågor.

– När avtalet skrevs kände jag till det som vi hade kontrollerat, säger Linda Nygren, Park- och naturförvaltningens direktör i Göteborg.

Det är hennes förvaltning som i dag har avtalet med ABJ Stensättning, ett avtal som sträcker sig en bit in i år 2020.

Enligt Linda Nygren, direktör för Park- och naturförvaltningen, finns ingen möjlighet att göra fler kontroller, säger hon till Expressens Daniel Olsson.
Foto: HENRIK JANSSON

Linda Nygren: "Vi har inga sådana verktyg"

Och enligt Linda Nygren finns ingen möjlighet att göra fler kontroller som lagen ser ut i dag.

– Det är en fråga för lagstiftaren. Vi har inte någon annan möjlighet än att kontrollera ett företag utifrån skatter och avgifter och eventuell olaglig verksamhet. Inte om de är medlemmar, ägare eller något annat. Det har vi inte möjlighet att kontrollera. 

Skulle det innebära att även en medlem i en organisation som IS har möjlighet att få ett 50-miljonerkontrakt med staden?

– Vi har inga sådana verktyg att kontrollera medlemskap i olika föreningar eller sammanslutningar, säger Linda Nygren, men beskriver frågan om en IS-medlems eventuella affärer med staden som hypotetisk.

Under vintern har bolaget gjort gatstensarbeten på Polhemsplatsen - mitt i centrala Göteborg.
Foto: Henrik Jansson

"Verksamhet som inte är förenlig med stadens policy"

Från kunskapscentrum mot organiserad brottslighets sida har man aldrig fått frågan om det finns några eventuella kopplingar till kriminella gäng och ABJ Stensättning under de sju år de haft avtal. 

Pia Eriksson är planeringsledare vid Samhällsskydd och beredskap, som kunskapscentrum kallas i dag. 

Enligt henne ska Göteborgs stad ingå avtal med seriösa aktörer och samtidigt undvika att ingå avtal med de oseriösa.

– Vad gäller ett kriminellt MC-gäng som Hells Angels så är det enkelt att se att det är en organisation som bedriver verksamhet som inte är förenlig med den policy som staden har, säger Pia Eriksson. 

– Hells Angels är en organisation som bedriver verksamhet som inte är förenlig med den policy staden har, säger Pia Eriksson.
Foto: AP

Däremot blir det betydligt svårare, menar hon, att med dagens lagstiftning gå in och neka en enskild medlem i samma organisation att teckna avtal med kommunen enbart med medlemskapet som grund.

– Om det är ett ramavtal så finns det väldigt klara regler i lagen om offentlig upphandling om när man kan hindra ett ingående av avtal. Bara för att en person är medlem i en organisation som kan betecknas som kriminell räcker inte det faktumet.

De 50 miljonerna, inklusive moms, står för en stor del av ABJ Stensättnings intäkter.

158 gängknutna bolag

•Expressen har granskat samtliga svenska bolag som är direkt kopplade till medlemmar i Hells Angels och Bandidos. 

•Granskningen omfattar 158 bolag som finns registrerade på de kriminellt klassade gruppernas medlemmar. I flera fall har vi hittat gängmedlemmar som gjort affärer med offentliga verksamheter som myndigheter, kommuner och skolor. 

•Det handlar bland annat om gängrelaterade kaféer, florister, avloppsfirmor, byggföretag och säkerhetsföretag som gjort affärer med offentliga aktörer. En av dessa är statliga Kungliga Konsthögskolan. 

•Göteborgs kommun har till omfattningen haft de absolut största affärerna, bland annat genom anlitandet av ett stenläggningsbolag för över 50 miljoner kronor.