Hells Angels-lojal krogkung lämnar restauranguppdragen

Från styrelsen till restaurang Suave i centrala Skövde lämnade Danijel Reljanovic direkt efter GT:s granskning.
Foto: Claes Petersson
MC-presidentens restaurangkedja Bullseye Saloon finns i dag i tre kommuner. Men planer finns för expansion.
Foto: Daniel Olsson
Enligt polisens Nationella Operativa Avdelning, NOA, ger Hells Angels det så kallade Diamantmärket till enskilda och mc-klubbar ”som visat extra lojalitet eller på annat sätt ställt upp för organisationen”.
Foto: Polisen

Redan samma dag som GT avslöjade storkrögaren och MC-presidenten Danijel Reljanovic starka band till Hells Angels, lämnade han styrelserna i alla sina restaurangbolag.

Men att det skulle innebära ett slut för hans engagemang inom krog- och restaurangbranschen förnekar han bestämt.

– Vi kommer hitta våra vägar, säger Daniel Reljanovic som fortfarande frontar franchisekedjan Bulls Eye Saloon.

Samtidigt utreder både Karlskoga och Skövde kommun nu alkoholtillstånden.

Det var i slutet av förra veckan som GT kunde avslöja en av Västsveriges dolda storkrögares starka band till Hells Angels. 

Samtidigt som han drev fem bolag med intressen i lika många restauranger bär han med stolthet Hells Angels lojalitets-märke - Diamond patch - på bröstet.

Och MC-klubben som han är president för, Cults MC, beskrivs av polisen som ingående i ett ”kriminellt nätverk”, och som ”en undergrupp till Hells Angels”. 

President med koppling till HA

– Vi har konstaterat att det här närmandet till Hells Angels sammanföll med att han som är president hade kopplingar till den rödvita sfären, han är kompis med dem, sa kommunpolisen i Lidköping, Anders Johansson.

I Karlskoga och Skövde kommun agerade de lokala alkoholhandläggarna snabbt. 

De har inlett var sin utredning om alkoholtillstånden om Bulls Eye Saloon Karlskoga och Suave i Skövde, utifrån uppgifter om Danijel Reljanovic band till organiserad brottslighet, som det heter i Karlskoga kommuns handlingar. 

I sociala medier poserar Danijel Reljanovic med en mångårig, dömd Hells Angels-medlem med uppmaningen: ”Stoppa oss!!”

– För att ha ett serveringstillstånd ska man vara personligt lämplig om man har ett betydande inflytande över bolaget, säger Linda Larsson Torri, alkoholhandläggare i Karlskoga och Storfors kommuner.

– Det har inletts en tillsynsutredning och man tog bort honom direkt, säger Christina Forsblad Hellman, alkoholhandläggare i Skövde kommun.

Medan Lidköpings kommun, där Reljanovic restauranger Italia Della Nonna och Bulls Eye Saloon ligger tvärs över gatan till kommunhuset, meddelar att de avvaktar en dialog med polisen innan de fattar beslut om att inleda en utredning eller inte.

Förekom utredningarna

I Strömstad drivs en Bulls Eye Saloon på franchiseavtal.

Samtidigt förekom Daniel Reljanovic utredningarna och lämnade omedelbart alla sina styrelseuppdrag i de bolag som har betydelse för alkoholtillstånden

I flera fall tar en nära släkting till honom nu över styrelseposterna.

– Det var för säkerhets skull, säger Daniel Reljanovic och beskriver de pågående utredningarna som löjliga.

Betyder det att du valt mellan krogbranschen och stödet och lojaliteten till Hells Angels?

– Nej, absolut inte. Det är en helt ekonomisk fråga, så man inte förlorar pengar för att vara envis liksom. 

”Visat extra lojalitet”

Men du har fortfarande kvar franchiseverksamheten och står som kontaktperson för den?

– Ja, vi kommer köra så mycket som det går. Vi kommer hitta våra vägar.

Märket som medlemmarna i Cults MC bär över bröstet är en röd kvadrat ställd på högkant och med orden ”Support 81 Sweden”.

Enligt en rapport från polisens centrala underrättelseorgan NOA delas märket ut av Hells Angels till enskilda personer och andra mc-klubbar ”som visat extra lojalitet eller på annat sätt ställt upp för organisationen”.

Tillfrågad om Daniel Reljanovic bär märket med stolthet, sa han i förra veckan:

Reljanovic: ”Ett förtroende”

– Ja, det gör jag ju, absolut. Det är ett förtroende, det ska jag inte sticka under stol med.

Daniel Reljanovic har också medgett att han har flera nära vänner som är medlemmar i Hells Angels och att han var med och välkomnade en av organisationens mest straffade medlemmar ut ur fängelset i våras.

Däremot säger han att polisens beskrivning av Cults MC som ingående i ett kriminellt nätverk, och som en formell undergrupp till Hells Angels, är helt ny för honom.

Och han menar att beskrivningen är fel.

Men själva märket har ju en betydelse, det är ju ett steg man tar i och med att bära märket.

– Jag lämnar inga kommentarer på det.

Enligt Christina Forsblad Hellman, alkoholhandläggare i Skövde kommun, hade hon troligen gått in med en begäran om indraget alkoholtillstånd om inga förändringar hade gjorts i styrelse och ägande.

Hon hänvisar till en mer än tio år gammal vägledande dom mot två Göteborgskrogar, Razzia och Respekt, som förlorade tillstånden sedan en av styrelseledamöterna bland annat hade avslöjats ha band till Bandidos dåvarande president i Göteborg. 

Det rörde sig då om mindre formella kontakter. Styrelseledamoten var inte medlem i någon Bandidosknuten organisation men polisens spanare hade bland annat sett honom i framsätet på Bandidos-ledarens bil.