Striderna mellan Hells Angels och Karlstads kommun om gården Härtsöga har pågått i över två och ett halvt år och det kommer bli längre än så. Foto: Lars Hedelin / Scanpix
Striderna mellan Hells Angels och Karlstads kommun om gården Härtsöga har pågått i över två och ett halvt år och det kommer bli längre än så. Foto: Lars Hedelin / Scanpix

Hells Angels fortsätter striden för klubbhuset

Publicerad

KARLSTAD. Hells Angels fortsätter strida om klubbhuset Härtsöga utanför Karlstad.

I mitten av december vann Karlstads kommun över mc-klubben och därmed fanns det möjlighet att sparka ut de oönskade hyresgästerna.

Men nu har Hells Angels överklagat domen, enligt Värmlands Folkblad.

Kampen mellan Hells Angels i Karlstad och Karlstads kommun har pågått sedan maj 2013. Det rör fastigheten Härtsöga utanför Karlstad där Solstadens Motorsport, som drivs av Hells Angels, varit hyresgäster i flera år.

Men för drygt två och ett halvt år sedan köpte kommunen fastigheten för drygt tre miljoner kronor på exekutiv auktion. Målet var att vräka de oönskade gästerna.

Missade en mening

Men när kommunen missade att underrätta klubben om medling i hyresnämnden, något som krävs för att en uppsägning ska gälla, blev det starten på den långdragna juridiska processen.

Hells Angels lämnade in en stämning mot Karlstads kommun. Målet togs upp i både tingsrätten och hovrätten. Och HA vann över kommunen i båda instanserna - uppsägningen av Hells Angels-gården Härtsöga var ogiltig, ansåg de.

Och trots de stora summor pengar som kommunen redan lagt på att bli av med mc-klubben gav man sig inte utan svarade på HA:s stämning med en egen rörande avtalsbrott - Hells Angels hade inte försäkrat fastigheten.

Fick rätt mot HA

Och i mitten av december kom tingsrättens dom som gav Karlstads kommun rätt. Därmed kunde de vräka HA.

– Det man kommer fram till i domen är mycket positivt. Hyresgästerna, med de kopplingar de har, får lämna lokalen. Det är det vi har arbetat för under flera år, sa då kommunalrådet Per-Samuel Nisser.

Enligt domen hade Hells Angels kommit överens med den tidigare ägaren om att man inte behövde försäkra fastigheten, men den överenskommelsen ska ha upphört att gälla när kommunen tog över ägandet.

Hells Angels ska ha försökt att försäkra fastigheten utan att lyckas.

– Det beror på att försäkringsbolagen gör en bakgrundskontroll och eftersom både polisen och politikerna har spridit ut ryktet att det är en kriminell organisation är det ingen som vågar sig på att försäkra en fastighet som påstås innehas av en kriminell organisation, sa då advokaten Ismo Salmi, som försvarade Hells Angels i målet.

Överklagat domen

Han gjorde redan i samband med att domen kom klart att de skulle överklaga.

– Vi kommer att överklaga. Hells Angels är perfekta hyresgäster och kommer finnas kvar i Karlstad, sa då Ismo Salmi.

Och nu har överklagandet kommit in, enligt Värmlands Folkblad.

– Tingsrätten gjorde en bedömning och vi delar inte de slutsatserna. Det är en överklagan in blanco, vilket innebär att vi behöver mer tid att utveckla grunderna i överklagan. Nu under helgerna är det svårt att få tag på folk i klubben så vi återkommer med ett utvecklat resonemang, säger Ismo Salmi till tidningen.

"En del av samhället"

Han säger också:

– Rättvisan måste ha sin gång och det accepterar HA. Tvärtemot vad polisen tror ser HA sig som en del av samhället och anser att en rättslig process har sin gång. Vad än utslaget blir i hovrätten accepterar man det.

GT har sökt både Ismo Salmi och Per-Samuel Nisser utan framgång.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER