Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hells Angels expanderar i Västsverige: "Inte okej"

Här, vid fotbollsplanerna och villorna i Skepplanda, har två Hells Angels-män köpt en fastighet.
Foto: Christer Grändevik
Hells Angels är den största kriminella mc-organisationen i Europa, enligt Europol.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Carina Fontenay (M).
Foto: JOHN EDLUND/PRESSBILD
Paula Örn (S), kommunstyrelsens ordförande i Ale.
Foto: Ale kommun
Polisen befarar att det gamla gästgiveriet ska förvandlas till en klubblokal.
Foto: Christer Grändevik

Här, vid fotbollsplanerna och villorna i Skepplanda, har två Hells Angels-män köpt en fastighet – av maken till en av Ale kommuns högt uppsatta politiker.

Polisen och kommunen befarar att det gamla gästgiveriet ska förvandlas till en klubblokal när mc-gänget expanderar i Västsverige.

– Är det så att Hells Angels etablerar sig i Ale kommun är det inte okej. Då ska vi göra allt vi kan för att avbryta det, säger polischefen Teodor Smedius.

Statistiken från Europol är tydlig: De kriminella mc-gängen blir större och större runtom i Europa. Åren 2010–2015 ökade antalet avdelningar från 559 till 829 och även här i Västsverige växer de.

– De etablerar sig i sin takt, både Hells Angels och Bandidos. Men det är ingen explosionsexpansion vi pratar om säger Sven Lindgren, polisens mc-expert i region Väst.


LÄS MER: Mc-gängen expanderar – polisens mc-expert kräver lagändring


Tidigare under hösten fick Bandidos en fullvärdig avdelning i Vänersborg. Nu befarar polisen och kommunledningen i Ale att det är där som nästa etablering från ett mc-gäng sker. Anledningen till oron: En försäljning av ett gästgiveri i Skepplanda, vilken Göteborgs-Posten tidigare skrivit om.

Politikern: "Är tragiskt"

Fastigheten kostade 1,3 miljoner kronor och formellt är det en ideell motorförening som står som köpare. Men som undertecknare av köpekontraktet står två fullvärdiga och mångåriga medlemmar i Hells Angels Goth Town – en av Göteborgs tre Hells Angels-avdelningar – som är firmatecknare i föreningen.

En av de två säljarna är å sin sida gift med Carina Fontenay, gruppledare för Moderaterna i Ale och ledamot i kommunstyrelsen. 

Och hennes namn finns också angivet i köpekontraktet då hon bevittnat handlingarna.

– Min man och hans kollega har haft mäklare inblandade, de fick ett bud och det blev sålt, säger Carina Fontenay.

Ni kollade inte upp vilka köparna var innan ni sålde det?

– Jag har inte på något sätt varit involverad i affären, men jag vet att min man och hans kollega var rejält trötta på att ha kvar verksamheten. De har försökt sälja det i flera år och nu fick mäklaren napp.

Hur tänker du nu, när du vet vilka personer det är som är köpare?

– Att det är tragiskt. Jag har svårt att tro det och är fortfarande väldigt förvirrad och chockad.

Polisen har blixtmöte

Sedan kommunledningen nåtts av informationen om vilka det är som köpt fastigheten ska man under tisdagen hålla blixtmöte med polisen. Det är oklart vad motorföreningen ska använda den tidigare restaurangen till, men lokalpolisområdeschefen Teodor Smedius utesluter inte att den ska omvandlas till klubblokal.


LÄS MER: Kriminella mc-gäng växer i Europa


– Det är en person med nära anknytning till Hells Angels som har köpt den här fastigheten. Vi vet inte i dag om den ska användas som klubblokal eller om det är ett privat köp. Vi har inte dragit några slutsatser, men ur min och kommunens synvinkel är vi oroliga för det sistnämnda. Att de ska ha den som klubblokal, säger Teodor Smedius.

Polisen och kommunen ska ha ett möte för att diskutera köpet av den här fastigheten?

– Precis. Först och främst ska vi se till att vi har samma lägesbild. Vi ska lägga fram vår bedömning av det hela och sedan får vi lägga fram en strategi för hur vi ska angripa det här. Om det är så att Hells Angels etablerar sig i Ale kommun är det inte okej och då ska vi göra allt vi kan för att avbryta det.

Köptes i julas

Köpebrevet undertecknades i Skepplanda på annandag jul. Kommunstyrelsens ordförande i Ale, Paula Örn (S), säger att det kom ett anonymt tips till kommunen i mellandagarna om försäljningen och att polisen sedan kontaktade kommunledningen.

– De visste direkt att det var en fullvärdig medlem i Hells Angels. Vi är naturligtvis negativa till det. Vi vill inte ha sådan verksamhet etablerad i vår kommun, säger Paula Örn, och fortsätter:

– Vi kan inte påverka ett fastighetsköp och det finns inga verktyg för oss för själva fastigheten, det är bara den som äger den som bestämmer vem den vill sälja till. Det vi kan göra nu är det som jag säger till dig: markera att vi naturligtvis inte vill ha kriminell verksamhet i vår kommun.

Lummigt villaområde intill

Precis intill fastigheten ligger flera fotbollsplaner där en fotbollsförening bedriver sin verksamhet. Alldeles i anslutning finns ett lummigt villaområde.

Läget är något som skulle kunna tala mot att lokalen ska användas som en klubblokal av Hells Angels, enligt polisens mc-expert Sven Lindgren.

– Jag drar inga slutsatser, men vi följer utvecklingen. Det kan vara så att de ska ha den till någon form av eget bruk, eller att Hells Angels kanske tänker försöka etablera sig där. Det är mycket märkligt i så fall, i och med att det är vid en idrottsplats. Det ligger "lite fel", om jag uttrycker mig så, säger Sven Lindgren.

Ska de som bor här känna någon oro?

– Nej, inte oro på det sättet. För tillfället är det så kallat lugnt läge mellan de etablerade mc-gängen, om vi nu håller oss till det. Men det känns väl inte precis lämpligt att ha en Hells Angels-avdelning där skol- och idrottsbarn är. Men vi är inte där nu och det kan vara olika parametrar. Det bästa är om de svarar på det själva ju.

Samtidigt har de två undertecknande Hells Angels-medlemmarna tidigare agerat "bulvaner" åt klubben i klubblokalsammanhang. 2007 satt de i styrelsen för det handelsbolag som köpte Hells Angels Goth Towns fastighet i Toltorpsdalen i Mölndal. 

Den fastigheten blev Hells Angels av med häromåret och de har sedan dess sökt ny lokal. 

GT har försökt nå de två HA-männen, men utan framgång.


Här finns Hells Angels i Västsverige

GÖTEBORG

– Hells Angels

– Red & White Crew

– Red Devils

HA har tre avdelningar i Göteborg – klubblokalerna ligger i bland annat i  Sisjön och Gunnilse. Medlemmarna jobbar främst med ekonomisk  brottslighet genom att driva in pengar. De skrämmer vittnen och  brottsoffer till tystnad. I Göteborg finns också supportergruppen Red & White Crew och undergruppen Red Devils.


KUNGSBACKA

– Red Devils

En undergruppering till Hells Angels. Håller till i en fastighet i Frillesås som köptes för 350 000 kronor för knappt 20 år sedan.


SVENLJUNGA

– Red Devils

En undergruppering till Hells Angels. Enligt Sven Lindgren innehåller varje Red Devils-klubb omkring 10-12 medlemmar.


KARLSTAD

– Hells Angels

– Red and White Crew

Sysslar bland annat med ekonomisk brottslighet. Det pågår en infekterad strid mellan kommunen och Hells Angels om mc-klubbens fastighet på gården Härtsöga.