Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hells Angels betalade hela skulden – kontant

Karlstad kommuns långdragna tvist mot en Hells Angels-klubb fortsätter.
Foto: Lars Hedelin / Scanpix
Klubben har fått in pengarna via donationer.
Foto: Getty Images / ALL OVER PRESS GETTY IMAGES
Det finns fock ett problem - det är inte säkert att någon bank vill ta emot så mycket anonyma pengar.
Foto: Suvad Mrkonjic

Under tisdagen skulle Hells Angels och Karlstads kommun ha suttit i en konkursförhandling.

Den blev inte av då motorcykelklubben fått fram pengarna som krävdes.

– Värmlänningarna har varit givmilda och samlat in alltihop. 320 000 kronor – i kontanter, säger advokaten Ismo Salmi, till Värmlands Folkblad.

Det finns dock ett problem - det är inte säkert att någon bank vill ta emot så mycket anonyma pengar.

Turerna mellan Hells Angels och Karlstads kommun fortsätter.

Under tisdagen skulle de båda parterna ha suttit i en konkursförhandling men den blev aldrig av. Under måndagen hörde motorcykelklubbens advokat av sig och berättade att de var reda att betala skulden som uppgår till 320 670 kronor plus ränta, skriver Värmlands Folkblad.

Har fått donationer

Tidigare ska klubben inte ha haft några tillgångar men enligt advokaten Ismo Salmi handlar de nya pengarna om donationer.

– Den senaste tiden har insamlingar pågått bland vanliga hederliga värmlänningar som läst och hört om Solstaden Motorsports dilemma, att de utan egen förskyllan utsätts för en sådan orättvisa av Karlstads kommun. Det finns till och med en Facebooksida. Man har skänkt från 500 och upp till 10 000 kronor, och nu är målet nått, säger Salmi till VF.

Donationerna har nästan uteslutande skett via kontanter, som enligt Ismo Salmi kommit i kuvert eller direkt till medlemmarna från anonyma välgörare.

– Jag sitter här och är jätteförvånad, men samtidigt jätteglad. Värmlänningarna visar verkligen solidaritet med sina drabbade kamrater. Enda problemet är nu hur vi ska lämna över pengarna, säger han till VF.

Kallar det en parodi

För det är inte helt enkelt att få någon bank att ta emot så mycket pengar i kontanter där avsändarna är anonyma.

Från kommunens sida kallar man det för effektsökeri och en parodi - men menar också att det är bra att klubben är villiga att betala sin skuld.

– Som jag ser det får de helt enkelt gå till banken, meddela vart pengarna kommer ifrån och sätta in dem precis som alla andra, säger Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande till VF.

Men sista ordet är inte sagt i frågan ännu. Domen i tingsrätten har överklagats av Hells Angels till hovrätten som inte har meddelat domen. Om pengarna betalas in och hovrätten skulle ändra domen så kommer pengarna att betalas tillbaka.

Tvisten har pågått länge

Pengarna klubben är skyldiga handlar om en tingsrättsdom som kom i slutet av förra året där kommunen stämt klubben för kontraktsbrott då de inte försäkrat lokalen.

Tvisten mellan kommunen och motorcykelklubben har pågått länge och i maj förlorade kommunen en annan tvist i Högsta domstolen.

Då gällde det också lokalen. Kommunen ville vräka klubben från lokalerna, men Högsta domstolen bestämde för närmare två veckor sedan att man inte hade rätt att göra det.

Anledningen är att kommunen har missat att nämna för hyresgästen att de kunnat begära medling i hyresnämnden.