Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slog larm om masten – för en månad sedan

Masten inspekteras med hjälp av helikopter.
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Vi kommer se hur skadorna är och hur vi ska säkra upp det som står kvar, säger Marcus Hartmann, presstalesperson hos Teracom.
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Här ser man hur de jobbar med masten.
Foto: Jani Huttunen
Omkring 200 meter mast föll till marken – och det finns risk för ytterligare ras.
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Polisen i Borås har kallat in personal från närliggande stationer för att få hjälp med utredningsarbetet. På tisdagsmorgonen fortsätter de att knacka dörr i området.
Foto: / FOTO: HENRIK JANSSON
Rasrisken kring Häglaredsmasten gjorde att personal från Teracom inte kunde ta sig dit under gårdagen.
Foto: Joakim Eriksson / JOAKIM ERIKSSON
Polisen spärrade av området.
Foto: Henrik Åslund / Hs-Foto / HENRIK ÅSLUND/HS-FOTO
1 / 8

Polisen gick för redan en månad sedan ut med en uppmaning om ökad kontroll av personer iklädda Teracoms arbetsoveraller.

Bakgrunden var ett inbrott mot bolaget som driver den saboterade Häglaredsmasten utanför Borås och en rädsla för att stulen utrustning skulle användas för sabotage.

Vid inbrottet stals overaller med Teracoms logga, klättrings- och kommunikationsutrustning som ingår i polisens och räddningstjänstens interna kommunikationssystem.

Under tisdagsmorgonen uppdaterades larmet av polisen med direkt hänvisning till det misstänkta sabotaget utanför Borås.

Polisen förstod tidigt att det rörde sig om ett sabotage som fick den 332 meter höga och samhällsviktiga Häglaredsmasten utanför Borås på fall under söndagskvällen.

– När våra tekniker kom till platsen tillsammans med Teracoms personal visade undersökningen att det var ett sabotage för att fälla masten, säger Jan Johansson, utredningsbefäl vid Boråspolisen.


Läs mer: Sabotaget på Häglaredsmasten - detta har hänt


Nu kan GT avslöja att polisen under tisdagsmorgonen går ut med ett meddelande till alla i tjänst om att vara vaksam med personer som är klädda i Teracoms arbetsoveraller och som beter sig onormalt.

Detta efter ett inbrott tidigare i år där arbetsoveraller med bolagets logga, klätterutrustning och en Rakelterminal stulits i Mellansverige.

Enligt meddelandet, som GT tagit del av, kan den stulna utrustningen användas för att "inge förtroende eller utföra sabotage med mera". Ett liknande meddelande gick ut första gången kort efter inbrottet men har nu uppdaterats med en direkt koppling till helgens sabotage.

Avfärdade sabotageplaner

Bolaget Teracom driver den saboterade Häglaredsmasten utanför Borås och uppgav att de inte hade någon information om några sabotageplaner då GT ställde frågor om inbrottet för precis en månad sedan.

– Jag har ingen information om några planer på sabotage, sa Teracoms presschef Marcus Hartmann då och fortsatte:

– Det är allvarligt att det varit inbrott och vi ser nu över hur vi ska förstärka så att det inte händer igen.

Den stulna kommunikationsutrustningen ingår i polisens och räddningstjänstens interna kommunikationssystem Rakel som Teracom sköter driften av men den ska, enligt bolaget, ha spärrats direkt och gjorts obrukbar.

Presschefen Marcus Hartmann håller fast vid sin bedömning än i dag.

– Vi hade inte någon sådan information vid det tillfället.

Har det dykt upp någon sådan information om sabotageplaner före den här händelsen i söndags?

– Jag har inte haft någon sådan information, nej.

Då sa ni att ni skulle förstärka så det inte skulle kunna ske igen. Vad har skett efter det?

– Det måste jag kolla för jag kan inte det rakt av. Det är två ganska skilda händelser, det ena var ett inbrott i våra lokaler och det här är en mast, säger Marcus Hartmann.

Extrainkallade väktare

Först i går, dagen efter det misstänkta sabotaget mot masten utanför Borås, gick Teracom ut med uppgiften att man förstärker säkerheten vid sina 52 stormaster runtom i landet.

Bland annat har väktare extrainkallats.

Jan Johansson är förundersökningsledare för Boråspolisen och håller i utredningen om sabotagemisstankarna mot Häglaredsmasten.

Han känner till uppgifterna om inbrottet, men säger att han fått informationen via massmedia.

– Vi har inte hunnit börja jobba med det. Det får bli en senare fråga, säger Jan Johansson.

Kallat in extrapersonal

Polisen i Borås har under tisdagsmorgonen kallat in personal från närliggande stationer för att få hjälp med utredningsarbetet och Jan Johansson berättar att de har daglig kontakt med Säkerhetspolisen.

Jan Johansson, säger att de arbetar efter en mängd olika teorier. En av de teorierna är, enligt Aftonbladet, att det skulle kunna finnas en internationell koppling, ett så kallat stresstest mot svensk infrastruktur.

– Vi utesluter ingenting, säger Jan Johansson när GT konfronterar honom med uppgiften samtidigt som han uppmanar allmänheten att komma med tips och information om vad de vet eller sett.

Vid lunchtid säger han till Borås Tidning angående de misstänkta sabotörerna:

– Att fälla masten är inget man gör på några minuter. De måste ha varit där uppe i timmar.

Jan Johansson utesluter inte heller att utredningen kan växa till att omfatta grovt sabotage. Ett skäl kan vara den betydelse som masten har för samhället. Genom de lokala radiokanalerna ges viktig krisinformation till allmänheten och det är ett av skälen för att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ser allvarligt på det inträffade.

Under tisdagen fortsätter nu polisen med dörrknackning i området och samla information.

– Vi pratar med alla boende i området och sätter ihop den information som finns.

Finns rasrisk

Ingen är ännu gripen för händelsen.

– Det finns ingen utpekad och vi har inte gripit någon. Det har kommit in tips som vi går igenom samtidigt som vi kontatar boende i området. Det blir som att lägga pussel att lägga ihop alla uppgifter med varandra, säger polisens presstalesman Ulla Brehm.

– Det kan vara folk som ute och rört sig på kvällen som sett någonting som de själva inte sätter i samband, men som kan vara av betydelse.

Av masten står 150 meter kvar. Men det finns risk att ytterligare delar kommer rasa, något som gör att helikopter kallas till platsen på tisdagsmorgonen.

– Vi kommer se hur skadorna är och hur vi ska säkra upp det som står kvar. Först gör vi en bedömning och sedan bedömer vi vilka åtgärder vi ska vidta, säger Marcus Hartmann, presstalesperson hos Teracom, som äger masten.

Ska ha krismöte

Marcus Hartmann vill inte kommentera vad de vet om sabotaget.

– Vi håller på att ta reda exakt vad som hänt. Men det är naturligtvis mycket, mycket allvarligt. Det här är en exceptionell händelse som inte hänt på de 60 år som vi haft marknät för radio och tv, säger Marcus Hartmann.

– Efter vi gjort inspektionen i dag vet vi när vi kan få tillträde till stationen där sändaren står. P4 Sjuhärad går inte ut just nu, sa Marcus Hartmann under morgonen.

Vid 12-tiden på tisdagen meddelade P4 Sjuhärad att radiostationen var uppe igen.

På eftermiddagen kommer Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att hålla ett krismöte med samtliga inblandade aktörer.

– Vi kommer ha en nationell samverkanskonferens. Det är ett telefonmöte där alla berörda aktörer träffas och diskuterar vad som har hänt. Men mötets huvudsakliga syfte är att blicka framåt, säger Marcus Årskog på MSB:s pressjour.

Med på mötet är bland annat Teracom, polisen, räddningstjänsten, länsstyrelsen och Försvarsmakten.