Männen stod länge vid lokalen och fotograferade. Foto: LäsarbildMännen stod länge vid lokalen och fotograferade. Foto: Läsarbild
Männen stod länge vid lokalen och fotograferade. Foto: Läsarbild
Ligorna kontrollerar bland annat om ytterdörren är låst. Foto: ShutterstockLigorna kontrollerar bland annat om ytterdörren är låst. Foto: Shutterstock
Ligorna kontrollerar bland annat om ytterdörren är låst. Foto: Shutterstock

Helené, 33, fångade den misstänkta ligan på bild

Publicerad

Ligorna turnerar i Västsvenska samhällen där de fotograferar hus och rycker i dörrar.

Ett av de drabbade samhällena är Partille och där fångade Helené Wallqvist, 33, en misstänkt fotoliga på bild som stod och fotograferade in i en lokal.

– De stod där väldigt länge och tryckte mobilerna mot glasrutan, säger hon. 

Helené Wallqvist från Partille observerade i fredags hur tre män stod vid den lokala hembygdsföreningen och fotograferade in genom fönstret.

– Det var min man som reagerade på det till en början, säger hon.

Helené beskriver att personerna under lång tid såg ut att fotodokumentera insidan av byggnaden med sina mobiltelefoner. Helené Wallqvist agerade då helt enligt polisens tips och råd och dokumenterade det hela genom att ta ett foto på männen innan de lämnade platsen.

– Sen gick de bara därifrån. 

Polisen på flera orter i Västsverige har fått in rapporter om så kallade fotoligor – personer som drar omkring i lugna villakvarter fotar hus, går in i trädgårdar och rycker i dörrar. 

GT kunde för en vecka sedan rapportera om att de synts till i bland annat Partille, där tre män gick omkring i ett villaområde och fotograferade.

– Det första som slog mig var att det var något som var fuffens. Jag har ingen aning om vad de gjorde där, men just när man går runt och fotar hus så slog tanken mig att det är semestertider och folk åker i väg. Då kanske inbrottstjuvar passar på, sa ett vittne till GT då.

 

LÄS MER: Polisen varnar för fotoligornas knep

Kontrollerar om det är låst

Ligorna ska även vara fräcka nog att rycka i dörrar för att kontrollera om det är låst. En kvinna i Kungsbacka berättar även om att hennes pappa, iförd kalsonger och beväpnad med en bandyklubba, jagade i väg två tjuvar som försökte ta sig in i familjens förråd.

Enligt polisen känner man till att det just nu finns ligor med liknande tillvägagångssätt som turnerar i Västsverige.

– De undersöker om det är öppet sen går de in och låtsas ropa efter någon och kollar i hallen i ambition att ta sig in i huset om ingen är hemma, har Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst, tidigare sagt till GT.

Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst, är bekant med fenomenet.Foto: HENRIK JANSSON

Att fotografera hus är inte olagligt men Ulla Brehm menar att det kan upplevas som obehagligt om man misstänker att personerna planerar att göra inbrott.

– Mitt råd är att dokumentera och fotografera dem. Man kan också gå fram och ställa frågor av typen: ”Söker ni någon? Behöver ni hjälp?” Då avslöjar man inte att man tror att de är tjuvar men då vet de att de blivit sedda.

Relaterade ämnen
Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER