Helena Andersson har varit försvunnen i 25 år. Foto: PRIVAT / OKÄNDHelena Andersson har varit försvunnen i 25 år. Foto: PRIVAT / OKÄND
Helena Andersson har varit försvunnen i 25 år.  Foto: PRIVAT / OKÄND
Ulrika Andersson. Foto: PRIVATUlrika Andersson. Foto: PRIVAT
Ulrika Andersson.  Foto: PRIVAT
Gabriella Andersson. Foto: PrivatGabriella Andersson. Foto: Privat
Gabriella Andersson. Foto: Privat

Helenas systrars vädjan: Hjälp polisen att minnas

Publicerad

Det har gått 25 år och Gabriella och Ulrika Andersson väntar fortfarande på den sista pusselbiten i gåtan om vad som hände deras lillasyster. 

Helena Andersson försvann efter en fest i Mariestad 1992 och nu hoppas systrarna att Mariestadsborna ska öppna sina sinnen och försöka minnas kvällen då hon försvann. 

– Kanske finns nya detaljer som någon inte delat med sig av, som de trott varit oviktiga. Det är sådana detaljer som kan vara oerhört viktiga, säger Gabriella Andersson. 

Sommarjobbet på sjukhuset skulle finansiera framtida resor och längre fram var planen att utbilda sig till lärare. Det blev aldrig så. 

Helena Andersson kom aldrig tillbaka hem efter sommarnatten för 25 år sedan. I närheten av hennes föräldrahem hittades hennes blodiga skor – men några spår efter 22-åringen från Mariestad har sedan den dagen inte setts till. 

Hennes försvinnande är en olöst gåta. Men polisen tror sig ha fått ny luft under vingarna. En man anhölls nyligen och är delgiven misstanke om mord. Och sedan P4 Skaraborg genomfört en reportageserie i fyra delar om försvinnandet har det aktualiserats och i samband med det hoppas nu Helenas systrar att minnen ska väckas. 

Minnen kommer tillbaka 

Minnen från de som kanske sett eller hört något under den där sommarkvällen. 

– Många har sagt att minnen kommer tillbaka då de lyssnat på dokumentären, jag hoppas att en del av de minnena kan vara en del av pusslet i att få reda på vad som hände Helena, säger Gabriella Andersson. 

Gabriella på stigen där Helena Anderssons skor och ringar hittades. Bilden togs 2012. Foto: LEIF GUSTAFSSON / SP-MEDIA AB

I en insändare i Mariestads-Tidningen uppmanar hon Mariestadsborna att hjälpa till att minnas kvällen då Helena försvann. Men både hon och hennes syster Ulrika är noga med att påpeka hur viktigt det är att inte tro på allt man läser på olika internetforum och sociala medier – där potentiella gärningsmän pekas ut utan grund. 

– Folk som verkligen hjälpt oss har blivit uthängda och teorier som inte har någon grund betraktas som sanningar. Vi hoppas att folk kan försöka släppa det och i stället släppa fram minnen som kanske avfärdats på grund av att någon sagt att det är på ett visst sätt, säger Ulrika. 

Hon fortsätter: 

– Vänd på varje sten, både en och två gånger. Vänd på dem så många gånger det behövs. 

"Ett öppet sår för hela Mariestad"

De vill ge sin syster upprättelse. De vill hjälpa polisen. De vill hitta den där pusselbiten som gör att fallet kan lösas. 

Helena Anderssons försvinnande har varit en gåta i 25 år. Foto: / OKÄND

Mest av allt vill de veta vad som hänt Helena. Och de är inte de enda. 

– Det finns ett stort engagemang och vi vill rikta ett stort tack till alla de som engagerar sig. Det känns som om att Helenas försvinnande är ett öppet sår för hela Mariestad. Det är inte bara vi i familjen som vill veta vad som hände med Helena, säger Gabriella. 

Ett extra tack riktar de till de som ligger bakom reportageserien. Pernilla Wadebäck var en av Helenas närmsta vänner och det är hon som grävt i försvinnandet för P4 Skaraborgs räkning. 

 

LÄS MER: Helena Försvann efter Pernillas fest 

 

– Det satte lite fart på polisen att Helenas försvinnande togs upp igen, jag vet att de inte kan trolla men flera gånger har man känt att nu måste det vara Helenas tur. Att polisen måste prioritera Helena och vad som hände henne, säger Gabriella. 

Polisen ska testa blodfläckar för DNA

Polisens nästa steg i utredningen kring Helena Andersson är att undersöka det blod som hittades på Helenas skor. Man vet att det är hennes blodgrupp – men har en chans att ta reda på om det är hennes DNA. Är det inte det finns det stor anledning att tro att det kommer från den person som vet vad som hänt henne. 

 

LÄS MER: DNA-spåret kan lösa Helenas försvinnande  

 

För Ulrika och Gabriella går det inte en dag utan att deras tankar går till deras lillasyster. De har velat veta vad som hänt henne i 25 år. Och kanske kan nyuppväckta minnen, blodet på Helenas skor eller iakttagelser som tidigare förbisetts vara den sista pusselbiten.

– Vi vet att det finns minst en person som vet vad som hänt. Där finns inget mellanting. Och vi är tacksamma för alla som hjälper polisen och därigenom oss att få reda på vem det är, säger Gabriella. 

Relaterade ämnen
Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER