Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Helenas skoluppgift avslöjade sanningen

Helena Kryssman, 28, föreläser på skolor om sin farmors berättelser. Foto: Privat
Nyfödda Helena tillsammans med farmor Manja och farfar Pinkus. Foto: Privat

Helena Kryssman visste att hennes farmor hade överlevt Förintelsen. 

Men det var inte förrän under en skoluppgift i högstadiet som hon fick höra hela sin farmors historia. 

Nu vill Helena föra vidare sin farmors berättelse.

– Hon sa till mig att jag måste fortsätta att berätta när hon själv inte finns kvar i livet, för att det aldrig får ske igen, säger Helena.

När Helena Kryssman, 28, från Skene gick i högstadiet fick hon en skoluppgift att intervjua en äldre person om hur det var att leva förr. Helena visste att hennes farmor hade överlevt Förintelsen, men inte så mycket mer än så. 

Tillsammans med sin mamma och sin faster tillbringade hon en helg med sin farmor som efter flera år valde att berätta om sin historia, som Borås Tidning tidigare berättat. 

– Vi fick ta intervjun i omgångar. Det var blandat med gråt och upprördhet, berättar Helena.

När Helenas farmor Manja var 15 år hämtades hon och hennes syster Eva från hemmet i Polen och fördes till ett arbetsläger. Det var sista gången systrarna såg sin familj. 

Fick gå 50 mil

Under fem års tid satt  Manja och Eva i arbetsläger i Polen. När lägret stängdes i januari 1945 stängdes fick fångarna gå de 50 mil till Tyskland och koncentrationslägret Bergen-Belsen.

I april 1945 befriades fångarna från lägret och Eva och Manja fördes till sjukhus i Lübeck. Efter några månader anlände de med röda korsets vita bussar till Sverige och Helsingborg. 

Helena berättar att hennes farmor inte verkade se tillbaka på tiden i lägren med ilska.

– Det jag tycker var det mest fantastiska med min farmor var att hon aldrig var arg. Aldrig bitter. Jag kan bli förbannad å hennes vägnar och förstår inte att man inte kunde vara arg. På något sätt hade hon accepterat det som hände hade hänt, säger Helena.

Föreläser på skolor

Farmor Manja gick bort 2012, men hennes historia lever kvar. Tillsammans med andra tredje generationens överlevare medverkar barnbarnet Helena en ideell organisation som samlar överlevnadshistorier och föreläser på högstadie- och gymnasieskolor. 

– Vi får mycket förfrågningar, och känner alla att det här är jätteviktigt och hade velat göra ännu mer.

För Helena känns det viktigt att fortsätta berätta sin farmors historia, så att det aldrig ska glömmas bort. Hon upplever att antisemitismen och nazismen bara blir större. När det kastades brandbomber mot synagogan i Göteborg kom hotbilden närmre än vad den ha varit tidigare.

– Det finns uppenbarligen en hotbild och den har blivit större och större. Det skrämmer mig så klart, säger Helena.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!