Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Helenas misstänkte mördare slår ifrån sig: Jag är oskyldig

Helena Andersson, 22, försvann efter att ha besökt stadshotellet i Mariestad år 1992.
Foto: PRIVAT
Det har nu gått 25 år sedan Helena Andersson försvann och fallet är fortfarande olöst.
Foto: Privat
Helenas syster Gabriella Andersson blev frustrerad när hon hörde att den misstänkte mördaren säger att han inte kommer ihåg.
Foto: PRIVAT
Sveriges Radios reportrar Pernilla Wadebäck och Mats Öfwerström var båda på den fest som vännen Helena Andersson besökte under kvällen hon försvann.
Foto: SVERIGES RADIO

Mannen med pilotglasögonen misstänks ha mördat Helena Andersson, som försvann i Mariestad efter en utekväll i juni år 1992.

För P4 Skaraborg berättar han nu att han varken har alibi eller något minne av vad han gjorde vid tidpunkten för försvinnandet – men slår i från sig anklagelserna om att han ska vara en mördare.

– När han säger att han inte minns, det köper jag inte. Det är det här mellantinget som är oerhört frustrerande. Antingen är han skyldig eller inte, säger Gabriella Andersson, Helenas syster. 

Natten mot den 14 juni för 25 år sedan var den sista gången som 22-åriga Helena Andersson syntes till. Under kvällen hade hon varit på inflyttningsfest hos barndomsvännen Pernilla Wadebäck i Töreboda för att sedan fortsätta vidare till stadshotellet i Mariestad.

På väg hem därifrån försvann hon – och Helena Andersson har fortfarande inte hittats.


LÄS MER: Gåtan om försvunna Helena Andersson, 22, fortfarande olöst


Men samtidigt som P4 Skaraborg granskat fallet kan polisen ha gjort genombrott i den utredning som under flera årtionden engagerat människor från hela Sverige. Nyligen anhölls en man misstänkt för mord. Han släpptes, men enligt polisens spaningsledare Lars Johansson består misstankarna.

Mannen var berusad

För P4 Skaraborg berättar den misstänkte mördaren nu att de, misstankarna som är på sannolika skäl, "finns i hans huvud 24/7". Han säger att han var tillsammans med Helena Andersson inne på stadshotellet i Mariestad och att han hjälpte henne att ringa ett telefonsamtal, men att han utöver det inte har några större minnesbilder från kvällen och natten då han var berusad.

– Jag vet att jag har uppfört mig konstigt och svävat runt med lite olika uppgifter i förhören. Jag vet inte varför och jag kan inte förklara det, säger mannen.

En man är misstänkt för att ha mördat försvunna Helena Andersson.
Foto: Privat

Han vill i P4 Skaraborgs inslag inte framträda med sitt namn eller sin röst, utan hans ord läses upp av reportrarna Pernilla Wadebäck, som alltså hade festen innan det att Helena försvann, och Mats Öfwerström, som också var med på samma fest.

Mannen har varit på flera förhör under de år som passerat.

– Jag vet till exempel att jag i ett förhör sagt att jag och Helena gått åt olika håll utanför "Stadt", säger han till P4 Skaraborg.

Helenas syster, Gabriella Andersson, blir irriterad över det mannen har sagt till P4 Skaraborg. 

 – När han säger att han inte minns, det köper jag inte. Det är det här mellantinget som är oerhört frustrerande. Antingen är han skyldig eller inte, säger Gabriella Andersson.

Pernilla Wadebäck och Helena Andersson.
Foto: SVERIGES RADIO

Hon vill uppmana alla som befunnit sig i staden att försöka minnas tillbaka och hjälpa till med de pusselbitar som saknas. 

– Jag är inte intresserad av att han ska åka fast om han inte är skyldig men jag tycker att det är märkligt att han minns så sent in på kvällen inte då. Om du vet vad som har hänt, kläm ur dig det då. Säg det.

GW: "Tror inte på detta"

Mannen ska ha burit pilotglasögon när han var på stadshotellet. Ett vittne ska senare ha sett en kvinna med samma byxor som Helena Andersson gå med en oidentifierad man som också ska ha burit solglasögon på en gångbro i närheten av hotellet.

Den misstänkte mördaren säger sig däremot inte ha några minnen av att han varit på bron med Helena. Han säger också att han inte har något alibi för tidpunkten då hon försvann och att han var sjukskriven veckan efter att han förhördes den gången.

Polisprofessorn Leif GW Persson tror inte på teorin om att den nu misstänkte mannen ligger bakom försvinnandet.
Foto: Olle Sporrong

Enligt polisprofessorn Leif GW Persson, som noggrant följer fallet, är det inte han som är skyldig till vad det än är som hänt Helena Andersson. GW är övertygad om att polisen fokuserar på fel person.

– Jag tror inte på detta. Jag tror att det är två gärningsmän och jag har en bestämd föreställning om vilka de är. Det är inte den person som satt anhållen, har Leif GW Persson, som tidigare också varit involverad i utredningen, sagt.

Varför tror du på just de här två gärningsmännen? 

– Det kan jag inte gå in på. Det är belagt med sekretess eftersom det är en pågående förundersökning.

Blodet ska DNA-testas

Helenas skor och ringar hittades i närheten av hennes föräldrahem och på högerskon fanns en blodfläck. Blodgruppen är densamma som Helenas, men polisen vet inte vem blodet kommer från och ska därför DNA-testa det.


LÄS MER: Helena, 22, försvann – efter Pernillas fest


De har en enda chans på sig.

– Man kan bara göra ett prov till på det, i och med att det är så liten mängd, har spaningsledaren Lars Johansson förklarat.

Blodfläcken på Helena Anderssons högra sko ska DNA-testas.
Foto: Mats Öfwerström/P4 Skaraborg

Skulle DNA-profilen stämma överens med den misstänkte mördaren är det samtidigt inte något som i sig binder honom till försvinnandet. För P4 Skaraborg bedyrar han att han är oskyldig.

– Hade jag gjort Helena någonting illa så hade jag kommit ihåg det. Jag hade inte kunnat leva med det, säger han i den upplästa intervjun i P4.