Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Helena: "På väg att bli en förlossningsfabrik"

Helena Isaksson slutade. Foto: Privat
Mölndals sjukhus. Foto: Anders Ylander

Förlossningsvården blöder. Bara den senaste månaden har ett tiotal av runt 90 barnmorskor sagt upp sig från Mölndals sjukhus. 

Nu slår personalen larm om att vården håller på att förvandlas till en industri. 

– Det är på väg att bli en förlossningsfabrik. Jag vill inte sluta men jag har inget val, säger barnmorskan Helena Isaksson, 45, som nu väljer att gå efter nio år på sjukhuset.

Det är med stor sorg om Helena Isaksson väljer att lämna förlossningsvården och Mölndals sjukhus, som hon hyser en djup kärlek för. Situationen har blivit ohållbar, menar hon. 

– I dag känns det som att man skulle behöva klona sig för att klara av den pressen som vi har inom förlossningsvården. Mig veterligen så kan man inte det ännu. 

En för liten personalstyrka med en övermänsklig arbetsbörda och en sjukhusledning som konsekvent vägrar lyssna på sina anställda håller på att driva både personalen och verksamheten in i väggen, menar hon. 

– Det känns som att jag inte kan göra ett bra arbete utifrån förutsättningarna. Man blir tvingad att jobba nätter utan kompensation i form av arbetstidsförkortning. När vi pratar nattarbete på förlossningen så är det inte som någon annan vårdavdelning där patienterna sover utan det är tio timmars arbetspass med lika många timmars aktivt arbete hela tiden, säger Helena Isaksson till GT. 

– Det är djupt frustrerande att veta att vi hade kunnat ge patienterna en så mycket bättre vård, fortsätter hon. 

"Man ser inte till kompetens"

Sjukhusledningen vill inom tio år att all förlossningsvård ska ske på Östra sjukhuset, enligt Helena Isaksson. Ett huvudlöst mål, menar hon.

– Jag kan inte förstå att Sveriges näst största stad ska behöva köra ihop sina 10 000 förlossningar på ett år i ett och samma hus. Det skapar varken trygghet eller kvalitet. Det kommer bli en förlossningsfabrik. Förlossningsvård är inte som att producera Volvobilar. Det känns inhumant. 

Som en nödvändig konsekvens av situationen säger Helena Isaksson nu upp sig. Bara den senaste månaden har mer än var tionde barnmorska på Mölndals sjukhus fattat samma slutgiltiga beslut. En av dem är också Ulla Henricsson Petersson som slutade 2012.

– Jag har sett klart och tydligt hur det har försämrats. Jag hade aldrig orkat den takten som de måste jobba i, i dag. De har nästan gått på knäna så som de har slitit, berättar hon och tillägger:

– Problemet är att det inte satsas på barnmorskornas arbete, det är för lite personal.

Ulla Henricsson Petersson säger också att hon hört planer på att flytta förlossningsvården, men tycker att alla mammor ska ha rätt till en kontinuerlig vård – något som i nuläget inte går att säkerställa, menar hon.

– Man ser inte till kompetens och jag såg klart och tydligt att barnmorskorna inte orkade arbeta i den takten som de måste jobba i, säger hon.

"Sjukhuset lyssnar inte"

GT har i flera dagar sökt ansvarig person på avdelningen, men har inte blivit uppringda som utlovat. I stället säger flera andra chefer på sjukhuset att personen är på möte, eller ska ringa upp senare.

Helena Isaksson hoppas i alla fall att det blir en ändring. Själv mår hon inte speciellt bra.

– Jag känner att jag är på väg att gå in i våggen. Förhoppningsvis hinner jag dra i nödbromsen innan den kommer farande, säger Helena Isaksson, som den senaste tiden mått väldigt dåligt.  

– Jag har inte kunnat sova ordentligt, jag har haft en stor klump i magen. Jag var tvungen att vara hemma en vecka för ett par veckor sedan för att jag fick ett tryck över bröstet som inte släppte. Vi har signalerat om den här situationen till ledningen i flera år men framför allt det sista året väldigt, väldigt tydligt. Men det känns inte som att de lyssnar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!