Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Personalen och kunderna tog upp jakten på tjuvarna

Helena Korduners ridsportbutik i Skara har under det senaste året utsatts för en mängd fräcka stölder.
Foto: Privat

Helena Korduners ridsportbutik i Skara har under det senaste året utsatts för en mängd fräcka stölder.

Men när en grupp män i tisdags ska ha försökt smuggla med sig kläder för tusentals kronor fick personalen nog.

– De blev helt vansinniga och sprang efter. Hästtjejer är tuffa. Är man van att hantera djur som väger flera hundra kilo, så blir man nog rätt tuff, säger Helena.

Nu hyllas personalen av polisen.

Butiken Skara hästsport har den senaste tiden råkat ut för allt fler och allt fräckare stölder. Kläder och utrustning för tiotusentals kronor har försvunnit ur butiken. 

– Tjuvarna brukar komma in i grupp, och medan någon eller några av dem avleder personalen, plockar de andra på sig skor, kläder och annat, säger ägaren Helena Korduner.

Flera kameror i butiken

Butiken har elva kameror uppsatta i butiken, men det har inte stoppat tjuvarna.

– En gång hängde en man en tävlingskavaj, en frack och ett par ridbyxor över armen och promenerade bara rätt ut, berättar Helena.

Varorna var värda uppemot 10 000 kronor, och tjuven ska aldrig ha lagförts.

Mängden stölder, i kombination med att så få av dem klaras upp, har lett till stor frustration och ilska bland personalen. Och när tjuvar i tisdags åter dök upp i butiken, tog de saken i egna händer. Något som Skaraborgs Läns Tidning var först med att rapportera om. 

"Blev helt vansinniga"

Tillvägagångssättet liknade tidigare stölder: tre män kom in i butiken och började prova jackor och andra klädesplagg, samtidigt som man försökte vilseleda personalen. Men de garvade affärsbiträdena genomskådade tjuvarna.

– De höll ögonen på dem, och såg när en av dem gick ut med en dyr jacka. Tjejerna blev helt vansinniga och sprang efter, berättar Helena.

– De skrek "stoppa tjuven" och drog med sig kunder i butiken som också tog upp jakten. 

Mannen slängde ifrån sig jackan, men butikspersonalen lät sig inte nöja med det.

– De fortsatte följa efter, och när en av tjejerna kom nära började han att sparka efter henne.

Under tiden larmade Helena polisen medan personalen följde efter tjuven ut på gatan, säger hon. Kort därefter kunde han gripas.

"Hästtjejer är tuffa"

Helena är stolt över sin personals rådighet, men säger samtidigt att hon hoppas att de är mer försiktiga i framtiden.

– Man vet ju aldrig vad det här är för folk. De kan ju vara beväpnade, och jag vill inte att någon ska komma till skada.

Men kanske tänker tjuvarna sig för innan de slår till mot Skara hästsport igen.

– Hästtjejer är tuffa. De märker man. Är man van att hantera djur som väger flera hundra kilo, så blir man nog rätt tuff.

– En annan gång satte de sig, bokstavligen, på en snattare som gjorde motstånd. Jag tror inte att det är så många affärsbiträden som skulle göra likadant, säger Helena.

Hyllas av polisen

Butikspersonalens agerande hyllas samtidigt av polisen. 

Polisens presstalesman Peter Adlersson.
Foto: Polisen

Presstalesmannen Peter Adlersson känner inte igen det aktuella fallet, men säger:

– Gör man det på rätt sätt så får man göra så här. Så länge man inte utsätter sig för fara och ser att man kommer klara av det är det klart att det är väldigt bra att  göra det. Det är så det ska gå till och det här låter jättebra, säger han.