Helena Korduners ridsportbutik i Skara har under det senaste året utsatts för en mängd fräcka stölder. Foto: Privat
Helena Korduners ridsportbutik i Skara har under det senaste året utsatts för en mängd fräcka stölder.  Foto: Privat

Personalen och kunderna tog upp jakten på tjuvarna

Publicerad

Helena Korduners ridsportbutik i Skara har under det senaste året utsatts för en mängd fräcka stölder.

Men när en grupp män i tisdags ska ha försökt smuggla med sig kläder för tusentals kronor fick personalen nog.

– De blev helt vansinniga och sprang efter. Hästtjejer är tuffa. Är man van att hantera djur som väger flera hundra kilo, så blir man nog rätt tuff, säger Helena.

Nu hyllas personalen av polisen.

Butiken Skara hästsport har den senaste tiden råkat ut för allt fler och allt fräckare stölder. Kläder och utrustning för tiotusentals kronor har försvunnit ur butiken. 

– Tjuvarna brukar komma in i grupp, och medan någon eller några av dem avleder personalen, plockar de andra på sig skor, kläder och annat, säger ägaren Helena Korduner.

Flera kameror i butiken

Butiken har elva kameror uppsatta i butiken, men det har inte stoppat tjuvarna.

– En gång hängde en man en tävlingskavaj, en frack och ett par ridbyxor över armen och promenerade bara rätt ut, berättar Helena.

Varorna var värda uppemot 10 000 kronor, och tjuven ska aldrig ha lagförts.

Mängden stölder, i kombination med att så få av dem klaras upp, har lett till stor frustration och ilska bland personalen. Och när tjuvar i tisdags åter dök upp i butiken, tog de saken i egna händer. Något som Skaraborgs Läns Tidning var först med att rapportera om. 

"Blev helt vansinniga"

Tillvägagångssättet liknade tidigare stölder: tre män kom in i butiken och började prova jackor och andra klädesplagg, samtidigt som man försökte vilseleda personalen. Men de garvade affärsbiträdena genomskådade tjuvarna.

– De höll ögonen på dem, och såg när en av dem gick ut med en dyr jacka. Tjejerna blev helt vansinniga och sprang efter, berättar Helena.

– De skrek "stoppa tjuven" och drog med sig kunder i butiken som också tog upp jakten. 

Mannen slängde ifrån sig jackan, men butikspersonalen lät sig inte nöja med det.

– De fortsatte följa efter, och när en av tjejerna kom nära började han att sparka efter henne.

Under tiden larmade Helena polisen medan personalen följde efter tjuven ut på gatan, säger hon. Kort därefter kunde han gripas.

"Hästtjejer är tuffa"

Helena är stolt över sin personals rådighet, men säger samtidigt att hon hoppas att de är mer försiktiga i framtiden.

– Man vet ju aldrig vad det här är för folk. De kan ju vara beväpnade, och jag vill inte att någon ska komma till skada.

Men kanske tänker tjuvarna sig för innan de slår till mot Skara hästsport igen.

– Hästtjejer är tuffa. De märker man. Är man van att hantera djur som väger flera hundra kilo, så blir man nog rätt tuff.

– En annan gång satte de sig, bokstavligen, på en snattare som gjorde motstånd. Jag tror inte att det är så många affärsbiträden som skulle göra likadant, säger Helena.

Hyllas av polisen

Butikspersonalens agerande hyllas samtidigt av polisen. 

Polisens presstalesman Peter Adlersson.Foto: Polisen

Presstalesmannen Peter Adlersson känner inte igen det aktuella fallet, men säger:

– Gör man det på rätt sätt så får man göra så här. Så länge man inte utsätter sig för fara och ser att man kommer klara av det är det klart att det är väldigt bra att  göra det. Det är så det ska gå till och det här låter jättebra, säger han.

Relaterade ämnen
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER