Helena Hysén, 57: ”Jag gick rätt in i kvinnofällan”

Helena Hysén känner sig missförstådd.
Foto: HENRIK JANSSON
Helena Hysén säger att hon hamnade i kvinnofällan.
Foto: HENRIK JANSSON

Helena Hyséns dröm var att bli advokat. Hon sökte till juristlinjen och såg fram emot att börja plugga. Men planerna lades på is – studierna gick inte att kombinera med maken Glenns jobb och plikterna i hemmet.

Ett beslut som Helena, efter den uppslitande skilsmässan, ångrar i dag.

– Jag gick rätt in i kvinnofällan, konstaterar hon.

Julafton år 2010 plingade det till i Glenn Hyséns mobiltelefon. Telefonen låg på bordet och den som läste meddelandet först var hans dåvarande hustru, Helena Hysén. 

– Det var från hans älskarinna, berättar hon.

Sms:et innebar slutet på makarnas 27 år långa äktenskap, och början på en lång följetong i kvällstidningarna. 

Nu är det före detta kärleksparet återigen medialt aktuella, i och med deras medverkan i ”Hyséns” i Kanal 5.Helena Hysén berättar att hon har fått mycket kärlek från tittarna sedan premiären, men också en hel del hat. 

Många av gliringarna handlar om att hon skulle vara bitter efter skilsmässan från Glenn, berättar Helena. Och det är kritik som gör henne upprörd.

– Glenn är en ikon och det är många som skyddar honom och ser upp till honom. Om jag då säger ifrån och säger att ”det är inte okej att göra som du gjorde", då är jag bitter. Det stör mig, det är ett så äckligt ord, säger Helena och fortsätter:

– Jag är inte bitter, men jag var besviken. Efter 27 år tillsammans var det så enkelt för honom att bara släppa allt. Han var så färdig med mig.

”Jag gick i kvinnofällan”

Helena var 49 år, ensamstående och utan jobb. Så skulle det ju inte bli. Det var ju inte det som var planen, säger hon.

– Under alla år hade jag varit hemma och skött markservicen och funnits där för våra barn. Glenn brukade säga att ”när du blir 50, Helena, då kan du ta det lugnt.” Men när jag var 49 så skildes vi. Det blev precis tvärtom, säger hon, och konstaterar:

– Jag gick rätt in i kvinnofällan.

Glenn Hysén, Helenas tidigare make.
Foto: HENRIK JANSSON

Helena berättar att hon som ung hade en dröm att bli advokat, men att planerna lades på is med hänsyn till familjens bästa.– Vi hade tre barn, och då tyckte Glenn att ”det här funkar inte om jag ska jobba och du ska plugga.” Då tänker man inte som kvinna att ”du kommer att lämna mig när jag är 49, och då står jag där utan utbildning.” 

Glenn Hysén håller med om att det var exfrun som tog störst ansvar för hem och barn, men tycker att det är överdrivet att prata om en kvinnofälla.

– Hur skulle man veta då vad som skulle hända i framtiden? Klart som fan att hon gjorde mer hemma. Jag höll ju på att träna och spela fotboll och jobba hela tiden. Någon måste ju få in pengar också. Hon ska nog inte gnälla för mycket, hon hade det rätt bra under 27 år, säger Glenn.

”Ett hjärta av guld”

När paret separerade var det aldrig tal om något annat än att barnen skulle bo med Helena, säger hon.

–  Han har ju faktiskt sagt i tv-serien att han har varit frånvarande som pappa, att han inte har varit där för dem. Det var hans jobb att vara borta mycket, och det köper jag. Men när man går isär som vi gjorde så belyser det den här frånvaron ännu mer. 

I framtiden hoppas Helena Hysén på mindre kommentarer om att hon skulle vara bitter.

– Bitter är man om man sitter hemma och gräver ner sig, men jag har gått vidare och känner mig starkare än någonsin. Självklart var jag förkrossad när vi gick isär, vem hade inte varit det? Jag hade 27 fantastiska år med Glenn. Han har ett hjärta av guld och var min bästa vän. Jag är väldigt tacksam för allt som vi fick uppleva tillsammans.