Helena Andersson, 22, försvann efter en natt på Stadshotellet i Mariestad i juni 1992. Polisen har hittat hennes ringar, men ingen kropp.Helena Andersson, 22, försvann efter en natt på Stadshotellet i Mariestad i juni 1992. Polisen har hittat hennes ringar, men ingen kropp.

Helena Andersson, 22, försvann efter en natt på Stadshotellet i Mariestad i juni 1992. Polisen har hittat hennes ringar, men ingen kropp.

Lisa Holm, 17, försvann i söndags efter att ha stängt kaféet där hon arbetar. Polisen har hittat en handske och ett mobiltelefonfodral, som misstänkt tillhöra Lisa.Lisa Holm, 17, försvann i söndags efter att ha stängt kaféet där hon arbetar. Polisen har hittat en handske och ett mobiltelefonfodral, som misstänkt tillhöra Lisa.

Lisa Holm, 17, försvann i söndags efter att ha stängt kaféet där hon arbetar. Polisen har hittat en handske och ett mobiltelefonfodral, som misstänkt tillhöra Lisa.

Helena, 22, försvann
på ett liknande sätt

Publicerad

Helena Andersson, 22, försvann efter en natt på Stadshotellet i Mariestad i juni 1992. Polisen har hittat hennes ringar och skor – men ingen kropp.

Fallet påminner en del med den försvunna Lisa Holm, 17, där utredarna också hittat vissa tillhörigheter – ett mobilskal och en mopedhandske.

– I båda fallen rör det sig om flickor som har försvunnit på ett konstigt sätt, säger kriminalkommissarie Lars Johansson, som utreder båda fallen.

Det var ödesnatten till söndagen den 14 juni 1992.

En kvinna som var ute och rastade sin hund hörde ett skrik: "Nej, så får ni inte göra."

– Sedan slogs en bildörr igen, har vittnet berättat i Expressen.

Kvällen före hade 22-åriga Helena Andersson från Mariestad varit ute och roat sig med sin storasyster och ett kompisgäng. Efter lite förfest begav de sig Stadshotellet. Senare på natten valde Helena att bege sig hemåt. Hon gick ensam, promenerade längs med torget mot föräldrahemmet, bara drygt två kilometer bort. När hon hade ett hundratal meter kvar, avvek hon från en gångväg för att gena genom ett glest skogsområde.

Sedan dess är Helena Andersson försvunnen.

Exakt vad som hände den unga kvinnan är fortfarande ett mysterium och gäckar polisens utredare, kriminalkommissarie Lars Johansson:

– Vi hittade vissa tillhörigheter efter henne, berättar han.

Innehållet kunde inte laddas. Prova igen senare.

Blodiga skor och ringar

Det handlar om ett par blodiga skor och några av Helenas ringar. På andra sidan gångstigen, alldeles intill en lekplats, säkrades hjulspår. Två vittnen har också uppgett för polisen att de sett en vit bil försvinna från platsen. Så sent som för drygt fyra år sedan utredde polisen ett nytt spår i Helenafallet: En vit bil, som hämtades in för att undersökas.

Men Helena Andersson-fallet har förblivit ett mysterium.

Lars Johansson vid länskriminalpolisen i Skövde leder utredningarna både kring Helena Anderssons mystiska försvinnande i juni 1992 och Lisa Holms försvinnande i juni 2015. Avståndet mellan platserna för de två försvinnandena är uppskattningsvis mellan tre och fyra mil.

Kriminalkommissarie Lars Johansson medger att det finns en del likheter mellan fallen.

– I båda fallen rör det sig om flickor som har försvunnit på ett konstigt sätt, säger han.

"Det har slagit oss också"

Christer Fuxborg är polisens presstalesman i västra Götaland.

Lisafallet påminner en del om fallet med Helena Andersson.

– Det har slagit oss också, säger han. Nu vänder vi på alla stenar. Den här personen som du nämner (Helena Andersson, red:s anm.) är också en möjlighet som vi måste avfärda. Vi tänker oerhört brett i och med att vi inte har någonting utöver de här fynden.

Fokus för polisen just nu är att utreda Lisa Holms sista timmar före försvinnandet.

Kan det finnas ett samband mellan fallen?

– Jag är helt övertygad om att spaningsledningen tittar på det. Finns det några händelser i närområdet som varit lite över det vanliga? Allt som händer, och har hänt historiskt tillbaka med liknande modus, brukar vi alltid jämföra, säger han.

Polisen har märkt ut fyndplatser i gräset. Foto: Alex LjungdahlPolisen har märkt ut fyndplatser i gräset. Foto: Alex Ljungdahl
Polisen har märkt ut fyndplatser i gräset. Foto: Alex Ljungdahl
Polisen har spärrat av ett område där ett "högintressant fynd" hittats. Foto: Alex LjungdahlPolisen har spärrat av ett område där ett "högintressant fynd" hittats. Foto: Alex Ljungdahl
Polisen har spärrat av ett område där ett "högintressant fynd" hittats. Foto: Alex Ljungdahl
Polishelikopter över ladan där Lisas handske hittades. Foto: Anders YlanderPolishelikopter över ladan där Lisas handske hittades. Foto: Anders Ylander
Polishelikopter över ladan där Lisas handske hittades. Foto: Anders Ylander
Här söker de spår efter försvunna Lisa Holm, 17. Foto: Alex LjungdahlHär söker de spår efter försvunna Lisa Holm, 17. Foto: Alex Ljungdahl
Här söker de spår efter försvunna Lisa Holm, 17. Foto: Alex Ljungdahl
Nya fynd, som kan kopplas till försvinnandet, har gjorts vid Medelplana kyrka. Foto: Alex LjungdahlNya fynd, som kan kopplas till försvinnandet, har gjorts vid Medelplana kyrka. Foto: Alex Ljungdahl

Nya fynd, som kan kopplas till försvinnandet, har gjorts vid Medelplana kyrka.

 Foto: Alex Ljungdahl
Missing People samlades igen under torsdagen för att söka efter Lisa Holm.Missing People samlades igen under torsdagen för att söka efter Lisa Holm.

Missing People samlades igen under torsdagen för att söka efter Lisa Holm.

Ett klockspänne hittades på ett fält vid Medelplana kyrka.Ett klockspänne hittades på ett fält vid Medelplana kyrka.
Ett klockspänne hittades på ett fält vid Medelplana kyrka.
Polisen hittade nya fynd, som lades i en papperspåse. Foto: Foto: Henrik JanssonPolisen hittade nya fynd, som lades i en papperspåse. Foto: Foto: Henrik Jansson

Polisen hittade nya fynd, som lades i en papperspåse.

 Foto: Foto: Henrik Jansson
Nya flygbilder från torsdagsmorgonen över området där Lisa Holm försvann.Nya flygbilder från torsdagsmorgonen över området där Lisa Holm försvann.

Nya flygbilder från torsdagsmorgonen över området där Lisa Holm försvann.

Nya flygbilder från torsdagsmorgonen över området där Lisa Holm försvann.Nya flygbilder från torsdagsmorgonen över området där Lisa Holm försvann.

Nya flygbilder från torsdagsmorgonen över området där Lisa Holm försvann.

Flera hundra personer hjälpte till i sökandet efter Lisa Holm under onsdagen. Foto: Anders YlanderFlera hundra personer hjälpte till i sökandet efter Lisa Holm under onsdagen. Foto: Anders Ylander

Flera hundra personer hjälpte till i sökandet efter Lisa Holm under onsdagen.

 Foto: Anders Ylander
En polis med ett upphittat föremål i papperspåsen. Foto: Henrik JanssonEn polis med ett upphittat föremål i papperspåsen. Foto: Henrik Jansson

En polis med ett upphittat föremål i papperspåsen.

 Foto: Henrik Jansson
Här söker Missing people efter försvunna Lisa. Bland annat gjorde de två fynd vid Medelplana kyrka. Foto: Henrik JanssonHär söker Missing people efter försvunna Lisa. Bland annat gjorde de två fynd vid Medelplana kyrka. Foto: Henrik Jansson

Här söker Missing people efter försvunna Lisa. Bland annat gjorde de två fynd vid Medelplana kyrka.

 Foto: Henrik Jansson
Missing People och polisen söker efter Lisa Holm. Foto: Henrik JanssonMissing People och polisen söker efter Lisa Holm. Foto: Henrik Jansson

Missing People och polisen söker efter Lisa Holm.

 Foto: Henrik Jansson
Kaféet där Lisa sågs senast och platsen där hennes handske hittades.Kaféet där Lisa sågs senast och platsen där hennes handske hittades.

Kaféet där Lisa sågs senast och platsen där hennes handske hittades.

Lisa Holm hördes senast av i söndags. Foto: PolisenLisa Holm hördes senast av i söndags. Foto: Polisen

Lisa Holm hördes senast av i söndags.

 Foto: Polisen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER