Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Helena, 22, försvann – efter Pernillas fest

Pernilla Wadebäck och Helena Andersson. Pernilla har nu gjort en reportageserie om barndomsvännens försvinnande.Foto: Privat
Sveriges Radios reportrar Pernilla Wadebäck och Mats Öfwerström var båda på den fest som vännen Helena Andersson besökte under sin sista kväll innan hon försvann.Foto: Sveriges Radio

På bilden sitter de nära vännerna Pernilla Wadebäck och Helena Andersson.

Helena försvann efter Pernillas fest i Töreboda för 25 år sedan – nu har barndomskompisen grävt i fallet i en reportageserie som sänds i P4 Skaraborg.

– Vi såg så fram emot den sommaren, säger Pernilla Wadebäck.

Pernilla Wadebäck hade inflyttningsfest i Töreboda på kvällen den 13 juni 1992. En av gästerna var vännen Helena Andersson, 22.

– Vi växte upp i samma område och följdes åt från lekis till nian. Sedan hängde vi ihop på fester och utlandsresor. När hon var utomlands hade vi mycket kontakt via brev och vi hördes ibland, säger Pernilla Wadebäck.

Efter festen åkte Helena Andersson till stadshotellet i Mariestad och sedan dess har hon inte synts till.

– Den festen var som en återförening. Jag hade bott i Värmland och hon hade varit ute och rest. Hon glömde sin plånbok hemma hos mig och ringde från statshotellet och kollade så att den låg kvar, säger Pernilla Wadebäck.

 

LÄS MER: Vad hände med Helena, 22?

 

– Dagen därpå ringde hennes storasyster Ulrika på morgonen och berättade att Helena inte kommit hem. Ulrika kom och hämtade plånboken, men när hon åkt därifrån kändes det jättefel på något sätt.

Har gjort "Fallet Helena"

Pernilla Wadebäck ringde till två olika sjukhus, men där fanns ingen Helena. Hon åkte då till Helenas föräldrahem i Mariestad och deltog i sökandet.

Med på festen var också Mats Öfwerström. Nu har de båda producerat reportageserien "Fallet Helena", som sänds i fyra delar i P4 Skaraborg. Första avsnittet lades ut i går.

– Jag bevakade fallet med Lisa Holm och efter det började idén ta form, hur jag ville berätta om försvinnandet. Vi pratade igenom det här och började jobba med det i december. Den personliga kopplingen har vi varit väldigt öppna med, säger Pernilla Wadebäck.

Har du någon egen teori om vad det är som hänt Helena?

– Inte utifrån det personliga, men jag känner ju till saker. Man får lyssna under veckan.