Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Helena, 22, delade taxi med mystiske mannen

Helena Andersson har varit försvunnen i 25 år. Foto: ARKIV
Helena Andersson försvann i juni år 1992. Foto: PRIVAT
Pernilla Wadebäck och Mats Öfwerström har granskat Helena-fallet i P4 Skaraborg. Foto: SVERIGES RADIO

Helena Andersson försvann efter en utekväll på stadshotellet i Mariestad för 25 år sedan.

Enligt P4 Skaraborg hade hon delat taxi dit med mannen som misstänks för mord på henne.

Själv nekar han bestämt till anklagelserna.

– Vi kommer aldrig ge upp hoppet att få veta vad som hände Helena, säger hennes syster Ulrika Andersson.

Natten mot den 14 juni år 1992. För drygt 25 år sedan.

Det var då någon senast såg 22-åriga Helena Andersson. Hon har varit försvunnen sedan dess. Polisen befarar att hon blivit bragd om livet och i somras anhölls en man på sannolika skäl misstänkt för mord. Han släpptes snabbt, men misstankarna finns kvar.

 

LÄS MER: Gåtan: Vad hände med Helena, 22?

 

Det handlar om den lägre misstankegraden, enligt Lars Johansson på polisens rotel för grova brott i Skaraborg.

– Han står fortfarande som misstänkt, ja. Vi har inte pratat om nivåbitarna på detta. Det som sades i somras var att vi i nuläget inte bedömer att det räcker för häktning. Det har inte förändrats, så du kan säga att det ligger på samma nivå nu, säger han.

Var på inflyttningsfest

Lars Johansson vill inte gå in på vad det är som gör att mannen plockades in i somras.

– Det finns intressanta uppgifter i andra spår också, men det här var det som vi bedömer som intressantast i nuläget, säger han.

Innan hon försvann hade Helena Andersson varit på inflyttningsfest hos en kompis i Töreboda. Vännen heter Pernilla Wadebäck och tillsammans med Mats Öfwerström, som också var på festen, har hon som journalist granskat Helena-fallet i en reportageserie som sänts i P4 Skaraborg.

Nu berättar radiokanalen att den misstänkte mannen också var på samma fest.

– Där finns den misstänkte mannen med, precis som Helena, säger Pernilla Wadebäck i inslaget.

Barndomskompisarna Pernilla Wadebäck och Helena Andersson. Foto: SVERIGES RADIO

Åkte taxi med mordmisstänkte mannen

Ytterligare en festdeltagare var Helena Anderssons syster Ulrika. Senare bestämde hon sig för att runda av, men Helena Andersson ville fortsätta festandet hemma i Mariestad två mil västerut.

Dit åkte hon taxi – och enligt P4 Skaraborg gjorde hon det tillsammans med den misstänkte mannen.

– Enligt polisutredningen delar han taxi med Helena in till Mariestad och går in på Stadt tillsammans med henne, säger Pernilla Wadebäck i inslaget.

Helena Andersson, Ulrikas syster. Foto: PRIVAT

Systern Ulrika har tidigare berättat hur Helena hörde av sig till henne inifrån stadshotellet:

– På natten ringer Helena mig från hotellet och berättar hur roligt det är. Jag säger åt henne att väcka mig när hon kommer hem, så dricker vi te och pratar mer. Sedan ber jag henne att ta en taxi. Det vet jag egentligen inte varför jag gör.

Helenas skor hittades

Men Helena kom aldrig hem och snart inleddes ett stort sökpådrag efter henne. En polisman hittade en sko bara ett hundratal meter vid en upptrampad stig i närheten av föräldrahemmet och snart hittades också den andra skon och Helenas ringar.

 

LÄS MER: Misstänkte mannen slår ifrån sig: Jag är oskyldig

 

Men frågan vad som hände efter det att Helena ringde till systern Ulrika är fortfarande obesvarad.

– Jag är besviken på polisen att de inte tar tag i ärendet så att vi jobbar med det, så att vi får en klarhet i om det är den misstänkta gärningsmannen som är skyldig till Helenas försvinnande. Vi väntar och väntar och det känns hopplöst, men vi kommer aldrig att ge upp hoppet att få veta vad som hände Helena. Vi är oerhört tacksamma över att fallet har granskas i radion och det jobb som har lagts ner, säger Ulrika Andersson nu.

Man med pilotglasögon

En person ska under den aktuella natten ha sett en kvinna som hade likadana byxor som Helena Andersson i sällskap med en man som bar pilotglasögon vid en gångbro i närheten av Stadshotellet.

Och inifrån hotellet finns, enligt P4 Skaraborg, vittnesmål om att den nu mordmisstänkte mannen bar pilotglasögon. Själv ska mannen, som inte uppgett något alibi, ha sagt till polisen att han och Helena skildes åt på trappan utanför hotellet.

Helena Andersson har varit försvunnen i drygt 25 år. Foto: PRIVAT

Han har tidigare under P4 Skaraborgs granskning sagt att han var berusad och inte har några större minnesbilder från timmarna det gäller.

– Jag vet att jag har uppfört mig konstigt och svävat runt med lite olika uppgifter i förhören. Jag vet inte varför och jag kan inte förklara det, har han sagt i en uppläst intervju till radiokanalen.

Blodfläck ska DNA-testas

Han menar själv att likheterna mellan honom och mannen på gångbron är "en olycklig slump" och att det inte var han.

Han bedyrar sin oskuld och nekar till brott.

– Hade jag gjort Helena någonting illa så hade jag kommit ihåg det. Jag hade inte kunnat leva med det, har han sagt i en inläst P4-intervju.

Mannen uppger att de glasögon han eventuellt burit inte varit pilotglasögon.

På Helena Anderssons högra sko hittades en blodfläck som nu ska DNA-analyseras. Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio P4 Skaraborg

Han ska efteråt ha deltagit i skallgångskedjor efter försvunna Helena och har kontaktat en advokat för att misstankarna mot honom ska skrivas av.

På Helena Anderssons högersko fanns en blodfläck med samma blodgrupp som hennes. Blodet ska DNA-testas, men när det kommer genomföras är fortfarande oklart.