Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hela världens smaker på kulturkalaset

Stjärnkocken Marcus Samuelsson besökte Göteborg för att laga mat inspirerad av den svenska Västkusten och den amerikanska Östkusten Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Petra Larsson åt den givna festivalfavoriten - langos. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Torget var fullt av matsugna göteborgare. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Priskilla Rohr åt en zebraburgare. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Cecilia Fagerlind och dottern Alva Fagerlind hade tagit sig till torget för att äta mexikansk mat. Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN

Mexikanskt, langos eller varför inte en zebraburgare?

Göteborgs kulturkalas kokade, puttrade och sjöd av olika smaker från hela världens hörn.

Och på Clarion Hotel Post lagade stjärnkocken Marcus Samuelsson, 46, skaldjur á la svensk västkust och grillrätter á la amerikansk östkust.

– Det är klockrent när man tar kulturen in till stan och kan träffas och umgås. Mat är ett fantastiskt sätt att träffas på, säger mästerkocken.

Upplevelser på Göteborgs kulturkalas

Göteborg kulturkalas pågår mellan tisdag den 16 augusti till söndag den 21 augusti.

Här är några av de upplevelser som festivalen bjuder på.

Barnens festival

På olika platser i staden hålls aktiviteter särskilt utformade för våra små. På Göteborgs stadsmuseum hålls utställningen "Barnens museum" där barnen får leka och samtidigt lära sig något om Göteborg. På Högskolan för scen och musik hålls så kallade mästerklasser i piano barn från sex års ålder och uppåt. Aktiviteten kräver föranmälan.

International Street Market

På Gustaf Adolfs torg hittar du smaker från olika världens hörn. På marknaden finns mat från 15 olika länder. Samtliga matvaror är lokalproducerad och färsk. Även hantverk och smycken från olika länder hittas på marknaden.

Musik från hela världen

Flera artister, bland annat Göteborgs stolthet Miriam Bryant och den libanesiska världsstjärnan Najwa Karam uppträder under festivalen. På Göteborgs stadsmuseum hålls en utställningen "Musiklivet Göteborg 1955-2018" som är en genomgång av stadens populärmusik och hur den har förändrats under de senaste decennierna.

Källa: Göteborgs kulturkalas

Under tisdagen drog Göteborgs kulturkalas i gång. Solen stod högt på himlen och gatorna fylldes av människor på jakt efter musik-, konst- och matupplevelser.

På Clarion Hotel Post förgyllde stjärnkocken och Göteborgssonen Marcus Samuelsson, 46, Norda Bar & Grill som han själv var med och grundade. Där serverade han räkor och skaldjur i Västkustsanda, såväl som den amerikanska grillmat han är känd för.

– Det är kul att vara i Göteborg. Det är här det började för mig. Framför allt med Norda där jag varit med sedan öppningen, säger Marcus Samuelsson.

Social dining är ett koncept för att luckra upp mellan å ena sidan så kallad fine dining, å andra sidan hotel dining. Ett sätt för olika människor, i olika åldrar och från olika kulturer att mötas över en bit mat. Markus vill poängtera att mångfalden av olika kulturella influenser bidragit till hans intresse för matlagning.

– Mångfalden kan man inte ta för given. Vi jobbar aktivt med mångfald inom köket och bland personalen. Utan mångfalden hade maten smakat plattare, säger Samuelsson.

"Soulfood"

Marcus Samuelsson bor sedan många år tillbaka i New York. Där han restaurangen Red Rooster i Harlem. Hans beskriver sin matlagningsstil som "soul", själ.

– I Harlem har vi en unik atmosfär. Jag kallar maten för soulfood. Den är ganska casual, enkel. Och på restaurangen spelas det både gospel- och jazzmusik.

På Gustaf Adolfs torg bjöd kulturkalaset på en matmarknad med smaker från hela världen. Grekiska oliver och spansk tapas, brittisk matkultur och fransk cuisine, samsades på platsen.

Cecilia Fagerlind och dottern Alva Fagerlind hade tagit sig till torget för att äta mexikansk mat.

– Vi äter nachos med kyckling och salsa. Det är trevligt att vara här, säger Cecilia.

Dottern Alva höll med:

– Det är jättegott, säger hon.

Zebraburgare

Priskolla Rohr, turist i staden, passade på att besöka matmarknaden och få i sig en zebraburgare från ett australienskt barbecue-stånd.

– Det är första gången jag testar att ära zebra. Jag gillar att testa nya saker, säger hon.

En given festivalfavorit är langos, i grunden en ungersk maträtt av friterad och jäst deg. Petra Larsson passade på att äta just en langos med crème fraiche och ost.

– Jag sprang på marknaden av en slump. Det är mysigt att kunna testa olika grejer, säger Petra Larsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!