Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Hela vår vardag
blir en parkour"

För GT:s reporter Sandra Kjellström tog det flera minuter att komma över den uppbyggda trottoarkanten. Då med hjälp av Caroline Bräutigam som jobbar på GIL, initiativtagare till partiet Normaldemokraterna.
Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. I dag, lördag, har förbipasserande i Brunnsparken i Göteborg kunnat testa på Cp-parkour. Anders Westgerd, partiordförande för Normaldemokraterna, kallar det för världens största extremsport. För honom som är rullstolsburen är livet ständigt en parkour.

– Hela vår vardag blir en parkour. Att gå och handla, gå på krogen blir en parkour på grund av att vårt samhälle är så otillgängligt, säger han.

Att svänga runt konerna krävde bara det en viss fingerfärdighet. Men det svåra var att komma upp på träplankan som ska föreställa en vanlig trottoarkant.

– Luta dig bakåt lite och tryck bakåt med rumpan. Förflytta sedan händerna på hjulet framåt och hoppa upp med de små hjulen. Hoppa sedan upp med de stora hjulen, förklarar Caroline Bräutigam.

Hon jobbar med marknadsföring och information på GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living, som är initiativtagare till partiet Normaldemokraterna. Partiets medlemmar var under lördagen, på plats i Brunnsparken för att folk ska kunna få testa på Cp-parkour.

Parkour är en träningsmetod där utövarna använder gator som en slags hinderbana och tar sig fram med hjälp av olika tekniker. Partiet Normaldemokraterna tycker att detta skulle kunna beskriva vardagen för dem som lever med en funktionsnedsättning.

– Hela vår vardag blir en parkour. Att gå och handla, gå på krogen blir en parkour på grund av att vårt samhälle är så otillgängligt, säger Anders Westgerd, ordförande för partiet som bildades i våras.

Han har suttit i rullstol sedan han var 20 år, då han var med om en skidolycka och blev förlamad från bröstet och neråt.

– Tillgängligheten var ju inte något som jag reflekterade över. I dag blir hela vardagen ett svettigt träningspass för mig, oavsett om jag vill det eller inte. Det finns hur mycket som helst som jag inte kommer in i.

För att belysa problemet med tillgänglighet startade Anders Westgerd partiet som har ungefär 40 medlemmar. De vill att folk med en funktionsnedsättning ska ha rätt till assistens, tillgänglighet och ett schyst bemötande.

– Det är inte så kul att behöva starta ett parti för att få upp de här vanliga frågorna på agendan.

Några modiga som går förbi testar på hinderbanan och det tar flera minuter för alla att ta sig upp på träplankan med hjälp av de två assistenterna bakom.

– Folk verkar vara lite rädda. Det är ju världens största extremsport med över en miljon mer eller mindre ofrivilliga utövare i bara Sverige så det är kanske inte så konstigt. De flesta har ju inte ens haft en tanke på hur svårt det är. Det är inget som man reflekterar över.

FAKTA

Parkour

Parkour är en träningsmetod där utövarna använder gatuutrymmen som en slags hinderbana. De använder olika tekniker för att ta sig förbi hinder.

Metoden innehåller även övningar för att pröva fysisk och mental styrka.

Parkour kommer ursprungligen från Paris där träningsformen aktivt började utövas på 80-talet.

Träningen är själva målet i sig och bidrar till att öka utövarens fysiska styrka, kondition, balans, koordination och självförtroende.