Adam Karlsson pustar ut med sin pokal efter att ha slagit pennrekordet. Foto: PrivatAdam Karlsson pustar ut med sin pokal efter att ha slagit pennrekordet. Foto: Privat
Adam Karlsson pustar ut med sin pokal efter att ha slagit pennrekordet. Foto: Privat
Efter mamma Katjas efterlysning kom det säckvis med post till Adam. Foto: PrivatEfter mamma Katjas efterlysning kom det säckvis med post till Adam. Foto: Privat
Efter mamma Katjas efterlysning kom det säckvis med post till Adam. Foto: Privat

Hela Sverige slöt upp för autistiske Adam

Publicerad

Hela Sverige engagerade sig i Adam Karlssons, 10, specialintresse – reklampennor.

När allt var insamlat, sorterat och räknat stod det i går klart – tioåringen äger världens största  pennsamling.

– Direkt när han tagit emot pokalen pustade han ut och sa: "Nu kan jag gå på sommarlov.", säger Adams styvpappa Björn Sundberg.

Det var i höstas som världen vändes upp och ner för Adam Karlsson. Först gick hans mormor bort och sedan flyttade familjen – en stor förändring för den autistiske tioåringen.

Mest av allt behövde han en säkerhet att fästa uppmärksamheten vid och hans specialintresse var sedan tidigare reklampennor eller pennor med varumärken på.

Hans mamma Katja valde då att lägga upp en annons på Blocket där hon efterlyste just reklampennor. Gensvaret lät inte vänta på sig. 

Hela Sverige engagerade sig och pennor med reklam på kom i stora säckar till familjen och Adam blev "Pennpojken" med hela svenska folket.

 

LÄS OCKSÅ: Hela Sverige ville ge autistiske Adam en julklapp

Slog det gamla rekordet

Ett frö såddes om att slå det gamla rekordet på 285 000 pennor.

– Vi har gått igenom det flera gånger och sorterat och räknat. Adam har fotografiskt minne och har länge haft koll på varenda en, även om det blev lite rörigt här på slutet, säger Björn Sundberg.

Adam och hans familj bjöds ner till Victoriadagen på Öland och där annonserades det ut – Adam äger 299 645 pennor, en siffra som med bred marginal slog det gamla rekordet.

Det har varit ett mödosamt arbete med att räkna och sortera alla pennor som kommit in. Foto: Privat

För sin bedrift fick han en stor guldpokal som han kunde spegla sig i innan han kunde lägga sig utslagen på hotellsängen och smaka på segerns sötma.

– Han är väldigt nöjd och glad. Direkt när han tagit emot pokalen pustade han ut och sa: "Nu kan jag gå på sommarlov.", säger Björn. 

Vill träffa Jockiboi och Jonna

Nu ska rekordet utsättas för Guinness rekords hårda granskning.

– Allt ska räknas och dokumenteras med film och bilder. Sen ska det även vara två oberoende vittnen på plats. 

Efter Adams önskemål firades bragden i stillhet på restaurang innan familjen på lördagen började bege sig hemåt. På söndagen väntar ett besök i Stockholm och Nyhetsmorgon på TV4 innan det blir Gröna Lund för hela slanten.

Nu när han som tioåring skrivit in sig i historieböckerna tar han sikte på ett nytt mål.

– Han säger att nästa mål är att få träffa Jockiboi och Jonna, konstaterar Björn Sundberg. 

Relaterade ämnen
Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER