Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Heidi, 57, fick se trombens framfart

Tromben virvlade fram över sjön utanför Heidis hus i Alingsås.Foto: Privat / Privat
Heidi Blomquist, 57, såg tromben genom köksfönstret.Foto: Privat / Privat

Heidi Blomquist, 57, stod hemma i köket i Alingsås under tisdagen när hon plötsligt såg en tromb virvla runt på sjön utanför fönstret.

– Det var magiskt och väldigt mäktigt. Jag är glad att jag var hemma och kunde se den, säger Heidi Blomquist.

Det var vid 13-tiden på tisdagseftermiddagen som Heidi Blomquist från Alingsås, såg något ovanligt när hon kollade ut genom köksfönstret. Ute på sjön virvlade då en tromb förbi, något som Alingsås tidning först skrev om.

– Det här röret nådde ända från vattnet och upp till molnen så det var en stor tromb. Jag trodde inte mina ögon. Jag har aldrig sett något liknande här i Sverige, säger hon.

Heidi berättar att hon direkt sprang och hämtade sin mobiltelefon för att fota väderfenomenet.

– Jag blev väldigt tagen. Det var magiskt och väldigt mäktigt. Jag tänker att det är enorma krafter så det var ju bra att jag var inne och inte ute på sjön. Men det var kul att få uppleva det. Jag är glad att jag var hemma och kunde se det, säger hon.

Högsäsong för tromber

Isak Slettebö är meteorolog på väderinstitutet Storm och berättar att tromber inte är helt ovanliga denna årstid.

– Augusti är högsäsong för tromber och det är framför allt i de södra delarna av Skandinavien där förekomsten är störst, säger han.

Han förklarar att större tromber ofta uppkommer vid åskväder på sommaren då det krävs uppvärmning av solen för att väderfenomenet ska uppstå.

– Vi har egentligen ingen riktig översikt alls i Skandinavien exakt hur vanligt det är då tromberna är kortlivade men de sker mer frekvent på sensommaren och ofta väldigt lokalt.

Kan uppstå fler under veckan

Han menar att till skillnad mot de tromber som ses i andra delar av världen så är de Skandinaviska tromberna inte lika starka men vindstyrka. Trots detta kan de ändå på lokala håll skada byggnader och naturen.

– Det är svårt att alltid mäta styrkan då de är så lokala men styrkan kan ändå uppgå till cirka 75 meter per sekund inne i virveln så det är bäst att inte springa efter dem.  Men de tornados som sker i tillexempel USA blir mycket kraftigare. Där krävs det helt annan teknologi för att ens mäta vindstyrkan, säger han.

De kommande väntas mer regn och åskväder i veckan och i samband med detta är det inte omöjligt att fler tromber uppstår.

– Det är inte någon stor förändring i prognosen de kommande dagarna och då kan det dyka upp fler tromber, säger Isak Slettebö.