Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hedrade Lavin genom att spela hans sista låt

Lavin Eskandars familj och släkt kom till platsen utanför skolan där hundratals samlats.
Foto: Anna-Karin Nilsson
De öppnade dörrarna tillb ilen och spelade Lavins sista låt "Hela natten" samtidigt som de höll upp ett finger i luften.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Hundratals hade samlats vid minnesplatsen.
Foto: Anna-Karin Nilsson
" Vi är alla svenskar. Vi måste hålla ihop och lära våra barn vad som gäller. Jag står på kärlekens sida" sa Lavins kusin.
Foto: Anna-Karin Nilsson
<p>Lavin Eskandar har beskrivits som en hjälte.</p>

Lavin Eskandars sista låt ”Hela natten” ljöd över folkhavet som hade samlats i Trollhättan för att hedra offren i skolattacken med en tyst minut.

"Han räddade era barn, var stolta över honom", säger Lavins mamma och höll en bild på sonen famnen.

Klockan 14 på söndagen tystnade stora delar av Sverige. I Trollhättan stod runt 500 personer tätt samman på Kronans skolgård och höll om varandra.

En plats som många har vallfärdat till de senaste dagarna för att lägga ner blommor, tända ett ljus eller bara visa sin sympati för de drabbade i Anton Lundin Petterssons hatbrott på Kronanskolan.

Knivdådet ledde till att elevassistenten Lavin Eskandar, 20, och eleven Ahmed Hassan, 15, miste livet. Ytterligare två personer ligger på sjukhus, däribland en 41-årig lärare vars tillstånd beskrivs som allvarligt men stabilt.

Det var en väldigt känslosam men respektfull, stämning på platsen. Någon höll upp en skylt med texten: "Kärlek Lavin Sveriges stolthet", och en bild där och en svart hand bildade ett hjärta.

Spelade upp hans låt "Hela natten"

Lavin Eskandars föräldrar höll om varandra under den tysta minuten och hans mamma kramade en bild på sonen som hon höll i famnen.

Efteråt gick familjen till en parkerad bil och spelade upp låten ”Hela natten” som var Lavins sista verk, över folkhavet. Samtidigt som man uppmanade alla att sträcka upp ett finger i luften för Lavin.

– Jag var hans bästa vän, som en bror, säger Karim Faki som stod vid bilen.

Lavins kusin höll också ett tal där han bland annat sade att man ska vara rädd om sina anhöriga.

– Vi är alla svenskar. Vi måste hålla ihop och lära våra barn vad som gäller. Jag står på kärlekens sida, säger han.

Lavin hyllas för insatsen

Lavin Eskandar har hyllats för sin insats i skolattacken. Han blev huggen av skolmördaren när han försökte skydda barnen. Även Lavins mamma känner stolthet över sonen trots den enorma förlusten.

– Han räddade era barn, var stolta över honom, säger hon tolkad av kusinen.

Senare under eftermiddagen arrangeras en stödmanifestation utanför Kronanskolan. Den inleds med ett fackeltåg från Lextorpskyrkan.

Stödmanifestationen, som arrangeras av Ung vänster, kommer att inledas klockan 17 på söndagen.