Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

HD prövar attack mot synagoga

Utvisningsbeslutet för en av männen som attackerade synagogan i Göteborg prövas på nytt.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Foto: NORA LOREK

Den uppmärksammade brandattacken mot synagogan i Göteborg prövas på nytt i domstol. 

Högsta domstolen meddelar nu prövningstillstånd i fallet i frågan om en av de dömda männen ska utvisas hem till de palestinska områdena eller inte.

– Det är positivt. Det är en principiellt viktig fråga, säger åklagaren Stina Lundqvist.

Tingsrätten dömde mannen till två års fängelse, ett straff som hovrätten senare fastställde. 

Hovrättsdomen har dock varit omdiskuterad långt utanför landets gränser då rätten samtidigt valde att upphäva utvisningbeslutet mot mannen. Ett av skälen var den osäkra situationen i Palestina, där mannen härstammar ifrån.

Ett besked som välkomnades av mannens advokat.

– Vi är nöjda med att utvisningen har hävts, sa advokaten Sina Safashad då.
Utredningen mot männen som attackerade Synagogan i Göteborg har rönt stor uppmärksamhet.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Attack mot ungdomsfest

Det var den 9 december förra året som flera personer kastade brandfacklor mot synagogan i Göteborg, samtidigt som en ungdomsfest pågick i församlingshuset intill. Ingen kom till skada, men tre män dömdes senare till fängelse för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse.

De båda andra männen dömdes till två års respektive 1 år och 3 månaders fängelse.

Under året har hovrättens vändning i frågan om en av de dömda skulle utvisas eller ej varit i fokus. Migrationsverket skrev i ett yttrande inför tingsrättens dom att det inte fanns tillräckligt skäl att anta att mannen skulle utsättas för våld eller förföljelse vid en utvisning.Hovrätten gjorde en annan bedömning:

"Med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken och till den osäkra situation som råder både vid gränsövergångarna till Gaza och Västbanken och i själva områdena anser hovrätten att det finns skälig anledning att befara att NN grundläggande mänskliga rättigheter inte skulle vara tryggade om han utvisas till Palestina".

– Vi tycker att hovrätten har gjort en korrekt bedömning, säger advokaten Sina Safashad.


Attacken mot synagogan i Göteborg ledde till stora protester och solidaritetshandlingar.
Foto: NORA LOREK

Prövningen välkomnas

– Målet kokas ner till en fråga egentligen. Kan man skäligen att befara att han kommer utsättas för något om han skickas tillbaka?

Sina Safashad menar att det finns starkare skäl i dag att anta att hans klient skulle få problem vid ett återvändande till Palestina på grund av den uppmärksammat målet fått.

– Med det intresset som Israel har visat i den här frågan och med tanke på att det är fakta i målet att alla inpasseringar och utpasseringar till Gazaremsan är kontrollerade av Israel så kan man väl skäligen anta att han kan komma att utsättas för någonting.

Åklagaren Stina Lundqvist välkomnar en prövning också i Högsta domstolen. Formellt är det Riksåklagaren som driver frågan i Högsta domstolen, men ser det som en principiellt viktig fråga att pröva också i högsta instans.

Ett hatbrott mot judar

Hon köper inte advokatens resonemang om att uppmärksamheten i dag skulle ge ytterligare skäl för mannens sak, att en utvisning skulle riskera hans säkerhet.

– Jag tycker inte att det har med utvisningsfrågan att göra. Man får titta på de faktiska förhållandena i målet. Hur det har uppmärksammats tycker jag är irrelevant i sammanhanget, säger Stina Lundqvist.

Attacken bedöms av både tingsrätten och hovrätten som ett hatbrott. Några dagar tidigare hade den amerikanske presidenten Donald Trump tillkännagett flytten av USA:s ambassad till Jerusalem. Både tingsrätten och hovrätten konstaterar att det rört sig om en hämndaktion mot staten Israel, men att medlet för att hämnas blev en attack med syfte att kränka församlingsmedlemmarna.