Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hat och sorg efter barnvåldtäktsdom

Det var vid idrottsplatsen i Mariestad som den dömde våldtäktsmannen tog kontakt med sitt offer.
Foto: Tomas Törnberg

Han våldtog en 13-årig flicka i en park men dömdes bara till skyddstillsyn. Den milda domen har gett upphov till både hat och sorg i Mariestad och resten av Sverige.

Det var vid idrottsplatsen i Mariestad som den dömde våldtäktsmannen tog kontakt med sitt offer.
Foto: Tomas Törnberg
Det var vid den här matvarubutiken som de två 13-åriga flickorna först upptäckte att den unge mannen följde efter dem på cykel.
Foto: Tomas Törnberg
När kompisarna senare gått skiljda vägar så var det här som mannen kom ifatt sitt offer.
Foto: Tomas Törnberg
Här i parken hejdade gärningsmannen 13-åringen efter att ha följt efter henne med sin cykel.
Foto: Tomas Törnberg
I skydd av mörkret och några träd så tvingade han flickan till samlag.
Foto: Tomas Törnberg

18 månaders skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

Så löd påföljden för en ung man som tidigare i veckan dömdes för att ha våldtagit en 13-årig flicka i en park i Mariestad.

Mannen undvek fängelse genom att hävda att han är yngre än vad passet från hemlandet visar.

Domslutet har väckt debatt och starka reaktioner – och inte minst besvikelse hos den drabbade flickan och hennes familj.

– Hur ska vi kunna gå vidare med honom i vår stad? Vi vill inte ha honom här, säger flickans mamma.


En aprilkväll 2016. De två 13-åriga flickorna hade inget att göra och gick ner till idrottsplatsen i Mariestad. De tänkte att det kanske skulle finnas några fotbollskillar där som de kunde prata med. Det gjorde det.

Men flickorna träffade helt fel kille.

I tisdags dömdes han mot sitt nekande för att den kvällen ha våldtagit en av flickorna i en park inte långt från idrottsplatsen. För brottet döms han till 18 månaders skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Han döms också att betala 140 000 kronor i skadestånd till offret.

Sen kom försvaret några dagar innan förhandlingarna med en kopia på en kopia på en kopia på en födelseattest.

Debattören Joakim Lamotte ifrågasatte det låga straffet i en film på Facebook. När klippet, enligt honom, fått nästan två miljoner visningar så tvingades han ta bort det på grund av den hatiska tonen i kommentarerna.

Många har frågat sig hur den dömde gärningsmannen kunde få så lågt straff.

Åklagarsidan är däremot nöjd med domen.

– Vi är jättenöjda med den som sådan, vad gäller ansvarsdelen och skuldfrågan. Han döms för våldtäkt mot barn. Och han har fått en ingripande påföljd med rätt högt skadestånd, säger åklagare Ylva Lundgren.

Ni är nöjda trots att han inte dömdes till fängelse?

– Det är ju det här med åldern... Det är svårt att bedöma en ålder. Vår inställning var att ju att man skulle döma honom utifrån hans pass från Jemen som sa att han var 19 år. Men sen kom försvaret några dagar innan förhandlingarna med en kopia på en kopia på en kopia på en födelseattest.

13-åringen smsade med sin kompis efter händelsen (bilden är en rekonstruktion av konversationen)

Den där den "kopian på kopian", som mannens försvarsadvokat Tore Brandtler åberopade, som i slutändan gjorde att den unge mannan slapp fängelse. En påföljd som alltså orsakade en stor opinionsstorm.

– Det här är ju en mycket speciell dom eftersom den åskådliggör den problematik som vi har fått in nu i domstolarna med osäkra åldersbestämmelser hos gärningsmannen. Många människor reagerar nog på det här med åldern och tycker att det är konstigt att man inte ska kunna godta ett pass, men det har sina förklaringar, säger tidigare överåklagare och rättsexpert Sven-Erik Alhem.

Efter ett tag så sa jag att han skulle sluta, jag sa det flera gånger

Aprilkväll 2016 vid idrottsplatsen i Mariestad. Den unge mannen frågade efter de två 13-åriga flickornas användarnamn i en chatt-app. En av flickorna, den som senare skulle bli hans offer, gav sitt namn till honom. När han senare lämnat idrottsplatsen så började de två chatta med varandra. Flickan skrev att han skulle komma tillbaka, han kunde få en puss om han gjorde det.

– Jag och min kompis ville skoja för att han skulle komma, då skrev jag "du får en puss här", på skoj, säger flickan i polisförhör.

Den unge mannen kom tillbaka. Och efter det ögonblicket skiljer sig deras redogörelser åt. Hans version är att flickan berättat att hon var 16 år – och att det var hon som tagit initiativ till att de skulle ha sex. Den förklaringen köpte inte tingsrätten, som i stället tillförlitade sig på flickans redogörelse.

FAKTA

OKLARHETERNA KRING GÄRNINGSMANNENS ÅLDER

- Gärningsmannen är medborgare i Jemen, men har bott i Sverige sedan 2013 och har permanent uppehållstillstånd i Sverige sedan 2014.

- Gärningsmannen uppger att han är född 1999, men att man måste vara minst 16 år för att få lämna Jemen och få visum i ett annat land. Av den anledningen ska han ha skaffat ett falskt pass med födelseåret 1996.

- Migrationsverket har förlitat sig på det jemenitiska passet.

- Enligt gärningsmannen så har han försökt "rätta till" sitt födelseår ända sedan han sökte asyl i Sverige 2013, men har nekats för att han saknar originalhandlingar.

- Detta styrks av en kontaktperson på mannens tidigare asylboende och av en av hans tidigare socialsekreterare. De anser också att hans mognad och fysiska utveckling talar starkt för att han inte är äldre än född 1999.

- Gärningsmannen har i tingsrätten åberopat två obestyrkta handlingar, ett födelsebevis på arabiska och ett intyg från Jemens ambassad i Haag, som båda gjorde gällande att gärningsmannens födelseår är 1999.

Hon berättar i förhör om hur hon och hennes kompis börjat gå hemåt från idrottsplatsen när de plötsligt upptäckte att mannen följde efter dem med sin cykel. Sedan syntes han inte till mer. Men efter att flickorna gått skiljda vägar så dök han upp igen bakom 13-åringen. Hon snabbade på stegen.

– Jag ville inte att han skulle följa efter mig, säger hon i förhör.

Men mannen kom i fatt henne och bad henne sitta med honom vid ett träd i parken. Därefter ska han ha dragit ned henne på marken och börjat slita av henne byxorna. Flickan berättar för polisen:

– Efter ett tag så sa jag att han skulle sluta, jag sa det flera gånger.

Ingen förälder vill se skrapsåren på sitt barns kropp efter att hon har blivit våldtagen

Den unga mannen lyssnade inte på henne. Enligt domen våldtog han flickan. När det var över så följde han efter henne ett tag till innan han lät henne gå hem.

"Vne om jag ska säga te mamma", skriver flickan i ett meddelande till tjejkompisen hon umgåtts med tidigare under kvällen.

"Säg till din mamma det här är fan allvarligt", svarar kompisen.

En liten stund senare kommer den utsatta flickans mamma hem – och möts i hallen av sin otröstliga dotter.

– Det var fruktansvärt. Jag var i chocktillstånd. Jag grät hela vägen till sjukhuset, berättar mamman.

Byxorna som gärningsmannen hade på sig vid brottstillfället.
Foto: Polisen

Hon minns de overkliga timmarna på sjukhuset den natten, där hennes dotter fick varva läkarundersökningar med polissamtal.

– Det går inte att beskriva hur det känns att se sitt barn bli avklätt helt naken så där. Ingen förälder vill se skrapsåren på sitt barns kropp efter att hon har blivit våldtagen. Den bilden lämnar aldrig min näthinna.

Hur mår din dotter i dag?

– Det är upp och ned. Hon har fortfarande mycket jobbigt framför sig med kuratorer och undersökningar och vaccinationer. Men hon är en stark tjej.

Mamman hymlar inte om sina känslor gentemot gärningsmannen.

– Efter att det precis hade hänt, så hade jag mord i tankarna. Innan polisen häktade honom så hittade jag ju honom själv. Men man har väl någon gräns inom sig som man inte passerar. I dag känner jag mest ilska och besvikelse.

En del av familjens besvikelse riktas mot att åklagarsidan tog tillbaka yrkandet om utvisning. Något som berodde på att gärningsmannen etablerat sig väl i Sverige, enligt en kommentar från åklagare Åke Nyqvist till Mariestads-Tidningen.

– Han hade kommit väl in i svenska samhället och lärt sig språket. Det finns goda förhoppningar om att det med hjälp av det här behandlingsprogrammet kan gå bra för honom, säger åklagare Ylva Lundgren.

Åldersfrågan är även central i ett annat aktuellt och uppmärksammat fall, nämligen mordet på Alexandra Mezher, 22.
Foto: Privat

Besvikelsen stavas också 18 månaders skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

– Vi är jätteglada att han fälldes, men straffet är en stor besvikelse, säger mamman och fortsätter:

– Och såvitt jag vet så fick vi aldrig se ett giltigt födelsebevis på att gärningsmannen skulle vara född 1999, säger mamman.

Det som försvarsadvokat Tore Brandtler presenterade i rätten var två obestyrkta handlingar, ett födelsebevis på arabiska och ett intyg från Jemens ambassad i Haag, som båda gjorde gällande att gärningsmannens födelseår är 1999 – och inte 1996 som hans jemenitiska pass gjorde gällande. Det, tillsammans med vittnesmål från socialsekreterare och asylboendepersonal om att den unge mannen försökt "rätta till" sitt födelseår ända sedan han kom till Sverige, räckte för att tingsrätten skulle döma till den tilltalades fördel i åldersfrågan.

Även om han hade dömts som 19-åring vilket vi ville så hade han ju fått viss straffrabatt.

Enligt mannen ska han ha förfalskat sitt pass för att kunna lämna Jemen. Enligt honom måste man vara 16 år gammal för att få lämna landet.

Åldersfrågan är även central i ett annat aktuellt och uppmärksammat fall, nämligen mordet på Alexandra Mezher, 22. Den misstänktes försvarsadvokat Claes Kennedy hoppas att rätten även där ska döma den tilltalade som minderårig.

Den yngling som misstänks för mordet uppgavs tidigt vara född år 2000, vilket också försvarsadvokat Claes Kennedy hävdar. Men Migrationsverket gjorde senare en åldersprövning och kom fram till att mannen är minst 18 år, något som även åklagarsidan vidtagit flera åtgärder för att bevisa medicinsk väg.

– Jag har försökt göra en så bred undersökning som det har gått kring hans ålder. Vi har tittat på tänder, handleder och gjort kroppsundersökning, har åklagaren i fallet, Linda Wiking, tidigare sagt till GT.

En medicinsk åldersutredning av gärningsmannen var dock aldrig aktuell i våldtäktsfallet i Mariestad, enligt åklagare Ylva Lundgren.

Advokat Tore Brandtler försvarade gärningsmannen.
Foto: Robin Aron

– Åldersfrågan kom inte upp förrän väldigt sent. Och även om han hade dömts som 19-åring vilket vi ville så hade han ju fått viss straffrabatt, säger hon.

Rättsexpert Sven-Erik Alhem säger dock att straffet hade kunnat bli markant annorlunda:

– Åldern har en jättebetydelse när det kommer till straffpåföljder. Om tingsrätten hade tagit för sanning att den tilltalade var 19 år så hade det handlat om två till sex års fängelse, tror jag. Eftersom det fortfarande handlar om en ung person så tror jag påföljden hade blivit två års fängelse, säger han.

Gärningsmän som inte har en säkerställd ålder är enligt den tidigare överåklagaren ett nytt problem i det svenska rättsväsendet. Det saknas fortfarande en vägledande praxis för vilka beviskrav som ska finnas när det handlar om åldersbestämmelser. Men det är ett problem som närmar sig en lösning.

FAKTA

BEHANDLINGEN: ROS-PROGRAMMET

 Den särskilda behandling som gärningsmannen har dömts till är Relation och samlevnadsprogrammet (Ros).
Det är en behandling som riktar sig till män som är dömda för alla typer av sexualbrott. I programmet så jobbar man med frågor som relationer, empati och hur man lär sig att leva i jämlika relationer.
Det individuella programmet, som gärningsmannen har dömts till, omfattar 60 timmar av behandling som skräddarsys efter de individuella behoven.
 

– Det finns ett mål som ska tas upp i Högsta domstolen, troligtvis under det här året. I och med den blir det fastslaget vilka riktlinjer som ska gälla vid åldersbestämning i framtiden, säger Alhem.

Men den efterlängtade HD-domen kommer för sent för att påverka våldtäktsdomen.

– Hur ska vi kunna gå vidare med honom i vår stad? Vi vill inte ha honom här. Jag som alltid har sagt att Mariestad är en så fin plats, tills det här hände min dotter, säger flickans mamma.

FAKTA

OKLARHETERNA KRING GÄRNINGSMANNENS ÅLDER

- Gärningsmannen är medborgare i Jemen, men har bott i Sverige sedan 2013 och har permanent uppehållstillstånd i Sverige sedan 2014.

- Gärningsmannen uppger att han är född 1999, men att man måste vara minst 16 år för att få lämna Jemen och få visum i ett annat land. Av den anledningen ska han ha skaffat ett falskt pass med födelseåret 1996.

- Migrationsverket har förlitat sig på det jemenitiska passet.

- Enligt gärningsmannen så har han försökt "rätta till" sitt födelseår ända sedan han sökte asyl i Sverige 2013, men har nekats för att han saknar originalhandlingar.

- Detta styrks av en kontaktperson på mannens tidigare asylboende och av en av hans tidigare socialsekreterare. De anser också att hans mognad och fysiska utveckling talar starkt för att han inte är äldre än född 1999.

- Gärningsmannen har i tingsrätten åberopat två obestyrkta handlingar, ett födelsebevis på arabiska och ett intyg från Jemens ambassad i Haag, som båda gjorde gällande att gärningsmannens födelseår är 1999.

FAKTA

BEHANDLINGEN: ROS-PROGRAMMET

  • Den särskilda behandling som gärningsmannen har dömts till är Relation och samlevnadsprogrammet (Ros).
  • Det är en behandling som riktar sig till män som är dömda för alla typer av sexualbrott. I programmet så jobbar man med frågor som relationer, empati och hur man lär sig att leva i jämlika relationer.
  • Det individuella programmet, som gärningsmannen har dömts till, omfattar 60 timmar av behandling som skräddarsys efter de individuella behoven.