Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Häst i 18 000 kilo kött
- nu ska allt förstöras

SPÅR AV HÄST. Tusentals kilo kött ska förstöras. På bilden är helt annat kött än det artikeln handlar om, bland annat hästfilé.Foto: Anders Ylander

Livsmedelsverket återkallar 16 000 kilo köttprodukter och stoppar 2000 kilo från samma producent efter att man upptäckt att det innehållit spår av häst.

Köttet ska nu förstöras.

Livsmedelsverket har tagit beslut om att återkalla 16 000 kilo köttprodukter, och att stoppa 2 000 kilo från samma producent i Nederländerna.

Köttprodukterna ska ha levererats till Sverige mellan 2011 och 2013. Myndigheter i Nederländerna har enligt livsmedelsverkets beslut bedömt att köttet är "otjänligt" och informerat livsmedelsverket detta.

Närmare 20 000 kilo kött från producenten i Nederländerna har tagits emot av en leverantör i Vara. Enligt livsmedelsverket brister köttet i spårbarhet, det är inte känt varifrån köttet ursprungligen kommer ifrån. Dessutom har hästkött blandats in utan att deklareras.

"Bristande spårbarhet är en allvarlig brist i livsmedelshanteringen och kan inte läkas i efterhand. Livsmedelsverket gör därför bedömningen att köttvarorna inte kan göras tjänliga i efterhand som livsmedel, foder eller annat" står det i beslutet.

För att säkerställa att köttet inte kommer ut på marknaden ska det nu förstöras.

Beslutet gäller omedelbart, även om det överklagas.