Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hasse, 58, nedsövd i respirator i sex dygn

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Hasse Ekblom, 58, låg nedsövd i sex dygn.Foto: Privat
Hasse Ekblom och Anna Ekblom långt innan coronaviruset slog till. Nu längtar Hasse efter att få träffa hustrun. De har inte setts på en och en halv månad.Foto: Privat

Hasse Ekblom, 58, fackordförande för Vision i Borås, drabbades hårt av coronaviruset.

Efter sex dygn i respirator och totalt sex veckor på sjukhus börjar han få tillbaka krafterna – men det går mycket långsamt.

– Just nu klarar jag att sitta upp i rullstolen en stund vid handfatet och borsta mina tänder. Det är ett framsteg, berättar Hasse Ekblom från sjuksängen på Södra Älvsborgs sjukhus.

Det började med lite halsont, sedan kom febern som ”bara steg och steg”. När Hasse Ekblom varit sjuk i knappt en vecka hade han nära 41 grader.

Då körde Anna Ekblom sin make till sjukhuset. Efter röntgen och ett positivt test för covid-19 blev han nedsövd på intensivvårdsavdelningen. Det blev totalt sex dagar i respirator.

– Jag hade ingen hosta och inte särskilt svårt att andas när vi åkte in. Bara hög feber och ingen ork. Men jag hade dålig syresättning, säger Hasse Ekblom som just nu ligger på en rehabmedicinsk avdelning på Södra Älvsborgs sjukhus.

Hasse ligger inlagd på Södra Älvsborgs sjukhus.Foto: REHNMAN LENNART / GT / EXPRESSEN

Han kan ännu inte vara uppe och gå, bara sitta upp kortare stunder. Rehabiliteringen går sakta framåt. 

– Det går för långsamt. Jag är otålig, förklarar han.

”Kunde varit någon annanstans”

Men han är tacksam över att ha överlevt covid-19, över att ha kommit ut på ”rätt sida”.

– Ja, jag kunde ha varit någon annanstans. De kunde ha planerat min begravning i stället. När jag började bli klarare i huvudet efter nedsövningen kom tankarna på vad som kunde ha hänt, och även funderingar om vad som egentligen är meningen med livet, berättar Hasse Ekblom, som också blivit intervjuad av Borås Tidning.

Hasse Ekblom testar syresättningen och lungorna genom att höja armarna.Foto: Privat

Telefonsamtalen med hustrun och de två vuxna döttrarna har varit långa och många. De har varit ett stort stöd. 

Ännu har de inte kunnat träffas. Han längtar efter kramarna.

Hasse Ekblom berättar om uppvaknandet efter respiratorvården:

– Jag hade en massa olika drömmar. Jag fick för mig att min fru hade åkt till Köpenhamn för att tatuera sig, och även att hon skulle bli amma i Sydkorea. Det var så tokiga saker. När jag klarnat lite några dagar senare ville jag prata med henne. Jag var arg på henne för att hon höll på med såna här saker. Som tur var var det en sjuksköterska som ringde upp och förvarnade om mitt svammel.

Klarar inte av att gå ännu

Efter totalt omkring två veckor på intensiven fick han ligga åtta dagar på infektion. Nu har han varit fem dagar på rehabavdelningen.

Hur länge han måste stanna här kan ingen svara på. Inte heller på frågan om hur lång tid det tar att komma tillbaka till den han var före covid-19. 

– I början klarade jag bara att sitta ett par minuter på sängkanten. Nu har jag två aktiviteter om dagen. Det är att sitta upp i rullstolen, åka till badrummet och borsta tänderna, och tillbaka till sängen igen. Sedan ska jag göra samma sak senare, fast raka mig. Allt utan att syresättningen går under 90 procent. Det klarade jag i dag, berättar Hasse Ekblom som tappat elva kilo under sjukdomsperioden.

– Jag kan inte gå ännu. Jag skulle ramla ihop om jag försökte. Det är så konstigt. Det finns ingen ork. Det är det som skrämmer en.

Han förklarar att han helst skulle komma hem till Kristi himmelfärdshelgen, 21 maj. 

– Just nu känns det som att jag kan glömma det. Kanske får jag sikta på 6 juni i stället. Innan de skriver ut mig måste jag kunna gå sex-sju meter från min säng, gå på toaletten och duscha själv, och sedan ta mig till sängen igen. Sedan blir det primärvården eller kommunen som hjälper till med resten av rehabiliteringen. 

Varje timme blåser han i en ”pip” med motstånd. Det ska hjälpa honom att vidga och stärka lungorna. 

Hasse och Anna Ekblom skulle firat sin sjätte bröllopsdag dagen efter Hasse insjuknade i covid-19.Foto: Privat

”Funderar på vad som är viktigt”

Den mesta tiden ligger han på magen i sängen. 

Hasse Ekblom konstaterar att han var i hyfsad form när han blev sjuk. Han tränade ett par gånger i veckan på Friskis & Svettis, var ute och promenerade mycket. Den enda bakomliggande riskfaktorn var ett något högt blodtryck, förklarar han.

Nu har han legat i sängen i sex veckor och att komma tillbaka till jobbet känns avlägset säger han.

– Jag funderar mycket på vad som är viktigt i livet. Jag har alltid kört på hårt och knappt tagit raster på jobbet. Nu kommer jag att ta det lugnare. Det är så jag ser det.

Han har ingen aning om var han smittades av viruset.

– Eftersom jag jobbar som fackligt ombud möter jag mycket folk. Antagligen har jag träffat någon i mitt arbete ... men det vet jag inte.

TV: Svenskarna berättar om hur det är att vara smittad

Göteborgaren ”Stisse” och andra svenskar berättar: Så är det att vara smittad av coronaviruset