Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Härva med ungdomsrån på väg att klaras upp

Åklagare Linda Wiking är förundersökningsledare i ärendet med ungdomsrånen som nu håller på att klaras upp i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON
Polisens rångrupp i city jobbar intensivt med en rånhärva som pågått under våren och sommaren.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

Flera ungdomsrån håller på att bli uppklarade i Göteborg.

Just nu utreds en härva med åtta fall där flera ungdomar är inblandade.

– Vi har en bra teknisk bevisning och i nuläget sitter två 17-åringar häktade, säger åklagare Linda Wiking som är förundersökningsledare i ärendet.

Polisens rångrupp i City arbetar för närvarande intensivt med en rånhärva som omfattar totalt åtta rån. Händelserna har inträffat under våren och sommaren.

Två 17-åriga pojkar sitter häktade, misstänkta på sannolika skäl för rån.

– Vi har en huvudperson som är misstänkt för åtta gärningar, och sedan en person i hans omgivning som deltar i olika gärningar, säger åklagare Linda Wiking.

I ett inlägg på Twitter berättar Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef i Storgöteborg, att tre unga pojkar greps i veckan som gick, misstänkta för personrån.

– Jag vill inte gå in på hur många vi har gripit. Det handlar om olika konstellationer med vänner, säger Linda Wiking.

”Har blivit fysiskt skadade” 

I samband med rånen som nu utreds har det förekommit våld och hot och även kniv. Det handlar mestadels om rån mot andra ungdomar.

– Målsägare som utsatts för våld har blivit fysiskt skadade. Framför allt har personer blivit psykiskt skadade av att ha varit med om en sådan här sak, säger Linda Wiking.

Hon konstaterar att det finns bra bevisning, framför allt teknisk bevisning.

– Skälet till att de sitter häktade trots att de är så unga är att de inte ska kunna förstöra utredningen genom att prata med personer och undanröja bevisning, förklarar hon.

Linda Wiking säger att antalet rån inte har ökat. Det är en felaktig bild som ibland ges, menar hon.

– Min uppfattning är inte att det ökar hela tiden. Absolut inte. Jag tycker mer att det brukar dyka upp några härvor varje år, säger hon.

Lättare att identifiera tidigare 

Linda Wiking framhåller det arbete som polisens särskilda rångrupp utför.

– De är jätteduktiga, och vi har tur i City som har den här gruppen. Vi har haft ett bra arbete mot personrånen i Göteborg under många år, säger hon och tillägger:

– Det jag kan säga från åklagarhåll är att det som var bättre tidigare, före polisens omorganisation, var att vi hade vissa polisgrupper som hade större fokus på just ungdomar. De kände till ungdomarna mer personligt och visste vilka som umgicks med vilka. Poliserna kunde till exempel veta om någon hade en ny jacka eller nya skor som såg ut på ett visst sätt, och på så sätt lättare identifiera gärningspersoner. Det hjälpte oss mycket i utredningarna att poliserna kände ungdomarna på en annan nivå än de har möjlighet till nu.