Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Härsket kött såldes i Stockholm och Göteborg

Foto: Joachim Wall

Köttkonserverna var till för det svenska beredskapslagret under Kalla kriget.

Nu avslöjar Svenska Dagbladet att det 19 år gamla köttet nått matbutiker i Stockholm och Göteborg – och att åklagaren lade ner förundersökningen mot grossisten som sålde det ruttna köttet.

– Får vi inte igenom till åtal när man märkt om 20 år gammal mat, då får vi inte igenom någonting, säger Helena Storbjörk Windahl på Stockholms miljöförvaltning till Svenska Dagbladet.

Köttkonserverna producerades 1993 på Scan i Kristianstad. Nu, nästan tjugo år senare, har det uppdagats att de fanns till försäljning i Stockholms och Göteborgs matbutiker.

Det är Svenska Dagbladet som på onsdagen  avslöjar den ruttna köttskandalen där en grossist i stockholmsförorten Hägersten märkt om tusentals köttkonserver med en ny hållbarhetstid.

Enligt tidningen upptäckte Stockholms miljöförvaltning i november 2009 hur grossisten förvarade och förvanskade hållbarhetstiden för ett parti på 20 160 beredskapskonserver á 980 gram styck.

Upptäcktes av privatperson

Miljöförvaltningens upptäckt kom sedan en privatperson i Göteborg samma höst påträffat en burk på Kvibergs marknad i Göteborg.

Grossisten hade köpt drygt 1 000 ton konserver med corned beef och nästan 500 ton burkar med köttfärsmix som hade förvarats i Jordbruksverkets beredskapslager i Horda och Lillträsk fram till millennieskiftet.

Priset låg på ynka 4 kronor per kilo på grund av ”den kvalitetssänkning som skett på grund av den långa lagringstiden”.

Avslöjandet är en del av Svenska Dagbladets köttgranskning tillsammans med polska programmet Uwaga som visat hur upp till 27 år gammalt härsket kött från gamla beredskapslager från kalla kriget har sålts till krogar och storkök i Polen. Nu har det alltså även påträffats i Sverige.

Scan avrådde från all konsumtion

Enligt tidningen avrådde Scan 2003 från all konsumtion gällande köttkonserverna – ändå hade hållbarhetstiden förlängts fram till 2013 av grossisten och såldes fritt hos 20 butiker i Stockholm och tre i Göteborg.

I februari i år lades förundersökningen ner mot grossisten för att det enligt åklagaren inte påvisades några bakterier i köttet.

– Det gick inte att visa att de medvetet försökt lura någon. Då är straffvärdet lågt och jag måste utgå ifrån den nivå som lagstiftaren lagt fast, säger åklagaren Thomas Lönnelid till Svenska Dagbladet.

Men några tester om köttet var härsket gjordes aldrig.

Nu ska åklagarbeslutet överklagas, meddelar Helena Storbjörk Windahl, som är enhetschef vid Stockholms miljöförvaltning.

”Högst beklagligt”

– Jag tycker att det är högst beklagligt att man har lagt ned förundersökningen. Får vi inte igenom till åtal när man märkt om 20 år gammal mat, då får vi inte igenom någonting, säger hon till tidningen.

När statens beredskapslager avvecklades i slutet av 1990-talet såldes 1,5 miljoner kilo kött i väg till konsumenter inom och utanför EU.

Det här hände 1993

Bill Clinton efterträder George H.W Bush ochblir därmed USA:s nästa president.

Det 350:e och sista avsnittet av den populäraamerikanska TV-serien Dallas sänds i SVT.

Sveriges nya simstjärna Sarah Sjöström föds

Gudrun Schyman blir ny partiledare för Vänsterpartiet och tar över efter LarsWerner.