Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Harrys vd: ”Ska gå igenom stålbadet"

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Helena Ahldén, vd Harrys Pubar AB: ”Vi har hamnat i en riktig svacka”Foto: Pressbild

Många krogar har det tufft på grund av coronapandemin.

Nu har Harrys Pubar AB beviljats rekonstruktion vid Göteborgs tingsrätt.

– Vi har hamnat i en riktig svacka och ska nu gå igenom det här stålbadet, säger Helena Ahldén, bolagets vd.

Hon betonar att rekonstruktionen inte gäller Harrys-kedjans restauranger ute i landet som drivs av franchisetagare.

Runtom i landet finns ett 30-tal Harrys-restauranger som drivs av franchisetagare. Krogkedjan startade i Falkenberg 1993.

Moderbolaget Harrys Pubar AB håller ihop kedjan och konceptet.

– Alla är egna bolag och de är inte påverkade av detta. De har sin business och det är klart att de kämpar jättehårt på sina orter nu i coronatider. Men deras verksamhet rullar på, säger Helena Ahldén, vd för Harrys Pubar AB.

Bolaget lämnade in sin ansökan om rekonstruktion till Göteborgs tingsrätt på torsdagsmorgonen och redan under eftermiddagen blev den beviljad.

– Det innebär att man tror på framtiden för bolaget. Vi har en ekonomisk situation vi inte kunnat ta oss ur, men om vi gör en rekonstruktion tror vi att vi ska kunna leva vidare. Det är ett jättefint och anrikt bolag med fina krögare och restauranger. Det är den här dippen vi behöver klara av, säger Helena Ahldén.

”Ett resultat av coronakrisen”

I ett pressmeddelande som gick ut under fredagen konstaterar hon:

– Det här är ett direkt resultat av coronakrisen som slår hårt mot hela branschen. Fram tills nyligen hade Harrys Pubar AB en positiv syn på framtiden med många intressenter på gång att öppna nya Harrys-restauranger på flera orter. Sedan kom pandemin och allt vändes upp och ned. Utan gäster, inga intäkter och det har försatt oss i den här situationen.

Harrys.Foto: GOOGLE MAPS

Även dotterbolagen i Sälen, Linköping, Göteborg och Örebro ingick i den ansökan om rekonstruktion som beviljats. Det handlar om restauranger som Harrys Pubar AB  driver i egen regi.

– I Sälen är säsongen slut så där påverkas ingen. I Linköping har det varit en tuff ekonomisk situation och där försöker vi med rekonstruktörens hjälp komma igenom svårigheterna. Restaurangen har stängt och nio personer sagts upp, förklarar Helena Ahldén.

Franchisetagarna ”inte så farligt oroliga”

Förutom de nio i Linköping berörs tio personer på huvudkontoret i Göteborg av rekonstruktionen.

Helena Ahldén konstaterar att Harrys vid Kungsportsplatsen i Göteborg är utarrenderad och där jobbar man vidare som vanligt:

– Restaurangen är i gång, men de påverkas ju indirekt eftersom de arrenderar av ett bolag som är under rekonstruktion.

Hur reagerar franchisetagarna på detta?

– Det är olika reaktioner. De är inte så farligt oroliga. Vi är väldigt övertygade om att kunna komma igenom det här. Hade vi inte fått igenom rekonstruktionen hade situationen kunnat bli värre. Antingen ett konkursalternativ eller om ägarna hade gjort någon annan insats.

Enligt Helena Ahldén jobbar totalt omkring 300 personer inom Harrys-restaurangerna i Sverige.

TV: ”Smittan finns i hela landet”

Corona: ”Smittan finns i hela landet”