SD:s partiledare Jimmie Åkesson har varit en flitig besökare i Västra Götalandsregionen inför omvalet. Foto: Mikael Ljungström/ Scandphoto
SD:s partiledare Jimmie Åkesson har varit en flitig besökare i Västra Götalandsregionen inför omvalet.  Foto: Mikael Ljungström/ Scandphoto

Hårdsatsade - nu får SD vågmästarroll

Publicerad
Sverigedemokraterna har hårdsatsat på omvalet i Västra Götaland.
Nu stärker partiet sin ställning i landstinget - och blir ensam vågmästare.
- De är en av de stora segrarna, säger statsvetaren Sören Holmberg.
Valdeltagandet var lågt, men det är ännu för tidigt att säga om det har inverkat på SD:s resultat.
– Det är möjligt att de hade haft ännu bättre resultat med ett högt valdeltagande. Unga män brukar ha ett lågt valdeltagande och unga män är deras starkaste väljargrupp, säger statsvetaren Sören Holmberg.

Åkesson flitig besökare

Sverigedemokraterna är ett av de partier som har satsat hårdast på omvalet i Västra Götaland. Partiledaren Jimmie Åkesson har varit en flitig besökare i regionen och partiet har plöjt ned en hel del pengar i kampanjen.
Sverigedemokraterna fick 5,8 procent – att jämföra med 4,58 procent i höstas.
Nu är partiet dessutom ensam vågmästare eftersom Sjukvårdspartiet inte kom in i fullmäktige med sina 2,8 procent.
– De har stärkt sin ställning i Västra Götaland. Om de stora blocken kan motverka det genom att gå samman på något sätt får vi se när de börjar förhandla i morgon, säger Sören Holmberg.

"Vår position stärks"

Jimmie Åkesson är glad över siffrorna.
– Det känns bra, särskilt att vi ökar trots skrämmande lågt valdeltagande. Att Sjukvårdspartiet inte klarar spärren stärker vår position mellan blocken och vi får ett reellt inflytande som vågmästare, säger han.
Om partiets vågmästarroll säger han:
– Det ger oss en möjlighet att påverka politiken och människors vardag. Det är samma position som vi har i riksdagen och det tvingar de andra partierna att förhålla sig till oss och till vår politik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER