Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda slaget mot Västtrafik – tvingas dra ner och ställa in

Sedan den 7 januari är munskydd obligatoriska i kollektivtrafiken på vardagar klockan 7–9 samt 16–18.
Västtrafik föreslår flera neddragningar.
Foto: Thomas Harrysson / Pressbild
Det kollektiva resandet har minskat med 30 procent jämfört med 2019.
Foto: MARGARETA GUSTAFSSON / TT NYHETSBYRÅN

Resandet har minskat med 30 procent jämfört med 2019 och enligt preliminära siffror minskade Västtrafiks intäkter med åtminstone en miljard kronor 2020.

I spåren av pandemin planerar Västtrafik nu stora neddragningar, rapporterar Borås Tidning.

Regeringen, Folkhälsomyndigheten och trafikaktörerna själva har sedan pandemins början uppmanat till minskat resande och undvika onödiga, kollektiva resor.

Men det har satt sina ekonomiska spår – också hos Västtrafik.

Borås Tidning rapporterar att bolaget nu planerar för stora neddragningar inför år 2022. Bland annat föreslår man att helt lägga ner linje 120 mellan Göteborg och Viared i Borås kommun. Flera helgturer riskerar också ställas in, samt morgonturen på linje 102 mellan Södra Älvsborgs sjukhus och Göteborg.

Men för BT poängterar Sharon Plotzki, samhällsutvecklare på Västtrafik, att förändringarna inte bara har med covid-19 att göra.

– Man ska veta att det besparingen inte bara är en effekt av coronapandemin. Vår besparing är på 1,5 procent och den skulle genomförts även om pandemin inte slagit till.

Minskat resande med upp till 15 procent

Samtidigt räknar Västtrafik med ett minskat resande på mellan 10 och 15 procent på grund av förändrade resvanor under pandemin, enligt Borås Tidning.

Charlotta Tornvall, strategisk samhällsplanerare på Borås stad, uttrycker bekymmer för tidningen.

– En nedläggning av linje 120 vore olyckligt och en förbindelse som vi i Borås stad tror mycket på, bara det att den inte har satt sig ännu, säger hon.

Västtrafiks styrelse kommer att fatta beslut om trafikplanen för 2022 i juni i år.

Nya spårvagnen modell M33 togs i trafik i september förra året.