Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hårda slaget mot kaféägaren Marie

Fick en oväntad räkning på 6 500 kronor.
Maria Svantesson och Heidi Malmberg i köket på Café Nyfiken i Kungälv. Foto: HENRIK JANSSON

Räkningen från kommunen kom som ett dråpslag för kaféägaren Marie Svantesson, 40:

En avgift på nära 6 500 kronor för uteserveringen på Kungälvs centrala gågata.

– Det är dålig timing. De inför avgiften samtidigt som vi förlorar en stor del av kunderna till det nya köpcentret Kongahälla Center, säger Marie Svantesson som vägrar ge upp trots att det är svårt att få verksamheten att gå runt.

Maria Svantesson driver kafé i Kungälv med sin bror och svägerska. De känner sig motarbetade av kommunen som återinfört avgiften för att använda mark för uteservering. Foto: HENRIK JANSSON

Kafé- och restaurangägare kämpar för sina verksamheters överlevnad på Kungälvs historiska stråk i centrum, Västra gatan.

Det är ovanligt glest med gäster sedan Kongahälla Center invigdes i våras alldeles vid E6. En galleria med omkring 100 butiker och flera restauranger och kaféer.

Näringsidkarna längs Västra gatan har bittert fått känna av den tuffa konkurrensen.

– Vi har tappat 70 procent av våra luncher, säger Dan Malmberg, som driver Café Nyfiken tillsammans med sin syster Marie Svantesson och hustrun Heidi Malmberg.

”Mitt i allt detta kom en räkning”

Kaféet ligger i ett av de gamla trähusen längs gågatan.

Marie Svantesson konstaterar att det just nu handlar om att ”släcka bränder” vad gäller ekonomin, att försöka klara av att betala varje räkning.

– Mitt i allt detta kom en räkning från kommunen på nära 6 500 kronor i avgift för uteserveringen på gatan. Det kanske inte låter mycket, men vi måste sälja många luncher för att få ihop det, säger hon.

Marie Svantesson förklarar att avgiften tidigare varit borttagen. När hon, brodern och svägerskan tog över kaféet i februari 2018 var det avgiftsfritt.

– Nu införs den igen samtidigt som Kongahälla Centrum har öppnat. Kommunen säger att de vill ha en levande gata i centrum med restauranger och kaféer. Då hade det känts bra att känna att vi hade kommunen med oss, säger hon.

Dan Malmberg är delägare i Café Nyfiken. Han konstaterar att en stor del av lunchgästerna har försvunnit sedan det nya köpcentret Kongahälla Center öppnade i mars. Foto: HENRIK JANSSON
Heidi Malmberg, också delägare, är den som bakar ”allt det söta” till kaféet, berättar hon. Foto: HENRIK JANSSON

Färre kunder sedan Kongahälla Center öppnade

Denna soliga julidag är det bara några få kunder på kaféet trots att det är mitt under lunchen. Och det beror inte på sommarstiltje.

– Så här har det sett ut sedan de öppnade där borta, säger Dan Malmberg och syftar på det nya köpcentret.

Marie Svantesson säger att hon ”inte vill kriga mot kommunen” men att hon och kompanjonerna känner sig motarbetade.

Hade det inte varit för all uppskattning från kunderna hade hon stängt igen.

Hon berättar att hon själv varit stammis på Café Nyfiken under många år.

”Hängde här hela min uppväxt”

– Jag hängde här hela min uppväxt. Det är ett av de äldsta kaféerna i Kungälv. Jag utbildade mig till personalvetare, har jobbat hos polisen och på Försäkringskassan, men jag har alltid drömt om ett eget kafé. Och så blev det här kaféet till salu, berättar hon.

Brodern Dan Malmberg var inte sen att hänga på. Han sade upp sig från jobbet som maskinoperatör och hans hustru Heidi, ”som älskar att baka”, gick även hon in i familjeföretaget.

– Så vi har lagt ner hela vår själ här. Vi brinner för stället och vill vara med och bevara Västra gatan, säger Marie Svantesson som berättar om flera satsningar för att hålla i gång kaféet.

Maria Svantesson, Dag och Heidi Malmberg är oroade över att kunderna sviker centrala Kungälv sedan Kongahälla Center öppnade. Nu upprörs de över att de måste betala avgift till kommunen för att få använda marken utanför till uteserveringen. Foto: HENRIK JANSSON

Förutom att de har skaffat alkoholtillstånd handlar det om quiz en gång i veckan och musikkvällar på helgerna.

På Café Cozy längre ner på gatan är det också i det närmaste tomt på gäster. Bara tre personer har hittat hit för att äta lunch.

– Vid den här tiden hade det normalt varit mellan 20 och 30 gäster, säger ägaren Ulrika Lutz.

”Vi överlever inte nu”

Hon säger att hon inte vänder sig mot kommunens avgift för uteserveringen.

– Jag förstår att det är kommunens mark och att vi måste vara med och betala. Men sedan Kongahälla Center öppnade har det blivit mycket sämre här än vad vi räknade med, säger Ulrika Lutz och konstaterar:

– Vi överlever inte nu. Sedan den dagen har det gått rakt neråt. Förra lördagen sålde jag för 600 kronor, jämfört med 8 000 kronor samma dag för ett år sedan. Det hade varit billigare för oss att stänga och bara betala hyran.

Hon säger också att hon, liksom kollegerna längs gatan, verkligen kämpar för att få verksamheten att fungera.

”Gör vad vi kan för att klara oss”

– Kungälvsborna måste förstå att vi gör vad vi kan för att klara oss. Jag har satsat över 20 000 kronor på alkoholtillstånd, vilket nu inte heller betalar sig, säger Ulrika Lutz.

Någon större förståelse för kaféägarnas situation finns inte att hämta hos de styrande i Kungälvs kommun.

– Det är inte mycket vi kan göra från politikens sida. Det är ju flera företagare som flyttat från Västra gatan och in i Kongahälla Center, säger kommunalrådet Ove Wiktorsson, C, som sitter i samhällsbyggnadsutskottet.

Maria Svantesson på Café Nyfiken i Kungälv vill göra allt för att få verksamheten att överleva. Nu görs bland annat en satsning på quiz- och musikkvällar. Foto: HENRIK JANSSON

Ser du det som ett problem att verksamheter kan tvingas slå igen på Västra gatan?

– De har varit uppe till diskussion hur strömningarna ska flyttas. Ofta kommer det ju andra butiker i stället. Det brukar ändra sig efter hand. Det kommer andra sorters verksamheter som får billigare lokaler och klarar sig på det viset i stället. 

Så att hålla gatan levande som kafé- och restaurangstråk är inget kommunen strävar efter?

– Det har ju inte varit någon ren kafégata någon gång som jag ser det. Jag är uppfödd i Kungälv och det var ju gamla E6 som gick där när jag var liten. 

Ove Wiktorsson menar att det var ”ett populistiskt beslut” som en gång tog bort kommunens avgift för uteserveringar.

Kommunalrådet: ”Det var en konstig grej”

– Det är ingen som har fri upplåtelse på kommunens mark överhuvudtaget så det var en väldigt konstig grej när det infördes, säger han.

– Taxan återinfördes nu i år efter att ha varit borta i ett par säsonger. Det är inte bara på Västra gatan utan gäller över hela kommunen oavsett om det är på Marstrand eller var det är.

Ont om gäster när konkurrensen om kunderna hårdnar i Kungälv. Maria Svantesson tycker det är dålig timing av kommunen att ta ut tusentals kronor i avgift för uteserveringen. Foto: HENRIK JANSSON

Han anser att det varit ett problem att för kafé- och restaurangägare haft olika villkor:

– En av de stora orättvisorna med att upplåta kommuninvånarnas mark gratis till uteserveringar är att de som då hyr av en privat hyresvärd får betala för det.

LÄS MER: Kafédrottningens första kafé firar 25 år