Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hårda pandemislaget mot lyxrestaurangerna

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Björn Persson äger och driver restaurangen Koka, som precis som många andra har det tufft i coronatider. Björn har varit krögare för restaurangen i tjugo år.Foto: Jean-Paul Bastiaans/Privat

Coronakrisen slår stenhårt mot restaurangerna – även de allra lyxigaste.

Thörnströms Kök har redan tvingats stänga och framtiden är oviss för flera andra av Göteborgs mest kända krogar.

Stadens Michelinkrögare berättar nu om sin kamp för överlevnad.

– Jag är beredd att kämpa, säger Björn Persson, som äger och driver Koka.

För en restaurang är en eller flera stjärnor i Guide Michelin den högsta utmärkelsen som går att få.

Ett bevis på kvalitet.

I Göteborg är det för närvarande fem restauranger som kan stoltsera med en Michelinstjärna. En av dem är Thörnströms Kök som drivs av stjärnkocken Håkan Thörnström och hans hustru Anne. De har tvingats stänga på obestämd tid med anledning av coronakrisen.

Kollegerna kämpar hårt för att inte gå samma öde till mötes.

Björn Persson äger och driver restaurang Koka. Han förklarar att allt skiftade över en natt. 

– Jag har haft restaurangen i tjugo års tid och man har alltid haft upp- och nedgångar genom åren. Men ingenting går att jämföra med det vi går igenom just nu. Inte ens i närheten, säger han.

Restaurang Koka, som drivs av krögaren Björn Persson.Foto: Jean-Paul Bastiaans/Privat

”Tappar pengar”

Koka tappat ungefär 75 procent av sin omsättning.

– Vår plan är att försöka hålla oss kvar när detta väl släpper. Vi har behövt dra ner på personal och permittera som alla andra och alla behöver dra ett tungt lass just nu. Vi vill inte ge upp och vi fortsätter kämpa, säger Björn Persson.

Att visa kämparglöd inför personalen är viktigt för honom.

– Att behöva slå igen är något jag kämpar hårt för att inte behöva göra. Vi tappar pengar på detta, men jag är beredd att kämpa och satsa till sista blodsdroppen. Då vågar mina anställda också göra det. Detta är inte bara mitt livsverk, det är deras också, säger Björn Persson.

Michelinrestauranger i Göteborg

Bhoga

Koka
Restaurang 28+

SK Mat och Människor

Thörnströms Kök

”Vi kommer kämpa”

På lyxkrogen Bhoga är tongångarna snarlika. Krögaren Gustav Knutsson har drivit restaurangen under åtta år tillsammans med en kollega. 

– Det är jättetråkigt för oss och för hela branschen. För oss rent företagsmässigt blir det tungt när vi tvingats varsla två personer och även fått permittera resten. Det är aldrig roligt när man förlorar sitt jobb, säger han. 

Gustav Knutsson förklarar att det värsta som kan hända är att de behöver bomma igen.

– Vi kommer kämpa på så länge vi har gäster som ändå vill besöka oss. Vi drar i de trådar som finns. Det hade varit riktigt tungt att behöva stänga igen. Det tror jag att de flesta känner som byggt upp ett företag under många år.

Gustav Knutsson driver krogen Bhoga tillsammans med en kollega.Foto: Privat
Restaurang Bhoga.Foto: Privat

”Vi har inte lagt oss på rygg”

En fjärde Michelinrestaurang i Göteborg är SK Mat & Människor. 

Den drivs av Stefan Karlsson tillsammans med Götaplatsgruppen i Göteborg. Sedan coronapandemin blev verklighet har restaurangen tvingats till kreativa lösningar för att överleva.

– Vi har inte lagt oss på rygg och inväntat vad som händer. Vi försöker tänka ut andra kreativa lösningar. Hitta lösningar för att hålla näsan över vattnet. Den absolut sista, sista utvägen är att stänga igen, men spelreglerna förändras hela tiden, säger Stefan Karlsson.

Stefan Karlsson driver krogen SK Mat & Människor tillsammans med Götaplatsgruppen.Foto: Privat
Restaurang SK Mat & Människor.Foto: Bert Leandersson/SK Mat & Människor

Håkan Thörnström är en av hans bästa vänner och när Stefan nåddes av beskedet om att Thörnströms Kök behövt stänga igen sköljdes en sorg över honom.

– Visst fan är det tragiskt och jobbigt att höra ett sånt besked. Vi är jätteglada att vi har så mycket trogna gäster som kommer till oss, vilket gör att vi kan hålla kvar vår personal, de fast anställda. Det i kombination med permitteringar, säger Stefan Karlsson.

TV: Det här är Guide Michelin

Det här är guide Michelin.