Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hårda beskedet för anklagade bröderna

”Man kan gå till regeringen och begära ex gratia”, säger advokaten Peter Althin.
Foto: Tommy Pedersen
Bröderna Robin och Christian pekades ut som Kevins mördare – i 20 år. Nu frias de från misstankarna.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

De var felaktigt utpekade som mördare i Kevinfallet i nästan 20 år.

Men det är osäkert om bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén kan få skadestånd för samhällets agerande.

– Man kan gå till regeringen och begära ex gratia, det är ett sätt om man inte hittar någon juridiskt hållbar grund, säger advokat Peter Althin.

När bröderna Christian Karlsson och Robin Dahlén för nästan 20 år sedan ansågs skyldiga till mord på sin fyraårige lekkamrat Kevin förändrades deras liv för alltid.

De var tvungna att flytta, har utretts av socialtjänsten under lång tid och när de blev äldre har de burit på en hemlighet som begränsat dem i deras kontakter med omvärlden.

Men trots samhällets felaktiga utpekande av dem som mördare är det inte säkert att de kan få något skadestånd för alla de förstörda åren.

LÄS MER: Kevins pappa om oväntade beskedet om sonens död 

Det är oklart om Robin och Christian får något skadestånd efter alla år som utpekade mördare.
Foto: HENRIK JANSSON

Kan vara svårt att få skadestånd

Anledningen är dels att de aldrig varit frihetsberövade för brottet, dels att det har gått så lång tid sedan händelsen.

– Preskriptionstiden utgör det uppenbara och olösliga hindret. Den allmänna preskriptionen inträder efter tio år från i det här fallet den påstådda skadevållande händelsen. Det är för lång tid tillbaka helt enkelt, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt, inriktad på skadeståndsrätt, vid Stockholms universitet till TT. 

Det finns dock en möjlighet att be regeringen "om nåd", ex gratia, enligt Peter Althin som arbetat som försvarsadvokat i många år och bland annat företrädde Joy Rahman som frikändes efter att ha suttit fängslad i åtta år för mord.

– Spontant kan man tycka att självklart ska de ha ersättning för det lidande de utstått, men hur man ska utforma det får man nog fundera på, säger Peter Althin.

LÄS MER: Leif GW om utredningen: ”Så jävla illa skött” 

Peter Althin som arbetat som försvarsadvokat i många år.
Foto: HASSE ERIKSSON

Althin: Bröderna kan begära ex gratia

Han fortsätter:

– Man kan gå till myndigheterna och regeringen och begära ex gratia. Om man inte hittar någon juridiskt hållbar grund men man tycker att samhället har agerat på ett felaktigt sätt utan att det finns någon saklig grund har regeringen möjlighet att betala ut pengar ex gratia. Det förekommer inte så ofta men det förekommer.

Senaste gången regeringen betalade ut pengar ex gratia var 2007 till en kvinna som skadades svårt i samband med att hon födde barn.

I december förra året begärde Samir Sabri, som felaktigt dömdes till sluten psykiatrisk vård som 15-åring för mord på sin styvmamma, tre miljoner i ex gratia-ersättning av staten. Ärendet är ännu inte avgjort.