Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hård kritik mot Snoop Doggs Lisebergsgig

Nattklubben Trädgår'n erbjöds hålla i Snoop Doggs efterfest. Men tackade nej.<br>– Han glorifierar användandet av narkotika som jag tycker är fruktansvärt, säger Albert Alexandersson, general manager på Trädgår'n.Foto: Henrik Jansson
Snoop Dogg ska spela på kommunala Liseberg. Något som väckt heta känslor på sina håll.Foto: Clinton H. Wallace

Kommunala Liseberg kritiseras nu för att ha bokat den drogliberale rapparen Snoop Dogg.

Nattklubben Trädgår'n erbjöds att hålla i hiphopstjärnans efterfest – men tackade nej på grund av sin antidrogpolicy.

– Han glorifierar användandet av narkotika som jag tycker är fruktansvärt, säger Albert Alexandersson, general manager på Trädgår'n.

Snoop Doggs skandaler

2012 Snoop Dogg åkte fast i den norska tullen i juni för narkotikainnehav eftersom han hade en mindre mängd cannabis på sig inför en festivalspelning. Han fick böta drygt 50 000 norska kronor och portades även i två år från att resa in i landet.

 

2007 Stjärnan och hans följe stoppades av polisen i centrala Stockholm i mars. Snoop Dogg och en väninna misstänktes för ringa narkotikabrott.

 

2007. Snoop Dogg dömdes till treårig villkorlig dom, fem års övervakning och 800 timmars samhällstjänst för olaga vapeninnehav och narkotikabrott i Los Angeles.

2005. När rapparen spelade på Hultsfredsfestivalen i juni blev han utbuad. Han var försenad 40 minuter och under tiden visades mjukporr på storbildsskärmarna vid scenen.

 

2001 Snoop Dogg regisserade och släppte porrfilmen "Doggystyle", som blandar hiphop med pornografi. Året efter kom "Hustlaz: Diary of a Pimp".

1993. Stjärnan åtalades för mord på en gängmedlem, men friades.

Den legendariske hiphopartisten gör en exklusiv spelning på Liseberg när han intar stora scenen på lördag. Festen fortsätter sedan på Avenykrogen Bryggeriet där Snoop Dogg ska spela skivor.

Trädgår'n var en av de andra klubbarna som också fick erbjudandet om att hålla i efterfesten.

– För oss var det direkt nej, eftersom han är så otroligt för narkotika. Han glorifierar användandet av narkotika som jag tycker är fruktansvärt, säger Albert Alexandersson på Trädgår'n och fortsätter:

– Och när Liseberg som stadens största barn- och familjepark ställer sig bakom en sådan artist är anmärkningsvärt.

Ser illa ut mot skottlossningarna

Albert Alexandersson tycker att det ser särskilt illa ut mot de många skottlossningarna i Göteborg, vilka enligt polisen har med narkotikahandel att göra.

– När vi krogar blir bedömda så är det i det politiska utskottet som alla beslut fattas. Där får vi ofta höra att vi har ett ytterst stort ansvar då vi vänder oss till en yngre publik. Då kan man ju undra hur politikerna i det kommunala bolaget Lisebergs styrelse resonerar när en artist som Snoop Dogg bokas samtidigt som politikerna hävdar att de gör allt i sin makt för att komma till bukt med all skottlossning, säger Albert Alexandersson.

Han påpekar samtidigt att Snoop Doggs närvaro skulle ha varit en bra affär.

– Men det är inte värt det. Vi måste ta ett ansvar. Kommunala pengar ska inte gå till den typen av verksamhet, säger Albert Alexandersson.

Den skandalomsusade Snoop Dogg har vid flera tillfällen åkt fast för narkotikainnehav – både i Sverige och Norge, där han dessutom portats från att få resa in.

Per Alexanderson, ansvarig för Lisebergs musikbokningar, ser inte problemet med att en drogvänlig artist som Snoop Dogg uppträder på nöjesparken.

"Vi är inte poliser"

– Jag har bokat Snoop ur ett rent konstnärligt och artistiskt perspektiv. Det gör jag alltid. Här, precis som på Trädgår'n, råder svensk lagstiftning. Vi bokar honom för att han är en av de absolut största hiphopartisterna i historien, säger han.

Hur skulle ni reagera om Snoop Dogg ger uttryck för sin syn på droger på Lisebergs scen?

– Det är möjligt att det sker. Men det är ju inget lagbrott att ha den åsikten. Sedan kan man ju självklart diskutera om det är lämpligt eller inte, men man får inte glömma att Snoop beskriver sin verklighet i Kalifornien och inget annat, säger Per Alexanderson.

Han tillägger:

– Vi är inte poliser eller åklagare. Vi är arrangör av en konsert.