Guy Lofalk. Foto: Per Wissing
Guy Lofalk. Foto: Per Wissing

Hård kritik mot hans superlön

Publicerad
Uppdaterad
Guy Lofalks miljonlön sticker i ögonen på de Saabanställda.
Enligt TV4 Nyheterna har han tjänat hela 51 miljoner på uppdraget.
- Jag tycker man borde få lön efter prestation och i så fall är det väl han som ska betala oss, säger Fredrik Almqvist, Saab-anställd till TV4.
De anställda på Saab väntar fortfarande på sin förra lön - men advokaten Guy Lofalk har inte blivit fattig av att jobba med Saabs två rekonstruktioner.
Enligt TV4 Nyheterna tjänade han så mycket som 51 miljoner kronor innan han avsade sig uppdraget.
– Vi har ju inte haft inblick i alla saker som Lofalk gjort, men vi har uppfattat att han har gjort sitt jobb på ett korrekt sätt. Och det är bara att inse att det kostar mycket pengar, säger Martin Wästfeldt, chefsjurist på fackförbundet Unionen till Expressen.se.

"Låntagare har inte samma möjlighet"

41 miljoner kronor fick Lofalks firma när han genomförde Saabs första rekonstruktion 2009. I den senaste rekonstruktionen hade han dessutom fått 10 miljoner kronor i förskott.
– Det är inte konstigt att han har sett om sitt hus. Men man kan konstatera att en löntagare inte har samma möjlighet att säga: Jag kräver förskott annars jobbar inte jag, säger Martin Wästfeldt.
Guy Lofalks miljonlön har dock stuckit i ögonen på de anställda på Saab som fortfarande väntar på sin novemberlön.
- Jag tycker man borde få lön efter prestation och i så fall är det väl han som ska betala oss, säger Fredrik Almqvist, Saabanställd till TV4.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER