Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hård kritik mot Göteborgspolisen

Skriver i intern chatt: ”Kommer aldrig sluta”.
”Lyckan total”. Så skrev en gruppchef inom Göteborgspolisen sedan han, enligt sina egna ord i en chatt, tog en tigersåg ur beslagslådan.
Foto: PRIVAT
Bilderna från lådorna i polishusets källare visar hur det slängs allt från dyrare verktyg till brytverktyg och en leksakspistol.
Foto: Privat
Storgöteborgs polischef Erik Nord medger brister i beslagshantering, men hänvisar frågor om samarbetsbrister till regionledningen.
Foto: HENRIK JANSSON

Vid internrevisionens granskning hittades flera brister i hanteringen av beslag.

Men när problemen skulle åtgärdas vägrade Göteborgspolisen att samarbeta, uppger flera poliser på ledande funktioner. 

– Det har slirat lite, om jag uttrycker mig så, säger Johan Hasselmark, gruppchef på nationella operativa avdelningen.

”Jag lägger pax på en muttermaskin om någon får syn på en, gött när vinterdäcken skall på”.

GT har avslöjat interna meddelanden där poliser berättar om hur de stjäl beslagtagna elverktyg i polishusets källare i Göteborg.

Meddelanden som de senare påstått är ”skämt”.

Ett stort antal källor vittnar dock om omfattande interna stölder ur beslagslådorna i polisens källare hos Citypolisen i Göteborg. Problemen uppges bottna i brister i polisens hantering av beslag.

– Det sköts på ett bedrövligt sätt, säger en polis på ledande befattning.

Se filmen: Här rotar polisbefälet i godslådan

Polischefen om filmen: ”Ser illa ut”

Interna kritiken mot polisen

Redan 2015, den 17 december, kom hård kritik efter en rikstäckande internrevision.

En internrevisor och en polisintendent gjorde då besök och stickprovskontroller på flera håll i landet. De fann flera ”väsentliga brister” som bland annat gällde att obehöriga personer i polishusen hade fri tillgång till lokaler där beslag förvarades. 

”Internrevisionen rekommenderar att alla polisområden ser över rutiner för tillträde till lokaler där beslag förvaras”, skrev internrevisionen.

Dessa problem fanns inte minst i Göteborg och polisregion väst, som i ett svar till internrevisionen medgav att det fanns flera lokaler med beslag där obehöriga hade tillträde. Västpolisen skrev också om sin beslagshantering, som var beroende av enskilda personer:

”Detta system är sårbart och inte minst rättsosäkert”.

Poliserna skriver i sin interna grupp om en muttermaskin och en tigersåg.
Foto: PRIVAT
Polishuset i Göteborg.
Foto: JAN WIRIDEN

”Har inte velat ställa in sig i ledet”

Under 2017 startades en grupp inom nationella operativa avdelningen som skulle få ordning på beslagshanteringen inom hela svenska polisen.

Poliser med insyn i det arbetet uppger nu för GT att detta samarbete med Göteborgspolisen kantats av stora svårigheter.

– Göteborg har inte velat ställa in sig i ledet och följer inte rekommendationerna. Man undrar förstås varför, säger en polisman.

En annan säger:

– Redan från start var det segt från Göteborg att ens hitta någon som kunde ta ansvaret för det här. Man har inte velat ta i detta. 

Johan Hasselmark är kommissarie och gruppchef på polisens nationella operativa avdelning.

Han säger på frågan om hur samarbetet sett ut med polisen i väst och Göteborg:

– Ibland har det kanske varit lite käppar i hjulet och gått lite knackigt. 

– Jag kan inte säga att de varit svåra att få med i alla delar, men i vissa delar har det slirat lite, om jag uttrycker mig så. Och sen handlar det om kommunikation och bristande förståelse. 

Erik Nord: ”Finns brister”

Erik Nord, polischef i Göteborg, betonar att det inte är han, utan ledningen för polisregion väst, som ansvarat för Noa-samarbetet. Men han säger:

– Emellanåt finns det brister i beslagshanteringen. Det får vi ta till oss och titta över. Det är ingenting man gör en gång och så är det färdigt. Utan det är bekymmer som återkommer.

I övrigt hänvisar han till Morgan Orvenholt, kanslichef på polisregion väst, som svarar via mejl: 

”Polisregion Väst tar denna fråga på största allvar. Vi har haft en befattningshavare på vårt regionkansli som deltagit i NOAs arbete avseende beslagshantering sedan 2016. Befattningshavaren skriver också ett avsnitt i den metodhandbok som nu håller på att tas fram av NOA.”

”Under hösten 2019 har regionen också initierat en översyn av vissa beslagsrutiner och i samband med det som framkommit genom GT:s artiklar utvidgat översynen till att omfatta samtliga beslagsrutiner.”

Erik Nord, chef över polisområde Storgöteborg.
Foto: HENRIK JANSSON