Isabel Oghenerume, 2, och Runor Edih, 5, poserar framför en oäkta vitsippsbacke. Foto: Jan WiridenIsabel Oghenerume, 2, och Runor Edih, 5, poserar framför en oäkta vitsippsbacke. Foto: Jan Wiriden
Isabel Oghenerume, 2, och Runor Edih, 5, poserar framför en oäkta vitsippsbacke. Foto: Jan Wiriden
SOL OCH KEBAB. Kreshnik Belaj, 20, och Egzon Qoraj, 19, uppskattar båda delarna. Foto: Jan WiridenSOL OCH KEBAB. Kreshnik Belaj, 20, och Egzon Qoraj, 19, uppskattar båda delarna. Foto: Jan Wiriden
SOL OCH KEBAB. Kreshnik Belaj, 20, och Egzon Qoraj, 19, uppskattar båda delarna. Foto: Jan Wiriden
Under tiden som Jens Lundberg, 32, väntar in lunchkamraten Henrik tar han chansen att lapa lite efterlängtad vårsol. Foto: Jan WiridenUnder tiden som Jens Lundberg, 32, väntar in lunchkamraten Henrik tar han chansen att lapa lite efterlängtad vårsol. Foto: Jan Wiriden
Under tiden som Jens Lundberg, 32, väntar in lunchkamraten Henrik tar han chansen att lapa lite efterlängtad vårsol.  Foto: Jan Wiriden
Nöjda torgbesökare. Helga Gustavsson, 79, och Winnie Andreasen, 37, njuter i fulla drag. Foto: Jan WiridenNöjda torgbesökare. Helga Gustavsson, 79, och Winnie Andreasen, 37, njuter i fulla drag. Foto: Jan Wiriden
Nöjda torgbesökare. Helga Gustavsson, 79, och Winnie Andreasen, 37, njuter i fulla drag. Foto: Jan Wiriden
Bianca Babic, 30, har beväpnat sig med solglasögon. Foto: Jan WiridenBianca Babic, 30, har beväpnat sig med solglasögon. Foto: Jan Wiriden
Bianca Babic, 30, har beväpnat sig med solglasögon. Foto: Jan Wiriden

Här vädrar man våren på Vårväderstorget

Publicerad

BISKOPSGÅRDEN. Våren är på väg.

GT ryckte ut för att möta den.

Vi körde västerut och hamnade på Vårväderstorget.

Här var det fler än vi som letade vår i går.

Det första vi ser när vi störtar ut mot Vårväderstorgets mittpunkt är en soldyrkande Jens Lundberg.

Han är inte direkt vårklädd men står barhuvad med näsan rättvänd. I optimalt solläge.

Den långa skuggan bakom hans rygg avslöjar att solen har en bit kvar att klättra. Men den är på god väg åt rätt håll.

Bianca Babic, 30, vet också vartåt det lutar. Hon har längtat jättemycket hela långa vintern. Att hennes leende inte är ännu bredare förklarar hon med sparken hon fick rätt nyligen.

Det doftar vår från en pizzakartong som en man kånkar på. Förmodligen har han investerat i fyra årstider (Quattro stagione) och har nu en bit vår att se fram emot på lunchtallriken.

Det lyser vitt på marken, inte långt från spårvagnshållplatsen. Gôtt snömos, ett äkta vårtecken!

En backe med vitsippor

Gult lyser det å andra sidan diket inte. Hästhoven kan vi bara drömma om. Ett tag till.

Men vitsippor är inte fy skam. Och en hel backe full! Vid Vårväderstorget, i februari.

Det är skogstokigt. Ja, helt uppåt väggarna. På en fasad tillhörig ett hus närmast Vårväderstorget. Framför lodrät väggdekoration poserar charmtrollen Isabel Oghenerume, 2, och Runor Edih, 5.

En bit därifrån sitter Winnie Andreasen, 37, och bara njuter. Av sol och giftpinne på en och samma gång.

Bredvidstående Helga Gustavsson, 79, ser fram emot att bli 100 om 21 år.

- Mamma blev 93, säger hon.

När det var som mörkast i vintras gick Helga Gustavsson på ljusterapi.

- En gång i veckan. Det skulle ha varit tre men jag simmar ju också, förklarar hon.

Överflödigt med ljusterapi

Nu är terapin överflödig. Det är bara plusgraderna som kunde varit fler.

Medicinen i kylan kan vara en kebab eller två. Lunchlediga Volvojobbarna Kreshnik Belaj, 20, och Egzon Qoraj, 19, mumsar på var sin i solen utanför ett gatukök.

Duon ler glatt när GT vill ta en bild.

- Kul att ni kommit hit för att skriva något positivt, ler Kreshnik Belaj.

Vi instämmer och lovar att återkomma. En vacker dag, typ den i går.

Sten Jutéus
Sten Jutéus

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER