
Bilder tagna under fredagsförmiddagen i varuhuset visar kunder som går tätt bredvid varandra i gångarna i jakt på fynd och står i långa köer för att köpa mat.
Företaget har vidtagit åtgärder. Det släpps in maximalt 3 500 kunder i varuhuset samtidigt jämfört med 7 500 i vanliga fall. Varannan kassa är öppen för att minska trängsel och på andra platser i varhuset där det kan uppstå trängsel har man vidtagit andra åtgärder för att göra sin del i att minska spridningen av coronaviruset.
Men det kan vara svårt att komma i från att komma för nära andra i gångarna, vittnar flera besökare om.
”Det är omöjligt att hålla avstånd”

Dejan Gotovac, 55, är en av alla kunder på Gekås denna fredag.
– Man ville ju se det här vidundret i verkligheten, som man bara sett på tv, säger han.
Han tycker att kunderna sköter sig bra på det stora hela, men säger samtidigt att det blir väl trångt på sina ställen.
– Det är omöjligt att hålla avstånd där inne, men folk sköter sig med handsprit och så. Men man ser ju dem som inte hostar i armvecket, säger Dejan Gotovac.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, har i månader uppmanat västsvenskarna till att hålla avstånd och sluta trängas.
Smittskyddsläkaren: ”Problematiskt”
Han säger att det är ett problem att människor samlas i varuhus när vädret är sämre.
– Vi vet ju att vi ska hålla avstånd och undvika trängsel oavsett om man är utomhus eller inomhus. I juni hade vi trängsel på våra badplatser men nu när vädret är sämre och många är lediga så passar man på att åka till varuhus och köpcenter. Det är problematiskt, säger han.
Han vill inte uttala sig om riskerna med trängsel på Gekås specifikt eftersom det ligger i Halland, men han ser att många besöker varuhus och köpcenter även i Västra Götaland.
– Individen har ett ansvar att hålla avstånd och de som driver affärer eller annan verksamhet måste kunna möjliggöra att det inte ska vara trångt. Om vi inte håller avstånden ökar smittspridningsrisken, säger Thomas Wahlberg.
Redan under våren kom larm från varuhusets kunder. ”Total kaos på Gekås”, beskrev en person situationen i varuhuset för lokaltidningen Hallands Nyheter.
Och kritiken märks också av i sociala medier. ”Om Ullared får ha öppet under pandemin kan vi lika gärna öppna upp exakt allt”, skriver en person.
”Jag var där i helgen och vi fick åka där ifrån. Det som pågår på Gekås i Ullared just nu är inte ok, skriver en annan och pekar på ”dålig social distansering”.

Kunden Alexandra Månsson Börjesson, 45, säger att hon tänker på att hålla avstånd inne i butiken.
– Man tänker ju på det, så man följer anvisningarna. Men har ju vant har vant sig nu med att hålla avstånd och tittar efter handsprit, säger hon och slår samtidigt fast:
– Hade det varit vrålfullt hade jag inte gått in.
Boris Lennerhov är vd på Gekås Ullared. Han säger att varuhuset med de nuvarande reglerna ger varje kund, om de tar in maximala 3 500 personer, 12 kvadratmeter att röra sig på.
Boris Lennerhov pekar på eget ansvar
Däremot menar Lennerhov att man från företagets sida inte kan se till att alla besökarna håller avstånd överallt i det 43 000 kvadratmeter stora varhuset.
– Det finns ju också ansvar för den enskilda individen, det går inte att komma i från det. Man ska ju helst inte vara hos oss om man är i riskgrupp men sådana ser vi ju här också, säger Boris Lennerhov och fortsätter:
– Vi kan inte styra över hur varenda människa rör sig.

På Gekås har en av de 1 200 anställda testats positivt för covid-19, något som Boris Lennerhov ser som ett kvitto på att de gjort rätt med sina egna restriktioner i varuhuset.
– Det är ju en måttstock och vi kan ju inte ha gjort allt fel. Den allmänna korttidssjukfrånvaron, den är lägre än den var innan corona. Det har samband med rent allmänt noggrannare hygien, snuviga småbarn går inte till förskolan och man går inte själv till jobbet då, säger han.
På varuhus och i köpcentrum finns inte samma restriktioner som exempelvis ålagts nöjesparkerna Liseberg och Skara sommarland, som inte fått öppna för sommarsäsongen. Något de varit kritiska till.
– Vi har stått i tre månader och haft svårt för att få besked vad som kommer hända. Och det är frustrerande, det får jag erkänna, sa Andreas Andersen, vd för Liseberg i samband med beskedet att nöjesparker inte undantas lagen om att max 50 personer får samlas vid allmänna sammankomster.
Krogar och restauranger kan numera tvingas stänga om människor sitter för nära, något som också sker.

Thomas Wahlberg säger att det ser ut så eftersom verksamheterna faller under olika kategorier. Han hänvisar till Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd.
– Det är olika föreskrifter och allmänna råd för olika delar, för olika verksamheter, det är därför det kan se annorlunda ut.
Uppmanar till försiktighet
Men oavsett vad vad man har för planer för sommaren så vill Thomas Wahlberg att man ska tänka sig för.
I Västra Götaland upptäcks fortfarande många nya fall av covid-19, även om antalet inneliggande patienter på regionens sjukhus har minskat.
– Mitt råd är att det inte spelar så stor roll var man trängs någonstans, man ska undvika det överallt. Oavsett var man är, säger han.