Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här trängs de i solen – mitt i coronakrisen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Kungstorget i Göteborg på lördagen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Folk samlades i solen på lördagen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Kungstorget i Göteborg, ett populärt tillhåll när solen tittar fram.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Folk på en uteservering i Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Äntligen sommarvärme och allt som vanligt – eller?

Uteserveringar på restauranger och kaféer fylls av människor som längtar efter att umgås och ha trevligt.

Samtidigt märks en ökning av antalet coronasmittade som läggs in på sjukhus i Västra Götaland.

– Det går inte att släppa garden den här sommaren. Alla har ett personligt ansvar. Vi får se det som ett överlevnadsläger, en utmaning vi ska klara tillsammans, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

”Nu måste vi väl kunna leva normalt igen?”

Smittskyddsläkare Eva Lindhusen Lindhé säger att det är en kommentar hon ofta börjat få höra.

Och på uteserveringar samlas människor som om ingenting hade hänt.

– Många släpper kontrollen och tänker att nu är det sommar. Nu vill vi vara ute och nu vill vi att allt ska vara som vanligt. Men det är inte som vanligt, och nej, vi kan inte leva normalt ännu. Den dagen kommer, men inte den här sommaren, säger Eva Lindhusen Lindhé.

Folk på uteservering i de centrala delarna av Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Folk promenerar längs med Avenyn i Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Så här såg det ut på Avenyn i centrala Göteborg på lördagseftermiddagen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Under Västra Götalandsregionens presskonferens på fredagen höll smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg ett, som han själv kallade det, brandtal:

– Vi får allt mer tecken och signaler på att många slappnar av. Man bryr sig inte om att hålla avstånd och man trängs.

Socialministern: ”Mycket allvarligt läge”

Antalet nyinlagda coronapatienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har ökat de senaste dagarna, vilket oroar läkarna.

Socialminister Lena Hallengren, S, konstaterar att Sverige fortfarande är mitt i pandemin och att läget är mycket allvarligt med över 300 människor som får intensivvård i landet.

Hon skriver i ett mejl:

”Var och en av oss måste fortsätta att följa myndigheternas rekommendationer. Jag förstår om människor vill vara ute i det härliga vädret men gör det med förstånd, håll avståndet till varandra och tvätta händerna.”

Socialminister Lena Hallengren, S.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

På lördagen kunde GT:s fotograf konstatera att många uteserveringar i Göteborg belägrats av sommarglada människor. 

”Avstånd gäller även utomhus”

– Betingelserna är inte annorlunda nu, bara för att det blev sommar. En del tror att bara man är ute är det ingen fara. Det är bättre när man är ute, för då är det mer luftvolym vi andas i, men om man sitter nära någon som hostar eller nyser och får sekret i ansiktet och på slemhinnor så är det ju ingen skillnad om man är ute eller inne. Avstånd gäller även utomhus, säger Eva Lindhusen Lindhé.

ENKÄT: Hur ser du på de trängselrestriktionerna?

”Så länge vi får vaga anvisningar kommer nog folk fortsätta att gå ut på krogen. Men så länge krögarna sköter sitt och håller efter de restriktioner de får så kommer det nog gå bra med. Men det är mycket folk på köpcenterna tycker jag. Folk kanske har blivit lite mer bekväma nu när det inte har hänt så mycket. Jag försöker hålla mig undan, men jag åker buss fortfarande.” Håkan Viklund, 53, lärare, Majorna.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
”Man tänker ju på det, man väljer platser där inga andra är.” Lena Wallin, 55, it-konsult, Göteborg (t.v). ”Hade det suttit andra här hade vi gått någon annan stans.” Annika Löfquist, 52, sjuksköterska, Vänersborg (mitten). ”Hade det varit normala omständigheter hade vi ju hellre velat sitta mitt i smeten med en öl på avenyn, men i dag valde vi att sitta avskilt med brassestolar i en park i stället.” Ulf Jestin, 47, målare, Vänersborg (t.h).
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
”De flesta sköter det bra tycker jag. Så länge de gör det så fungerar det. Men sen finns det alltid de som inte har koll.” Stephan Hanner, 37, lärare, Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Hon förklarar att det är upp till restaurangägaren att se till att folk kan motverka trängsel, att det inte är omöjligt att leva upp till rekommendationerna. Och det räcker inte med att ställa borden glesare, förklarar hon.

– Den som har etablissemanget är skyldig att se till att reglerna efterlevs. Om inte måste personalen gå ut och prata med kunderna.

”Visa hänsyn och håll armlängds avstånd”, står det på en skylt utanför en uteservering i Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Eva Lindhusen Lindhé framhåller också att många restaurang- och kaféägare tar riktlinjerna på mycket stort allvar och sköter sig bra.

Var och en har ett ansvar

– Det ligger också ett ansvar på gemene man, på var och en av oss, att se till att vi beter oss väl på restaurangerna. Då skyddar vi också affärsinnehavaren som riskerar att få sitt etablissemang stängt, menar hon.

– Tyvärr ser vi att när det inte fungerar är oftast sent på kvällar när folk kanske fått i sig lite för mycket alkohol och tappar koncepten. Unga personer som inte tror att de kan bli sjuka. Men även unga kan bli allvarligt sjuka även om det är mindre vanligt.

Eva Lindhusen Lindhé är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
Foto: Catharina Fyrberg

Eva Lindhusen Lindhé konstaterar att ”vi är ovana vid kriser i Sverige”.

– Vi blir misslynta när det gått några månader och vi inte kan gå tillbaka till det vanliga igen. Men vi får nog tro att vi får leva med det här över sommaren. Det finns bra sätt att umgås ute med avstånd, menar hon.

”Som ett överlevnadsläger”

Hon fortsätter:

– Man ska hålla garden högt, hitta på innovativa saker. Ut och gå ihop och sitta en bit ifrån varandra och fika. Vi får se det här som ett överlevnadsläger, en utmaning som vi ska klara tillsammans.

På restaurang La Piccola Gondola vid Kungstorget i Göteborg ser personalen ut att ha koll på läget på lördagseftermiddagen.

– Vi har separerat borden och dukar bara upp vartannat bord. Vi har också ställt ut handsprit överallt och har även satt upp lappar som påminner gästerna om att hålla avstånd, säger Emily Bohwalli, 19, servitris på restaurangen.

Emily Bohwalli, servitris på La Piccola Gondola i Göteborg, tycker att hennes gäster oftast är noga med att följa coronareglerna.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Hon tycker att de flesta gästerna är ”väldigt noga” med att hålla avstånd och följa reglerna om bordsservering, men det finns de som inte är lika försiktiga.

– I vissa fall kan det hända att man får säga till en gäst. Det händer ett par gånger om dagen att någon ställer sig i baren för att beställa. Då ber jag dem att sätta sig vid bordet, säger hon.

TV: Dambergs hot mot restaurangerna

”Vill inte se trånga uteserveringar”