Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här toppar Göteborg världsranking – igen

Göteborg har blivit prisat vid flera tillfällen de senaste åren för stadens hållbarhetsarbete.
Foto: HENRIK JANSSON
Göteborg har toppat listan vid samtliga tillfällen som den presenterats.
Foto: SHUTTERSTOCK

Göteborg toppar återigen världsrankingen över mest hållbara destinationer. 

Därmed fick man ännu en gång fick ta emot priset ”Leadership award”.

Global Destination Sustainability Index (GDSI) gjorde sin första rankning år 2016, då med 35 internationella städer. 

I år var intresset större än någonsin och hela 73 städer deltog i tävlingen från hela världen. Det slutade med att Göteborg – för femte året i rad – tog hem förstaplatsen.

– Det är ett intensivt lagarbete som ligger bakom där både staden och näringen är stort engagerade. Vi har stora utmaningar att hantera här och nu. Samverkan är vår superkraft och det är tillsammans i våra städer och internationellt som vi kan bidra till lösningar, säger Katarina Thorstensson, hållbarhetsstrateg på Göteborg & Co, i ett pressmeddelande. 

”Gör ett imponerande arbete”

GDSI handlar om att mäta hur bra städerna är på att arbeta med hållbarhet. Poängsättningen görs utifrån 69 olika kriterier. Bland dem finns allt ifrån utsläpp av växthusgaser till trygghet och inkludering. Man kollar också på tillgången till hållbarhetscertifierade hotell och restauranger, med mera. 

– Göteborg gör ett imponerande arbete. År efter år visar staden upp ett metodiskt och smart hållbarhetsarbete som blivit en förebild för andra destinationer. Det känns väldigt bra att få dela ut priset till Göteborg, säger Guy Bigwood, initiativtagare och ansvarig för GDSI i pressmeddelandet.

Staden har också fått internationell uppmärksamhet från andra håll för sitt hållbarhetsarbete de senaste åren. EU-kommissionen utsåg 2020 Göteborg till Europas huvudstad för smart turism och 2021 utnämnde Lonely Planet Göteborg till ”best sustainable city stay”.

Topp tio mest hållbara städer

1. Göteborg (Sverige)

2. Köpenhamn (Danmark)

3. Århus (Danmark)

4. Glasgow (Skottland)

5. Reykjavik (Island)

6. Tirol (Österrike)

7. Lyon (Frankrike)

8. Zurich (Österrike) 

9. Bordeaux (Frankrike)

10. Ålborg (Danmark)


Källa: gds.earth 

Göteborg har fyllt 400 år: